Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Ocak ayı meclis toplantısında yumruklu kavga çıktı, bir meclis üyesi yumruk darbesi sonucu yaralandı.
SAKİN BAŞLADI
MTSO, Ocak ayı meclis toplantısını 15 Temmuz Şehitleri Meclis Salonu’nda gerçekleştirdi. Meclis Başkanı Sami Payza başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, Aralık ayı mizanı oy birliğiyle kabul edildi.
MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, meclis toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, oda çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Erkoç, TSK tarafından Afrin’de başlatılan Zeytin Dalı Harekatı’nı desteklediklerini ifade ederek, “Türkiye, sınır güvenliğini sağlamak, hem kendisi hem de bölge ülkeleri için tehdit oluşturan terör koridorunu ortadan kaldırmak için adım atmıştır. Bölgeyi terör örgütlerinden temizleyerek; huzur, güven ve barış ortamını yeniden tesis etmek amacıyla Afrin’de sınır ötesi harekat başlamıştır. Bizler, ulusal güvenliğimizi korumak amacıyla devletimizin aldığı bu kararın arkasındayız ve iş dünyası olarak destekliyoruz. Zira Türkiye, uluslararası kurallardan doğan hakkını kullanmıştır. Dolayısıyla bu harekat meşrudur ve uluslararası hukuka da uygundur. Herkes artık şunu görmelidir ki masum insanları katleden ve ülkemizin güvenliğine de açık tehdit oluşturan terör gruplarına sessiz kalmamız beklenemezdi. Fırat Kalkanı ile başlayan ve Zeytin Dalı Harekatıyla devam eden operasyonlarla Türkiye, terör örgütlerine ve destekçilerine gereken cevabı en güçlü şekilde vermektedir. İş dünyası olarak dualarımızla ve bütün gönlümüzle devletimizin ve kahraman askerlerimizin yanındayız” diye konuştu.
Erkoç, Malatya’nın 6.bölge teşvikinden yararlanacağını kaydederek, şunları söyledi:
“Malatya daha önce 4.bölge idi. Organize Sanayi Bölgeleri’nde (OSB) yapılan yatırımlar 5.bölge teşvikinden faydalanıyordu. Son zamanlarda bölge odaları ve Türkiye genelinde diğer oda başkanlarıyla yaptığımız çalışmalar doğrultusunda açıklanan 23 cazibe merkezi içerisinde yer alan iller 6.bölge teşvikinden yararlanacak. Bu iş dünyasına ciddi avantajlar sağlıyor. Özellikle istihdamın artışı noktasında ciddi imkanlar ortaya koyuyor. Malatya ve bölgenin kalkınması noktasında bu teşvikin iş dünyasına ciddi anlamda katkıları olacağını düşünüyor ve inanıyoruz.”
Cazibe merkezinin iş dünyasını ciddi anlamda heyecanlandırdığını aktaran Erkoç, “Malatya’da yaklaşık 336 firma OSB müdürlüğüne başvuruda bulunarak, cazibe merkezinde yatırım yapmayı hedefledi. Rakamlara baktığımızda istihdam 43 bin 500 kişi, yatırım tutarı da yaklaşık 9 milyar TL civarındaydı. Türkiye genelinde de bu pay 85 milyar civarındaydı. Daha sonra burada düzenlemeler yaparak, farklı bir sistem hükümetimiz geliştirdi. Yine cazibe merkezinde faydalanmak isteyen yatırımcılarımızın önü açılmış oldu. Burada da ciddi destekler var. Burada Kalkınma Ajansıyla birlikte teknik bir bilgiyi üyelerimize vereceğiz” ifadelerini kullandı.
Erkoç, 6.bölge teşviki ve cazibe merkeziyle birlikte Malatya’nın ticari ve sanayi alt yapısını oluşturan, bölgedeki en şanslı illerden birisi olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Elazığ’da Kalkınma Ajansı toplantısını bölge valileriyle yaptığımızda, orada da gündeme geldi. En şanslı illerden birisi Malatya, sanayicilerimizin bu imkanları kullanarak, önümüzdeki süreçte istihdamı ve üretimi artırıcı yatırımları yaparlar. Türkiye’nin üretmekten başka bir şansının olmadığını ve bölgede söz sahibi olması içinde güçlü olması; güçlü olmanın yolunun da üretim ve istihdamdan geçtiğini bilmekteyiz. Etrafımız ateş çemberi, bu ateş çemberi içerisinde siyasal olarak söz sahibi olmak istiyorsak, güçlü bir ekonomiye sahip olmamız gerekiyor. Güçlü ekonominin temellerini oluşturmada da iş dünyamız ciddi anlamda fedakarlık yapıyor ama son dönemde hükümetimizin aldığı yerinde kararlarla birlikte de hem istihdam da artış hem de yatırımda artışı rahatlıkla gözleyebiliyoruz. İş dünyasının sıkıntıları var ama bunun yanı sıra devletimizin vermiş olduğu bu imkanlarda küçümsenecek imkanlar değil.”
İkinci Organize Sanayi Bölgesi’nde yönetim ve organize müdürlüğünün katkılarıyla oluşturulan sosyal donatı alanının üniversiteye tahsisinin gerçekleştirildiğini anımsatan Erkoç, “Daha önce 1.OSB içerisinde üniversitemize bir yer verip, meslek yüksekokulunun yapılmasını hedeflemiştik. Bu sanayicimizin hayaliydi, bu hayal gerçekleşti. 2.Organize Sanayi Bölgesi’nde yaptığımız çalışmalar sonrasında oranın eğitim alanı haline dönüştürülmesi bakanlık nezdinde belirli bir süreç aldı. Bunu gerçekleştirdik, üniversitemize verdik. Buradaki hedef; üniversite-sanayi işbirliğinin pratik bir uygulamasını ortaya koymaktır. Türkiye’de çok az organizede olan bu imkanı Malatya şuanda üniversitemizin de sahiplenmesiyle bunu gerçekleştirdik. Yaklaşık 4 yıllık bir eğitim süresi olacak. 3 yıl pratik, 1 yılda teorik eğitim verilecek. Özellikle iş dünyasında aranan elemanın sıkıntısını gidermek adına, oradaki işletmelerle görüşerek, hangi dalda ne tür elemana ihtiyaç olduğunu da dikkate alarak, belirli bir çalışma yaptıktan sonra meslek yüksekokulunda bölümler açılacak. İş dünyasının ihtiyaç duyduğu elemanlar, hem pratik hem de teorik eğitimde sonra iş dünyasındaki eğitime katkı sağlayacaklar” dedi.
Erkoç, Malatya Ticaret Sanayi Odası ve esnaf odalarının çalışması neticesinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı adına ‘K’ belgesi hizmetini sunduklarını ifade ederek, “Bu belgeleri üyelerimiz Sivas ve Diyarbakır’da almak zorunda kalıyorlardı. Odamızın girişimleri sonucu TOBB’la görüşülerek bu yetkiyi aldık. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından K türü yetki belgeleri ücretlerinde indirime gidildi. Odamızda hizmet vermeye başlayan birimimiz, bugüne kadar 6 bin gerçek ve tüzel kişilere K türü yetki belgesi vermiştir. Özellikle Malatya’da yük taşımacılığı yapan şahıs ve firmaların K türü yetki belgesi işlemleri için şehir dışına çıkmalarının önüne geçilen bu hizmeti günümüzde de vermeye devam etmekteyiz. Önceliğimiz her zaman üyelerimizin menfaatidir. Bizler üyelerimizin hak ettiği kaliteli ve yüksek standartta hizmetleri vermek için gayret ediyoruz. Ayrıca Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik ile K türü yetki belgeleri için alınan ücretlerde indirime gidilmesini olumlu karşılıyoruz” dedi.
"11 TANE ARSA SATTIK"
Dilek ve temenniler bölümünde söz alan Meclis Üyesi Ergün Kılıç, “Darende OSB ile ilgili bir yazı okudum, üzüldüm. 96 yılında alınmış bir karar. O zaman ki büyüklerimiz doğru bir karar almak adına bunu yaptılar ama geldiğimiz bu noktada yıllar sonra 480 dönümlük bir alan yapılan ciddi bir masraf ve maliyetin olduğu olduğunu ve şuan bir tane müteşebbisin herhangi bir çivi çakmadığını görüyoruz. Buradan birilerini suçlamak adına bunu ifade etmiyorum. Ciddi bir istişare ve ortak akılla hareket edilseydi, belki bu karar alınmayabilirdi. Sonuçta giden para, hepimizin parasıdır. Bununla ilgili ileriye dönük bir tasarruf var mıdır?” dedi.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Işık ise Kılıç’a yanıt olarak, “Yüzde 8 hissemiz var. Geçen sene 11 tane arsa sattık. 3 tanesinin de ruhsatını çıkarttık. Onlarında bu ara başlamaları lazım, kış şartlarından dolayı başlayamadılar. En kısa zamanda başlayacaklar. Organize sanayinin şuanda altyapı olarak herhangi bir eksiği yok. Çalışmalarımız devam ediyor, bir sıkıntı yok” ifadelerini kullandı.
ÖNCE TARTIŞMA SONRA KAVGA
Meclis Üyesi Hakan Er, ‘bir yıl içerisindeki kayısı hediyeleri’ ile ‘Damızlık Koyun Keçi Birliği’ne yapılan 6 adet makine yardımını' gündeme getirerek, "Diğer gruplara niye yapmıyorsunuz?" diye sordu.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Meclis Üyesi Hakan Er’in söylemleri üzerine kürsüye çıkarak cevap verdi. Erkoç, “Hakan bey keşke daha farklı konular üzerinde yoğunlaşsaydı da böyle basit konulara girmeseydi. Hepiniz işletmecisiniz. ‘Malatya, kayısı başkenti’ diyoruz. Gittiğiniz yere elinizi vicdanınıza koyun, boş gidiyor musunuz? Yıllık her işletmenin ne kadar hediyelik kayısı götürüyorsunuz? Burası Malatya Ticaret ve Sanayi Odasıdır. Gelen misafirler var. Bakanlıklar var. TOBB var. Ve değişik misafirlere kayısı gönderiyoruz. Şuna da emin olun ki buranın kuruşunu, kendi kuruşumuzdan bir kat daha değerli ve kutsal görüyoruz. Bunu da bütün meclis üyelerimizin ve kamuoyunun inanmasını bekliyorum. Biz öyle sırf hatır gönül almak için birilerine de kayısı göndermiyoruz. İkincisi Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği bizimde üyelerimizin olduğu bir yer ve böyle bir talep geldi. Yönetimde bu talebi değerlendirdi. Kimse şahsına buna karar vermiş değil. Yönetimde uzun uzadıya tartışıldı. Neticede de onların talebini karşılayacak 6 adet ihtiyaçları karşılandı. Buda sosyal sorumluluk projesi içerisinde, koyun ve keçi yetiştiren üreticilere verilen bir destekti. Bunun çok maddi bir kıymeti de yok. 6 bin lira civarında bir rakam. Bunları Malatya Ticaret ve Sanayi Odası meclisinin konuşur olmasını meclis üyelerinin vicdanına terk ediyorum” şeklinde cevap verdi.
“SİZLER BAŞKANIN SÖZCÜSÜ DEĞİLSİNİZ”
Meclis Üyesi Hakan Er, "Bunlar diğer gruplara da yapılsın. ‘Niye yapıldığını?’ söylemiyorum. ‘Hakkaniyet’ diyorsunuz, hakkaniyetse herkese hakkaniyet. Bize de, diğer gruplara da yapın. ‘Niye yaptınız?’ demiyorum. Koyun keçi yetiştiricileri bizim üyemizdir. Diğer gruplara da aynı şeyi yapın. Geçen bütçe hazırlanırken de bunu söyledim. Diğer gruplara da yapın” dedi.
Meclis Üyesi Murat Gümüş ise “Talep olursa yapılır. Yönetime talep giderse yapılır” diye cevap verdi. Er, “Diğer odalar yapıyor. Her gruplara belirli bütçeler hazırlıyor, ona göre talepler yapılıyor” dedi. Gümüş, “Bundan sonrası da yapılır” dedi. Er, “Geçen ay dedim ki, bunları bütçeye koyalım belli olsun. Her grubun harcaması belli olsun. Bütçe böyle hazırlanır” ifadelerini kullandı. Er, Gümüş’e, “Sizler başkanın sözcüsü değilsiniz” dedi. Gümüş ise “Ben başkanın sözcüsü değilim, ben başkanın meclis üyesiyim” cevabını verdi.
Meclis Başkanı Sami Payza’ın meclis toplantısını bitirmesinin ardından bazı meclis üyeleri arasındaki sözlü tartışmalar yumruklu kavgaya dönüştü. Meclis Üyesi Selçuk Otlu’nun yüzünde aldığı darbe nedeniyle kanama oldu. Bir süre devam eden kavga, diğer meclis üyelerinin araya girmesiyle sona erdi.
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com