BADEN-Württemberg Uyum Bakanı Bilkay Öney ile Türkiye Cumhuriyeti Karlsruhe Başkonsolosu Serhat Aksen, Mannheim’da Türk sivil kuruluş ve dernek başkanları ve temsilcileriyle biraraya geldi.
Avrupa Malatyalılar Federasyonu Başkanı Murat Alabaş’ın girişimleri düzenlenen program Malatyalılar Derneği lokalinde gerçekleşti. Rhein-Neckar bölgesindeki dernek başkan ve temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Türkler’in sorunları ele alındı.
ALABAŞ’TAN TEŞEKKÜR
Toplantının açılış konuşmasını yapan Avrupa Malatyalılar Federasyonu Başkanı Murat Alabaş, derneğin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Alabaş, Bakan Öney, Başkonsolos Aksen ve sivil toplum örgütleriyle dernek başkan ve temsilcilerine katılımlarından dolayı teşekkür etti.
Toplantıda konuşan Karlsruhe Başkonsolosu Serhat Aksen, Bakan Bilkay Öney’e teşekkür ederek, “Eyaletimizde Türk uyum bakanının olması bizim için bir şans. Bugün burada Türkler’in sorunları ve sivil toplum örgütlerimizin karşılaştıkları sıkıntıları için çözüm yolları arayacağız“ dedi.
ÇİFTE VATANDAŞLIK KOLAYLIĞI
Baden-Württemberg Uyum Bakanı Bilkay Öney de Türkler’in en önemli sorunlarının başında çifte vatandaşlık konusu geldiğine işaret ederek, “Çifte pasaportla ilişkin bir çalışmamız oldu. Türklere çifte vatandaşlık hakkı verilmesi için Federal parlomanteyo bir yasa teklifi sunduk. Ancak çoğunluk bizde olmadığı için yasa reddedildi. Biz bunun mücadelesini sürdürüyoruz ve sürdürmeye de devam edeceğiz. Fakat çifte yasa konusunda Federal yasanın sunduğu bazı imkanlar, kolaylıklar var. Baden-Württemberg olarak bunu uygulamaya koyduk. Neydi bu kolaylıklar. Alman vatandaşı olmak isteyen bir kişi özel durumundan dolayı vatandaşlıktan çıkamıyorsa, mesela askerlikten dolayı vatandaşlıktan çıkamıyorsa bu insanların çifte vatandaş olmasının yolu açıktı. Biz bunu uygulamaya koyduk. Bu uygulama diğer eyaletlerde büyük ilgi gördü. Ayrıca 60 yaş ve üzeri insanlardan sınav testinden muaf tutan bir kolaylık vardı, onu da hayata geçirdik. Bu imkan gerçekten var. Medyadan ricam vatandaşlarımızın yararına olan bu uygulamayı insanlara duyuralım“ diye konuştu.
MÜSLÜMANLARA BASKI VAR
Almanya’da yaşayan Türk kökenli vatandaşların büyük bir kısmının müslüman olduğunu hatırlatan Bakan Öney şöyle konuştu: “Almanya’da müslüman olmanın baskılarını zaman zaman yaşıyoruz. Özellikle kadınlar başörtülüyse iş hayatında dışlanabiliyor. Ev ararken, iş ararken, okulda ayrımcılıkla karşılaşıp, dışlanabiliyorlar. Bunun için İslam yuvarlak masası kurduk. İlk toplantısını yaptık, Mayıs ayında ikinci toplantıyı yapacağız. Bu toplantılarda İslam din dersleri konusu da ele alınıyor. Bir kişinin kendi dini okullarda öğrenme hakkını Alman yasaları veriyor. Bu konuya çok önem veriyorum.“
IRKÇILIKTAN UTANÇ DUYUYORUM
Irkçılık konusuda da değinen Bakan Öney, “Irkıçılık konusunda çok hassasım. Ben bir Alman Bakan olarak 1338-1945 yıllarında 6 milyon insanın sırf farklı dine ve ırka mensup oldukları için gaza odalarında ölüdürülmesi beni çok üzüyor. Ben bu kara lekeden utanç duyuyorum. Bir Alman Bakan olarak ırkçılık konusunda mücadele etmek istiyorum. Bundan sonra çalışmamın büyük bir bölümünü ırkçılıkla mücadeleye ayıracağım. Hatta benim arzum bir anti dışlanma merkesi kurmaktı. Fakat bunu sosyal bakanlık para yok diye reddetti.
AYRIMCILIKLA MÜCADELE
Ancak Türk sivil toplum örgütlerinden böyle bir talep gelirse belki bununla ilgili çalışmalar yapılabilir. Normal hayatta hepiniz zaman zaman dışlanmaya uğruyorsunuz. Ne yapalım böylemiş diye sesisiniz çıkmıyor olabilir. Biz bir takım şeyleri kabul etmek istemiyoruz. Bunun üzerine gitmemiz lazım. Çocuklarımız Türk olduğu için haksızlılığa uğruyorsa, dışlanıyorsa bu çocuktan başarı beklememiz imkansız. Irkçılıkla ve ayrımcılıkla hep birlikte mücadele etmek zorundayız“ dedi.
ÇOCUKLARIMIZDA ÖZGÜVEN SORUNU VAR
Eğitim konusunda da değinen Uyum Bakanı Bilkaz Öney, sözleriniz şöyle tamamladı: “Çocuklarınızın eğitimini lütfen önemseyin. Çocuklarınıza sevgi verin, şefkat verin ve özgüven verin. Almanya’daki çocuklarımızın büyük bölümünde özgüven eksikliği var. Çocuklar üstünde Türk ve Alman toplumu arasında sıkışma var. İki arada bir derede kalmışlık var. Bu yüzden özgüven sorunu yaşıyorlar. Bu konuda ailelere çok büyük görev düşüyor.“
AKSEN: ÇİFT DİLLİLİĞİ ÖNERİYORUZ
Bakan Öney’in eğitim konusundaki açıklamalarına destek veren Karlsruhe Başkonsolosu Serhat Aksen de ana dilin önemine dikkaet çekti. Aksen, “Baden bölgesinde 120 Türk dili ve kültürü öğretmeni var. Bunların maaşlarını Türk devleti veriyor. Lütfen çocuklarınızı Türkçeyi öğrenmelerini teşvik edin, bu derslere katılımlarını sağlayın. Ayrıca biz devlet olarak vatandaşlarımızı bu toplumun her alanında aktif olmasını istiyoruz. Alman dilini öneriyoruz ama kendi dilini de öğrenmesini istiyoruz ve teşvik ediyoruz“ diye konuştu.
BAKANLIK-KONSOLOSLUK DİYALOĞU
Toplantıda daha sonra soru-cevap bölümüne geçildi. Sivil toplum örgütü temsilcilerinin sorularına yanıt veren Bakan Öney ve Karlsruhe Başkonsolosu Serhat Aksen, iki kurum arasındaki diyaloğunve ilişkilerin geliştirilerek birlikte daha fazla çalışma konusunda fikir birliğine vardılar.
HABER-FOTO: Mustafa BORAK/Mannheim