Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün, Arslantepe ve Battalgazi ilçesindeki tarihi ve turistik alanları, turizm sektöründe faaliyet gösteren firmaların temsilcilerine ve basına tanıtmak amacıyla düzenlediği geziye, davetli 22 turizmciden sadece ikisinin katılması, Malatya’daki turizm faaliyetinin, potansiyeli ortaya çıkarmakla görevli olanlarının konuya ne kadar ilgisiz ve duyarsız olduğunu ortaya koydu. İl Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu, geziye katılmayanların çok şey kaçırdıklarını söyledi.
Malatya’da uzun zamandan beri kazı çalışmaları devam eden, Anadolu’daki yerleşim ve kültürlere dair çok önemli eserlerin bulunduğu için Arkeoloji dünyasının yakından bildiği, geçtiğimiz günlerde de açık hava müzesi olarak açılan Arslantepe’ye ve Malatya’nın ilk yerleşim yeri olan Battalgazi’ye düzenlenen geziye ilgi göstermeyen “sözde” turizmcilerin, başka ne işle meşgul oldukları merak konusu oldu!
İki turizmci ile bazı basın mensuplarının yanı sıra Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Kültür ve Turizm İl Müdürü Bahaeddin Kabahasanoğlu, Orduzu Belediye Başkanı Cumali Ekin, Malatya Müze Araştırmacısı ve Antropolog Hüseyin Şahin’in de katıldığı gezide ilk olarak Arslantepe Höyüğü Açık Hava Müzesi gezildi.
Arslantepe ile ilgili katılımcılara bilgi veren Müze Araştırmacısı ve Antropolog Hüseyin Şahin, daha sonra geziye katılanlara Aslantepe Höyüğü Açık Hava Müzesi’ni gezdirdi.
Kültür ve Turizm İl Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu ise, Aslantepe’nin hem Malatya hem Türkiye hem de dünya için çok önemli olduğunu söyledi.
Son bir ay içinde günlük ortalama 200 kişinin Arslantepe’yi ziyaret ettiğini söyleyen Kabahasanoğlu, “Bu kentin ağırladığı konuk sayısının her geçen gün artacağını umuyoruz. Buradan anlıyoruz ki Aslantepe henüz tam anlamıyla turizme açılmadan, tanıtımı yeterince yapılmadan bile yoğun bir yerli yabancı ziyaretçi akınına uğruyor. Demek ki tanıtım yapıldığında, ilimizdeki turistik tesisler artırıldığında bir kayısı kenti olan Malatya aynı zamanda turizm kenti olacaktır. Şu an burada çalışmalar sürüyor. Tamamlandığında buradaki ziyaretçi sayısının daha da artacağından eminiz” dedi.
Arslantepe’nin ardından Battalgazi’deki sokak sağlıklaştırma çalışmaları kapsamında düzenlenen Kültür Sanat Sokağı gezildi. Son derece güzel bir görünüme kavuşan sokakla ilgili açıklama yapan Kültür ve Turizm İl Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu, “Bizler Sayın Valimizin turizm kültür hareketini başlatmasıyla, büyük çabanın içinde yer almaktayız. Amacımız Malatya’nın turizm kenti olması. Bazı ilçeler turizmde iyi hazırlıklar yapmışlar. Bunlardan biri Darende, diğeri de Battalgazi. Battalgazi, Kaymakam ile Belediye Başkanının dayanışması sonucunda güzelleşen bir ilçe. Daha önce sıradan bir mahalle görünümünde olan sokaklar, bu yerler, büyülü bir elin dokunmasıyla ne kadar güzel bir hale gelmiş. Kendinizi sanki Safranbolu’da, Beypazarı’nda, Odunpazarı’nda, Şirince’de hissediyorsunuz. Umudumuz Battalgazi’deki ev sahiplerinin de isteğiyle bu evlerin cafe, restoran, pansiyon, sanat evleri şeklinde hizmet vermesi. Buraya gelen konuklar için çok güzel mekanlar yapılıyor. Bu tip yerler çoğaldıkça, vatandaşımız ticaretle, kültürle, sanatla uğraştıkça, yüz binlerce turisti karşılayan bir kent olacağız. Ama bu çok kolay olmayacak. Bu günlerde 5 binlerle ifade edilen yabancı turist sayısı, yakın gelecekte 50 bine, 100 bine çıkacaksa, bu mekanların çoğalması, turizmin halka iyi anlatılması gerekir” şeklinde konuştu.
Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise, “Sokak sağlıklaştırma önemli bir çalışmaydı. Bu proje Türkiye’nin en büyük sokak sağlıklaştırması olması nedeniyle ödül aldı. Bu tür işletmelerin artarak devam etmesini istiyoruz. Konuk evimiz, sanat evimiz var şu an. Buradaki evlerde oturanlar, kendi işletmelerini kurma anlamında teşvik edilecek. Bizim amacımız batıdaki bu tür konakların işlevlerini buraya da yansıtmak” ifadelerini kullandı.
Evi Konukevi olarak dizayn edilen ve hem bu evde yaşayan hem de turizme yönelik ticaret yapan Mehmet Zengin, “Evimiz restore edildi. Burayı eşimle birlikte işletiyoruz. Çok mutluyuz. Ben daha önce tekstilde çalışıyordum. Turizm kursuna gittim, sertifikamı aldım. Kaymakamımızın ve Belediye Başkanımızın desteğiyle bu işi yapıyoruz. Kendi evimizde ekmek paramızı kazanıyoruz. Herkese tavsiye ediyorum” dedi.
Gezinin beklenen ilgiyi görmemesinin farklı nedenleri olabileceğini söyleyen Kültür ve Turizm İl Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu, “Turizm henüz daha Malatya’da emekleme çağındadır. Bu nedenle bu işler yavaş yavaş olacaktır. Turizm canlandıkça, turist sayısı arttıkça, acentelerin ve turizm tesislerinin ilgisi artacaktır. Biz topluca iyi olursak, bu kent turizmden hak ettiği payı alacaktır. Gelemeyenler çok şey kaçırdı. Mutlaka yoğun iş temposu nedeniyle gelememişlerdir. Belki de daha önce gelip gezdikleri için gelmemişlerdir. Umarım bir sonrakinde onlar da katılacaklardır” dedi.