SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Trambüste 'Muhteşem' Kazık!.

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:23:28
Trambüste 'Muhteşem' Kazık!.
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi yönetiminin Bozankaya adlı yerli firmaya Euro karşılığında verdiği Trambüs ihalesi, diğer bütün tartışılan yönlerinin yanı sıra, her gün artan maliyetiyle de, Ahmet Çakır başkanlığındaki Malatya Belediyesi yönetiminin "kamu kaynaklarını kullanmadaki iş bilmezliğinin" bir başka yüzü olarak ortaya çıktı. Malatya Belediyesi’nin geçtiğimiz yılın Nisan ayında döviz cinsinden yaptığı bedelini de 19 milyon 784 bin Euro olarak açıkladığı trambüs sistemi ihalesi, kurdaki artışlar nedeniyle daha şimdiden Malatya için "muhteşem kazık" oldu. İhalenin yapıldığı 22 Nisan 2013’te Euro kuru 2.35 TL idi ve ihalenin Türk lirası karşığı tutarı 46 milyon 492 bin TL (46 trilyon 492 milyar lira) iken, Euro kurunun sürekli yükselmesi, daha tek bir trambüs aracı ortada yokken Malatya halkına “havadan” yaklaşık 14 milyon TL ek faturaya maloldu ve bu maliyet her geçen gün artıyor. Euro kurunun dün itibarıyla 3.05 TL olması nedeniyle, projenin Türk lirası karşılığı tutarı 60 milyon 341 bin TL (60 trilyon 341 milyar lira)’ye  ulaştı ve ihale tarihiyle dün arasındaki fiyat farkı 13 milyon 849 TL'yi buldu. Bu durum, “AKP 2009 seçimlerinde ‘Her şey Malatya için’ sloganı kullanılıyordu. Ama Malatya Belediyesi sloganı ‘Her şey trambüsçü için' yapmış” diye yorumlanıyor. 

Trambüs şirketi oturduğu yerden 13 milyon 849 bin TL kazandı

Trambüs projesinde ile ilgili olarak bugüne kadar sistemin teknik olumsuzlukları hakkında, ulaşım planlaması uzmanlarının eleştirileri ve ihalenin yasalara aykırı usulsüzlükler içerdiği yönündeki iddialar gündeme gelirken, bir usulsüzlük iddiası da ihale bedelinin, ihale sözleşmesine aykırı bir biçimde, TL yerine, Euro cinsinden uygulamaya konulmuş olması ile ortaya çıktı. 

Trambüs Sistemi Sözleşme Tasarısı’ndaki maddeler ile Malatya Belediyesi’nin ihalenin uygulanmasında ortaya koyduğu bu derin çelişki, Malatya Belediyesi’nin kasasından, dün itibariyle yaklaşık 13 milyon 849 bin TL paranın, ihaleyi alan firmanın kasasına girmesinin önünü açtı. Bu fatura döviz kurunun artmasıyla birlikte her geçen gün artıyor.

Trambüs projesine ilişkin İhale Sözleşme Tasarısı’nda ‘Ödeme Yeri ve Şartları’nı düzenleyen 12. Madde’nin 12.2.1. fıkrasında “Ödemeye esas para birimi TRY (Türk Lirası) 'dır” hükmünü ihlal eden Malatya Belediyesi, sözleşmenin bedelini 22 Nisan 2013 tarihinde 19 milyon 784 bin Euro olarak açıklanmıştı.

Sözleşme Tasarısı’nda TL, Pratikte ise Euro 

Malatya Belediyesinin toplu taşıma alanında hayata geçirmeyi planladığı, trambüs projesi için yaptığı ihalede, ihale bedelini kamuoyuna Euro cinsi üzerinde açıklamasına rağmen, İhale Sözleşme Tasarısı’nda ‘Ödeme Yeri ve Şartları’nı düzenleyen 12. Madde’de  “Ödemeye esas para birimi Türk Lirası 'dır” hükmü olduğu ortaya çıktı. 

Bu durum, Malatya Belediyesi’nin yüklenici firmaya, kur farkından dolayı bugün itibariyle 13 milyon 849 bin TL fazla ödeme yapacağı anlamına geliyor. İhalenin yapıldığı 22 Nisan 2013 tarihinden bu yana Euro’da oluşan kur farkı nedeniyle trambüs ihalesini alan firma, daha tek bir araç teslim etmeden Malatya Belediyesi’nden 13 milyon 849 bin TL para kazanmış oldu. 

İhale kapsamında yapılacak işlerin biteceği süreye kadar, dövizde oluşması muhtemel artışlar sonrasında, Bozankaya A.Ş.’ye kur farkı nedeniyle yapılacak fazladan ödeme ise bugünden öngörülemeyecek büyüklükte olabileceği ileri sürülüyor. 

Bu durumda sözleşmenin imzalandığı 22 Nisan 2013 tarihinde 2,35 TL olan Euro kuru, 22 Ocak 2014 tarihi itibariyle (dün) 3,05 TL oldu. O tarihten bu yana ortaya çıkan kur farkı nedeniyle ihaleyi alan firma, oturduğu yerden 13 milyon 849 bin TL para kazanmış oldu. 

Malatya Belediyesi’nin 22 Nisan 2013 tarihinde düzenlediği trambüs sistemi ihalesinde, İzmir’deki yolsuzluk operasyonunda iki ortağı tutuklanan İndeks Enerji Makine Ltd. Şti. boş teklif vermiş, Ankara merkezli Bozankaya A.Ş. ise ihaledeki tek geçerli teklifi veren firma olmuştu. Malatya Belediyesi kapalı kapılar ardında yürütülen ihale süreci sonrasında Bozankaya A.Ş. ile 10 trambüs aracı için 19 milyon 784 bin 930 Euro bedelle sözleşme yapıldığı açıklanmıştı.  

FOTOĞRAF: Türkiye'de sadece Malatya Belediyesi yönetiminin, uzmanların tüm eleştirisine rağmen tercih ettiği, bir çok yönden tartışılan trambüslerden birinin Bozankaya firması tesisindeki imalat görüntüsü..

HABER: malatyahaber.com- Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız