Geçtiğimiz hafta, iki yönetim kurulu başkan vekilinin istifasıyla sarsılan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, bu defa, oda meclis toplantılarını baştan sona izleyerek kamuoyuna duyurma hakkı olan gazetecilerin, anlaşılamadık bir şekilde ‘Dilek ve Temenniler’ kısmında dışarı çıkarılması kararına sahne oldu.
Malatya TSO, Cebrail Aldı ve Erel Karagöz’ün TSO Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği ile TSO Meclis üyeliğinden istifa etmesinden sonraki ilk toplantısını bugün gerçekleştirdi.
TSO Meclis Başkanı Hasan Özkan’ın katılmaması nedeniyle Meclis Başkan Vekili Hakan Er tarafından yönetilen Malatya TSO Meclisi toplantısında, Meclis Başkan Vekili Hakan Er, ‘Temenni ve Dilekler’ maddesi görüşülürken, yani meclis toplantısı resmi olarak sona ermeden, ‘Meslek erbaplarının kendi sorunlarının konuşulacağı özel bir bölüm’ olduğu gerekçesiyle basın mensubunun dışarı çıkmasını istedi.
İstifa krizinin kamuoyunda çokça tartışıldığı şu günlerde TSO Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu’nun da bulunduğu toplantıda, halkın bilgi alma hakkı için, yasaların kendisine verdiği haklara dayanarak toplantıyı takip eden basın mensubunun toplantıyı terketmemesi üzerine, Meclis Başkan Vekili Hakan Er, ‘Toplantının bu bölümünde meslek erbaplarının kendi sorunlarının konuşulacağı özel bir bölüm. Basın mensuplarını dışarı alıyoruz” diye yineledi.
Basın mensubunun, ‘Gizli oturum kararı var mı? Bütün maddeler basına açıkken, kent ekonomisine yönelik görüş ve önerilerin tartışılacağı bu bölüm neden basına kapalı?” sorusu üzerine Meclis Başkan Vekili Hakan Er, “Bu konuda polemiğe girmek istemiyoruz. Burada gizli bir konu yok. Özel bir konu değil” dedikten sonra basının dışarı çıkıp çıkmamasını oylamaya sundu. Meclis üyelerinin son dakika oylaması ile basının dışarı çıkarılması kararı verildi.
Önceden alınmış ‘gizli oturum’ kararı olmamasının yanı sıra, TOBB ve Odalar ve Borsalar Kanunu’na göre, “Ticari Sır” kavramı ile adlandırılacak ya da nitelenebilecek hiçbir görev ve yetki tanımamasına karşın, Malatya TSO Meclisi’nin bu tutumu, yönetimdeki istifaların ardından olabilecek eleştiri ve tartışmaları kamuoyunda gizlemeye yönelik yapıldığı değerlendiriliyor.
İSTİFALARIN KONUŞULABİLECEĞİ ENDİŞESİ Mİ?..
Malatya TSO Meclis toplantısında basına uygulanan sansür ve “Ticari sır” etiketli ve bir tek maddesi gizli olduğu o anda ortaya çıkan toplantı, sadece TOBB ve Odalar ve Borsalar Kanunu’na değil, TOBB ve Odalar ve Borsalar İçin Akreditasyon Klavuzu ve Oda Muamelat Yönetmeliği’ne de açık aykırılık oluşturduğu ifade ediliyor.
TOBB ve Odalar ve Borsalar Mevzuatı’nın temelini oluşturan hukuki metinlere göre, “Oda/borsa şeffaf ve sorumlu bir kurumsal yönetişim ve kalıcı katma değere oturtulmuş ahlaki çalışma pratiğine kendini adamış olmalıdır”.
“Bir evvelki toplantı tutanağının okunması, 2019 yılı Aralık ayı mizanının okunup oylanması, Odamız kapasite eksperlerine orman mühendisi eklenmesi, yönetim kurulu çalışmaları hakkında bilgi verilmesi, eski üyelerimize onur plaketi takdim edilmesi, dilek ve temenniler” başlıklı gündemle toplanan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası meclis toplantısının 5 maddesinin basına açık, son dakikada gelişen ‘Dilek ve temenniler’ maddesinin basına kapalı olmasının, gerek geçtiğimiz hafta yönetimdeki iki ismin istifasına, gerekse ekonomik gidişata yönelik sanayici ve esnafın sıkıntılarının dile gerilmesi ve Oda yönetimine bu konuda yapılabilecek olası eleştirilerin kamuoyundan gizlenmesi amacıyla yapıldığı şeklinde yorumlanıyor.
TİCARİ SIR!..
Öte yandan Meclis Başkan Vekili Hakan Er’in ‘Meslek erbaplarının sorunlarının konuşulacağı özel bir bölüm’ olduğu gerekçesiyle basının dışarı çıkmasını istemesine karşın, Ticaret Hukuku’nda işletmelerin ‘Ticari Sırları’ ilgili maddelerle koruma altına alınmış bulunuyor.
Ticaret Hukukunda ‘Ticari Sır’ şöyle tanımlanıyor:
‘Bir ticarî işletme veya şirketin faaliyet alanı ile ilgili yalnızca belirli sayıdaki mensupları ve diğer görevlileri tarafından bilinen, elde edilebilen, özellikle rakipleri tarafından öğrenilmesi halinde zarar görme ihtimali bulunan ve üçüncü kişilere ve kamuya açıklanmaması gereken, işletme ve şirketin ekonomik hayattaki başarı ve verimliliği için büyük önemi bulunan; iç kuruluş yapısı ve organizasyonu, malî, iktisadî, kredi ve nakit durumu, araştırma ve geliştirme çalışmaları, faaliyet stratejisi, hammadde kaynakları, imalatının teknik özellikleri, fiyatlandırma politikaları, pazarlama taktikleri ve masrafları, pazar payları, toptancı ve perakendeci müşteri potansiyeli ve ağları, izne tâbi veya tâbi olmayan sözleşme bağlantılarına ilişkin veya bu gibi bilgi ve belgeleri ifade etmektedir”
“Ticari Sır” kavramının hukuki tanımından da açıkça anlaşılacağı üzere, “Bir ticari işletmeyi veya bir şirketin özel işlerini” içeriyor.
Oysa Malatya TSO kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olduğu için, kuruluşun karar organı olan mecliste, özel bir işletmenin ya da şirketin özel işlerinin, özel defterlerinin, mali durumunun ele alınması gibi bir durum söz konusu olamayacağı belirtiliyor.
Meclis Başkan Vekili Hakan Er’in ‘Meslek erbaplarının kendi özel sorunlarını tartıştığı özel bir bölüm’ şeklindeki gerekçesinin herhangi hukuki bir dayanağının olmadığı, birilerinin bir kurumu ‘keyfi ve kendi şirketleri gibi yönetme’ anlayışını ortaya koyduğu değerlendiriliyor.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com