Türk halk müziğinin sevilen isimlerinden ‘Kahtalı Mıçe’ olarak bilinen Mustafa Kahtalı, ince bağırsak kanseriyle verdiği yaklaşık bir yıllık mücadelenin ardından 74 yaşında Antalya’da yaşamını yitirdi.
’Kahtalı Mıçe’ olarak bilinen Mustafa Kahtalı’ya, geçen yıl Şubat ayında ince bağırsak kanseri teşhisi konulmuş, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi süreci başlamıştı. Bağırsaklarında tümör tespit edilen ve karaciğerine metastaz yapan Kahtalı, kemoterapi gördü. Son dört ayını Yaşam Vakıf Hastanesi’nde geçiren sanatçı, Cumartesi sabaha karşı saat 03.00 sıralarında hayatını kaybetti.
Tedavi sürecinde sanatçı dostları ve hemşehrileri tarafından yalnız bırakılmayan Kahtalı, hastane odasında ve dinlenmek için zaman geçirdiği otelde sevenleri tarafından ziyaret edildi.
Sanatçının cenazesi, Pazar günü saat 11.00’de Kahta’da adını taşıyan kültür merkezinde yapılacak törenin ardından Kahta Çağrı Camii’nde kılınacak öğle namazını müteakiben Kahta Karşıyaka Belediye Mezarlığı’na defnedilecek.
1980 darbesinden sonra Kürtçe şarkı söylediği gerekçesiyle bir yıl cezaevinde kalan ve daha sonra Malatya'da ‘zorunlu ikamete’ tabi tutulan Kahtalı Mıçe, müzik kariyerinde 1975’ten itibaren kayda geçmeyen albümler çıkardı. İstanbul’a giderek yaptığı "Gurbet Kuşu" albümüyle tanındı.
Mıçe, hapislik ve sürgün günlerini bir röportajında şöyle anlatmıştı:
"..Televizyonlarda bir TRT vardı, oraya da kimseyi çıkarmazlardı. Biz de Antep, Urfa, Adana, Mersin, Malatya yani civar şehirlerde devam ettik. Beden Terbiyesi Spor İl Müdürlüğü'nde 10 sene memurluk yaptım. Kürtçe türkü söylüyoruz diye mağdur olduk.
1980'de darbe olduğunda gözaltına aldılar bizi. Cuma günü olmuştu darbe. Cumartesi pazarı beklediler sonra ellerinde listeyle gelip memurlukta görev başında aldılar bizi. Bir de bizi arabadan indirmeden evlerimizi aradılar, tarumar ettiler. Uluslararası teröristmişiz gibi çok yanlışlar yaptılar, çoooook... 1.5 ay gözaltında kaldık. Arkasından çıktık, mahkemeler devam etti. 1 sene 6 ay ceza aldım, 11 ay hapis yattım. Sadece Kürtçe şarkı söylemekten, başka bir şey yok. Sivas'a sürdüler. 2 ay memlekete gelemedik. Sonra geldim ihtilal bu defa 5 ay Malatya'ya sürdüler. Yine Malatya yakındı. Edirne'ye de verebilirlerdi. Onu da merhum Özal kaldırdı, Allah rahmet eylesin.."
Sanatçının 1975’te evlendiği eşi Hülya Kahtalı’dan 4 çocuğu bulunuyor. Soyadını 5 yıl önce mahkeme kararıyla "Kahtalı" olarak değiştiren sanatçı, halk müziğine kattığı eserlerle hafızalarda yer edindi.
İha- malatyahaber.com