SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TSO'da Şimdi de Bu Çıktı!. 'Dilek ve Temenniler'i Basına Kapattılar

0
Güncellendi - 2019-02-04 03:20:43
TSO'da Şimdi de Bu Çıktı!. 'Dilek ve Temenniler'i Basına Kapattılar
A- A+ PAYLAŞ

Geçtiğimiz hafta, iki yönetim kurulu başkan vekilinin istifasıyla sarsılan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, bu defa, oda meclis toplantılarını baştan sona izleyerek kamuoyuna duyurma hakkı olan gazetecilerin, anlaşılamadık bir şekilde ‘Dilek ve Temenniler’ kısmında dışarı çıkarılması kararına sahne oldu.

Malatya TSO, Cebrail Aldı ve Erel Karagöz’ün TSO Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği ile TSO Meclis üyeliğinden istifa etmesinden sonraki ilk toplantısını bugün gerçekleştirdi.

TSO Meclis Başkanı Hasan Özkan’ın katılmaması nedeniyle Meclis Başkan Vekili Hakan Er tarafından yönetilen Malatya TSO Meclisi toplantısında, Meclis Başkan Vekili Hakan Er, ‘Temenni ve Dilekler’ maddesi görüşülürken, yani meclis toplantısı resmi olarak sona ermeden, ‘Meslek erbaplarının kendi sorunlarının konuşulacağı özel bir bölüm’ olduğu gerekçesiyle basın mensubunun dışarı çıkmasını istedi.

İstifa krizinin kamuoyunda çokça tartışıldığı şu günlerde TSO Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu’nun da bulunduğu toplantıda, halkın bilgi alma hakkı için, yasaların kendisine verdiği haklara dayanarak toplantıyı takip eden basın mensubunun toplantıyı terketmemesi üzerine, Meclis Başkan Vekili Hakan Er, ‘Toplantının bu bölümünde meslek erbaplarının kendi sorunlarının konuşulacağı özel bir bölüm. Basın mensuplarını dışarı alıyoruz” diye yineledi.

Basın mensubunun, ‘Gizli oturum kararı var mı? Bütün maddeler basına açıkken, kent ekonomisine yönelik görüş ve önerilerin tartışılacağı bu bölüm neden basına kapalı?” sorusu üzerine Meclis Başkan Vekili Hakan Er, “Bu konuda polemiğe girmek istemiyoruz. Burada gizli bir konu yok. Özel bir konu değil” dedikten sonra basının dışarı çıkıp çıkmamasını oylamaya sundu. Meclis üyelerinin son dakika oylaması ile basının dışarı çıkarılması kararı verildi.

Önceden alınmış ‘gizli oturum’ kararı olmamasının yanı sıra, TOBB ve Odalar ve Borsalar Kanunu’na göre, “Ticari Sır” kavramı ile adlandırılacak ya da nitelenebilecek hiçbir görev ve yetki tanımamasına karşın, Malatya TSO Meclisi’nin bu tutumu, yönetimdeki istifaların ardından olabilecek eleştiri ve tartışmaları kamuoyunda gizlemeye yönelik yapıldığı değerlendiriliyor.

İSTİFALARIN KONUŞULABİLECEĞİ ENDİŞESİ Mİ?..

Malatya TSO Meclis toplantısında basına uygulanan sansür ve “Ticari sır” etiketli ve bir tek maddesi gizli olduğu o anda ortaya çıkan toplantı, sadece TOBB ve Odalar ve Borsalar Kanunu’na değil, TOBB ve Odalar ve Borsalar İçin Akreditasyon Klavuzu ve Oda Muamelat Yönetmeliği’ne de açık aykırılık oluşturduğu ifade ediliyor.

TOBB ve Odalar ve Borsalar Mevzuatı’nın temelini oluşturan hukuki metinlere göre, “Oda/borsa şeffaf ve sorumlu bir kurumsal yönetişim ve kalıcı katma değere oturtulmuş ahlaki çalışma pratiğine kendini adamış olmalıdır”.

“Bir evvelki toplantı tutanağının okunması, 2019 yılı Aralık ayı mizanının okunup oylanması, Odamız kapasite eksperlerine orman mühendisi eklenmesi, yönetim kurulu çalışmaları hakkında bilgi verilmesi, eski üyelerimize onur plaketi takdim edilmesi, dilek ve temenniler” başlıklı gündemle toplanan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası meclis toplantısının 5 maddesinin basına açık, son dakikada gelişen ‘Dilek ve temenniler’ maddesinin basına kapalı olmasının, gerek geçtiğimiz hafta yönetimdeki iki ismin istifasına, gerekse ekonomik gidişata yönelik sanayici ve esnafın sıkıntılarının dile gerilmesi ve Oda yönetimine bu konuda yapılabilecek olası eleştirilerin kamuoyundan gizlenmesi amacıyla yapıldığı şeklinde yorumlanıyor.

TİCARİ SIR!..

Öte yandan Meclis Başkan Vekili Hakan Er’in ‘Meslek erbaplarının sorunlarının konuşulacağı özel bir bölüm’ olduğu gerekçesiyle basının dışarı çıkmasını istemesine karşın, Ticaret Hukuku’nda işletmelerin ‘Ticari Sırları’ ilgili maddelerle koruma altına alınmış bulunuyor.

Ticaret Hukukunda ‘Ticari Sır’ şöyle tanımlanıyor:

‘Bir ticarî işletme veya şirketin faaliyet alanı ile ilgili yalnızca belirli sayıdaki mensupları ve diğer görevlileri tarafından bilinen, elde edilebilen, özellikle rakipleri tarafından öğrenilmesi halinde zarar görme ihtimali bulunan ve üçüncü kişilere ve kamuya açıklanmaması gereken, işletme ve şirketin ekonomik hayattaki başarı ve verimliliği için büyük önemi bulunan; iç kuruluş yapısı ve organizasyonu, malî, iktisadî, kredi ve nakit durumu, araştırma ve geliştirme çalışmaları, faaliyet stratejisi, hammadde kaynakları, imalatının teknik özellikleri, fiyatlandırma politikaları, pazarlama taktikleri ve masrafları, pazar payları, toptancı ve perakendeci müşteri potansiyeli ve ağları, izne tâbi veya tâbi olmayan sözleşme bağlantılarına ilişkin veya bu gibi bilgi ve belgeleri ifade etmektedir”

“Ticari Sır” kavramının hukuki tanımından da açıkça anlaşılacağı üzere, “Bir ticari işletmeyi veya bir şirketin özel işlerini” içeriyor.

Oysa Malatya TSO kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olduğu için,  kuruluşun karar organı olan mecliste, özel bir işletmenin ya da şirketin özel işlerinin, özel defterlerinin, mali durumunun ele alınması gibi bir durum söz konusu olamayacağı belirtiliyor.

Meclis Başkan Vekili Hakan Er’in ‘Meslek erbaplarının kendi özel sorunlarını tartıştığı özel bir bölüm’ şeklindeki gerekçesinin herhangi hukuki bir dayanağının olmadığı, birilerinin bir kurumu ‘keyfi ve kendi şirketleri gibi yönetme’ anlayışını ortaya koyduğu değerlendiriliyor.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

29 yorum yapılmış

  • esnaf (5 yıl önce)
    Dilek ve temennilerden neden kaçıyorsun.Toplantı salonunda sorulmasını engellediniz peki halkın arasında soru sorulmasını nasıl engelleyeceksin.Hasan Erkoç ilahiyatçı oğuzhan beden eğitimi öğretmeni bir veteriner eksik.Bu işin başına neden iyi bir ekonomist gelmez.
    0
    0
    Yanıtla
  • cebo (5 yıl önce)
    sayın mustafa eroğlu keşke başkasına yazdıraydın kendinin yazması şık olmamış hele ayhanbeyin 65 yaşında katip üye yazılması çok komik olmuş
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (5 yıl önce)
    ERKOÇ adam gibi adamdı alnı açık yüzü ak ağır adamdı
    0
    0
    Yanıtla
  • Ensar (5 yıl önce)
    Salih isimli arkadaş elini vicdanına koy hangi makam da olan başkan makam aracını kullanmıyor elbetteki makam sahibi olmuşsa kullanacak belediye başkanları diğer başkanlar koşarak mı geziyorlar anlaşılan sen memlekette yaşamıyor görmüyor ve TOBB da doğudan bazı illerden sorumlu bir insan Malatya lı olarak gurur duymanız lazımken eleştiriyorsunuz yazık otobüsle illere gitmeyecğine göre makam la gidecek tabide eskiden soruyormuydunuz makam aracını
    0
    0
    Yanıtla
  • herkes vicdanlı olsun makam aracı su yakmıyor nekadar yakıt kulanıldığına baktınmı el insaf oda için kullanılsın yazıktır yazık
    0
    0
    Yanıtla
  • EFE (5 yıl önce)
    MALATYA TİCARETİNE YÖN VEREN TSO YU ÇOK ÖNEMSEMİŞİZ OYSAKİ ŞİMDİ ANLIYORUZ Kİ HERKES BİR OYUNUN İÇİNDE. DEĞİŞİMİ BAŞTA SAVUNAN BİRİ OLARAK SÖYLÜYORUM BUNLARI. SONUÇ OLARAK BİZ DEĞİŞİMDEN UMDUĞUMUZU BULAMADIK. MİDYAT A PİRİNCE GİDERKEN EVDEKİ BULGURDAN OLDUK.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (5 yıl önce)
    Malatya insanlar artık biraz aynaya bakması lazım bu insanları sizler getirdiniz tabiki değişim çok iyi ama tesadüfen ticaret odası başkanı olunmuyor bu adam enaz 8 yıldır bunun hesabını yapıyordu fakat Malatya ticaretmi varki ticaret odası olsun son 20 yılda ticaret odası başkanlarını geldi gitti hangisin gerçek ticari başarı hikayesi öyküsü varmı bir bakın ondan sonra eleştirin
    0
    0
    Yanıtla
  • AZİZ (5 yıl önce)
    BASININ ÇIKMASINA MÜSAADE EDEN MECLİS ÜYELERİ ZAN ALTINDA KALMIŞTIR. AİDATLAR İLE YAPILAN İŞLER BU SAATTEN SONRA ŞAİBELİDİR. KAPALI KAPILAR ARDINDA GİZLİ USULSÜZ VE AYIP İŞLER YAPILIR. TSO MECLİS ÜYELERİ SİZ BİZİM AİDATLAR İLE İLGİLİ GİZLİ NE YAPIYORSUNUZ.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yavuz (5 yıl önce)
    Benim tanıdığım Hasan hoca başkanlık yaptığı meclise basın alınmıyorsa bir daha o meclise başkanlık yapmaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • MİKAİL (5 yıl önce)
    Sadıkoğlu sözüne sadık ol genç adamsın.Şeffaf oda olacak dedin.Neyi saklıyorsun. Ayrıca bir haber yapılıyor göz önünde her şey basını çıkarmışsın.Üyelerin de okuyor belli bir kısmı da yorum yazıyor.Senin yandaşlarında yorum yazıyor ama sokak ağzı ile yazıyor. Yok tetikçi yok haraç yok satın alma gibi ifadeler yakışıyor mu öyle bir makamda oturan birine veya yandaşlarına. Varsa yalan yanlış bir şey çıkar basın açıklaması yaparsın muhatapları da cevap verir.Ama sen basına çıkaracak kadar korktuğun şeyler varsa sokak ağzı ile devam edersin. Ben hala 60.000.TL burs verilen öğrencinin kim olduğunu merak ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ercan (5 yıl önce)
    Yahu siz Malatyalılar ne kadar boş işlerle uğraşıyorsunuz. Biraz büyüyün
    0
    0
    Yanıtla
  • MİKAİL (5 yıl önce)Ercan isimli kullanıcı yorumuna
    Ercan bey Siz Malatya lı değilsiniz sanırım. Demezler mi Yahu Ercan Bey Malatya lı değilsin biraz büyü
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (5 yıl önce)
    Sırada 3 istifa daha var bekleyin.
    0
    0
    Yanıtla
  • SALİH (5 yıl önce)
    hayvancılıktan anlamayan 2kişiyi hay osb görevlendirdiniz 3 osb gibi dev yatırımları olan yere lokantacı yönetici atadınız huzur hakkı alsınlar diye malatyaya yazık ettiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • Lokantacı dediğin adam ve oradaki hiçbir yönetici huzur hakkına tenezzül edecek kişi değil ve tesis içerisinde evet var lokantası Aynı zamanda osb de fabrikası olan biri eğer Malatya ya bu yüzden yazık olduysa olsun sizin sıkıntınız ve ihtiyacınız varsa kendisine ulaşın aldığı huzur hakkını size hibe edebilir ben iyi tanıyorum ulaşın mutlaka yardımcı olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • organizede ne fabrikası var canım açıklarmısın ne üretiyor
    0
    0
    Yanıtla
  • SALİH (5 yıl önce)
    ne sorulacağını ben söyleyeyım bir ilçenin başkan adayını ankaraya götürüp vekillerle görüştüren başkan uçak biletlerini tso nun sırtından almış herbiri için 1000 küsür tl ödenmiş acil iş olduğu için istanbul aktarmalı 2 cisi makam araçlarının yakıtı araçla nerelere gidiliyor 3 malatyalı gariban öğrencilerin bursunun neden kesildiği baş vekillerinin istifasının gerçek nedenleri hangi vebale biz ortak olamayız deyip istifa ettiler vb sorular sorulacaktı basından kaçabilinir ama insan vicdanından kaçamaz
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALI (5 yıl önce)
    Malatya TSO çalkalanırken orada bir duruş gösteren Mustafa EROĞLU ismini bir yere yazın , Malatyanın gelecekte yöneticilerinden birisi olabilecek , genç yaşta TSO Meclisine girmiş kardeşimi ve duruşunu tebrik ediyorum. Rabbim yolunu açık etsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Salih (5 yıl önce)
    Malatya'da gelinen noktada bazı kuruluşlarda yönetim kaitesi okadar düştükü ihrcat düşmüş ithalat boşuna artmamış ,sivil toplum örgütleri toplumun sesidir,bizimkiler kendi çıkarlarını düşünmekten genel menfaatler unutuldu.Bu arada neden yorumlarımız yayınlamıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sabri (5 yıl önce)
    Mustafa cebrail Satın aldığın bu ve buna benzer 4site ile saldırsanda Allah doğrunun yanında karşılığın Yok bu toplumda site sana çalıştıkça itibari Yok oldukça olacak tarafsız site sahibi ismet tetikçi Güler'le hırsız arsıza hizmete devam doğru duvar yıkılmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • Sait (5 yıl önce)
    Satlık haber Sitesi ilkeden bahsederek yolunu bulma beşinde 3saatlık toplantıda anlatılan ve yapılan okadar şey olmasına rağmen sadece yaptığınız haberin kalitesizliği ortada delikanlı olun adam olun Üçbeş kuruşa kendinizi ayak altı etiğinizin farkında mısınız
    0
    0
    Yanıtla
  • ALİRIZA (5 yıl önce)
    Oğuzhan sadıkoğlu ,eski meclis başkanıda bir oturumda gazetecileri dışarı çıkardığında ortalığı yıkmıştın.Ne oldu şimdi sen aynı duruma DÜŞTÜN.Neden başını çıkartıyorsun.Hani şeffaf yönetecektin.
    0
    0
    Yanıtla
  • TURAN (5 yıl önce)
    “Oda/borsa şeffaf ve sorumlu bir kurumsal yönetişim ve kalıcı katma değere oturtulmuş ahlaki çalışma pratiğine kendini adamış olmalıdır”. Haberde bulunan bu bölüm olayı özetliyor. Şeffaf ve ahlaki Çalışmalar bu iki kelimenin ışığında yapıldı ise başından korku nedir oy için kapımıza gelen 70 küsür meclis üyesi zan altında kalmıştır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal (5 yıl önce)
    Ne yazarsanız yazın Sadıkoğlu malatya habere haraç vermez
    0
    0
    Yanıtla
  • TURAN (5 yıl önce)
    Başkan vekillerinin istifası manidardı zaten. Bir arıza var burada kim ne derse desin.Başkan eksiği var diye basından kaçması normal ama meclis üyeleri niye kaçmış anlamsız.Bunlar ne maaş alıyorda basından kaçıyorlar.Ne konuşuldu ne soruldu acaba Meclis üyelerinin ne çıkarı var acaba İnsan merak ediyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Kılınç (5 yıl önce)
    Yazıklar olsun. Geçende dedim şimdide diyorum Sadıkoğlu burası senin iş yerin değil. Burası Malatya’nın esnafın halkın yeri. Teyzenin oğlunun,arkadaşının yada bir başkasının değil. Yaptıkların yeter geri dön telefon dükkanına senin yapacağın iş değil başkanlık bunu bir kez daha gördük.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yavuz (5 yıl önce)
    Mecliste aile sırlarını mı görüşüyorlar basını dışarı çıkarıyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • selami (5 yıl önce)
    Meclis Başkanı Hasan Özkan hala böyle bir yönetimin içinde nasıl durur anlamadım. Hasan hocam yarın geç,bugünden itibaren istifanı ver de onlardan kurtul, Malatya'nın Hasan hocası olarak yoluna devam et.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (5 yıl önce)
    Seçim sloganı şeffaf oda olan bir ekip şimdi basından korkuyor.Ben aidat ödüyorum Benim aidatım ile makam arabasına bin. Benim aidatım ile huzur hakkı al. Benim aidatım ile millete hediye ver Benim aidatım ile uçağa bin Benim aidatım ile istediğin personeli al. Sonrada kimse birşey öğrenmesin duymasın diye basını dışarı çıkar. Yazık çok yazık o mecliste basının dışarı çıkmasına oy verenler kimden neyi gizliyorsunuz. Sadıkoğlu nun bir yerde olumlu bir şeyini veya duyamadık 9 aydır. Benim paramı harcıyorsunuz bu korku ney başkan. Basının hesap sormasından oylama ile kurtuluş var. Allah ın hesap sormasında oylama yok.
    0
    0
    Yanıtla