SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Türkiye'de 1'inci Sıraya Oturduk, Gururluyuz"

0
Güncellendi - 2018-11-24 16:51:09
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde Erişkin Kemik İliği Nakil Ünitesi tarafından dün itibariyle 500’üncü kemik iliği ve kök hücre nakli gerçekleştirildi. 500’üncü nakil, Bingöl’den gelen 64 yaşındaki Kıbrıs Gazisi Celalettin Budancır’a yapıldı.

TÖTM, böylece Erişkin Kemik İliği Nakli’nde Türkiye’deki Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ile üniversite hastaneleri arasında birinci sıraya oturdu.

Turgut Özal Tıp Merkezi, Erişkin Kemik İliği Nakil Merkezi’nin bu yıl 110, toplamda da 500'üncü hastaya kemik iliği naklini gerçekleştirdiğini belirten İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, “Türkiye’de birinci olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

500’üncü nakil Kıbrıs Gazisine

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Erişkin Kemik İliği Nakil Ünitesi'nin 500'üncü erişkin kemik iliği naklini yaptığını ve bunun çok büyük bir başarı olduğunu kaydetti.

Turgut Özal Tıp Merkezi'nin Türkiye'nin gözbebeği konumunda olduğunu dile getiren Kızılay, "500'üncü nakil ile 2018 yılında nakille, Türkiye'nin üniversite ile eğitim ve araştırma hastaneleri arasında Türkiye'nin birinci sırasına oturdu. Bu şehrimiz, hastanemiz ve ülkemiz için çok önemli çünkü bu nakil hastalarımızın çok büyük bir kısmı Malatya dışından, Türkiye'nin her yerinden bize geliyor. 500'üncü nakil hastamızda Bingöl'den geldi. Bu 500'üncü naklimizi de bir tesadüf olarak da Kıbrıs Gazi'mize yaptık" dedi. 

“Hastanemiz, nakillerde başarıdan başarıya koşuyor”

Karaciğer naklinde dünya ikincisi, Türkiye ve Avrupa'da ise birinci olduklarını kaydeden Kızılay, şunları ifade etti:

"Hastanemiz nakillerde başarıdan başarıya koşuyor. Kemik iliği naklindeki bu başarı, karaciğer nakli başarısı kadar önemli bir durumda, burası önemli bir merkezi. 2019 yılında hematoloji, onkoloji ayrı bir hastane kuruyoruz. 217 yataklı kanser merkezi kuruyoruz. Oradaki kemik iliği nakli buranın üç katı olacak. Çok büyük bir nakil merkezi kuruyoruz. Hematoloji oraya taşınacak, yoğun bakımları olacak. Kanser hastanesinde mevcut kemik iliği nakli ünitemiz çok büyüyecek. Şimdi Türkiye'de birinciyiz, o zaman açık ara birinci olacağız. Bizim arkamızdan gelen ikinci sırayı belki ikiye katlayacağız. Çocuk kemik iliği naklinde de 15 nakil gerçekleştirildi. Orada da belki Ankara'nın doğusunda çok önemli bir merkez olduğumuzu vurgulamak istiyorum. O alanda da başarılarımız devam ediyor. Yıl sonunda çocuk kemik iliği naklinde de Türkiye'de önemli bir noktada olacağız."

Prof. Dr. Kuku: Her türlü kan hastalıkları tedavisi merkezimizde yapılıyor

Turgut Özal Tıp Merkezi Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İrfan Kuku ise bölümün 20 yıldır tedaviyi geliştirerek devam ettiğini belirtti. Prof. Dr. Kuku, "Her türlü kan hastalığının tanısı, tedavisi takibi başarılı bir şekilde bölümümüz tarafından yapılmaktadır. Bölümümüzün ana gayesi; birlik ve beraberliğimizi devam ettirerek, üzerine koyarak başarımızı sürdürmek, Malatya ve bölge insanına hizmet sunmak" diye konuştu. Prof. Dr. Kuku, ekibe destek veren İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ve yönetime teşekkür etti.

Turgut Özal Tıp Merkezi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Kaya da "Kan kanseri diye bilinen bütün hastalıkları hem doğrudan kardeşten nakil yapabiliyoruz hem de kardeş, uygun vericisi yoksa akraba dışında taranabiliyor. Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) üzerinden çok verici buluyoruz ve bunların hepsi uyumlu olmasa bile kısmi uyumlu, uyumsuz olan olgularda bile bu merkezde başarılı bir şekilde nakilleri yapıyoruz" dedi.

500'üncü kemik iliği nakli yapılan Celalettin Bundancır'ın lenfoma (Lenf bezi kanseri) hastası olduğunu kaydeden Kaya, "Daha önce kısmen bir tedavi alıp daha sonra nükseden, kurtarma tedavisi verilen ve kök hücresi toplanıp yedeklenen, arkasından yoğun bir tedavi verdiğimiz bir hastamız. Şimdi bu kök hücre infüzyonunu yaptık, yaklaşık iki hafta içerisinde tekrar düzelecek, kan değerli normale dönecek ve biz onu bundan sonra ayakta, kontrollere gelerek takip edeceğiz. Bu bütün hastalar için mümkün" diye konuştu.

"TÜRKÖK artık dünyaya kök hücre gönderiyor”

Kemik İliği Nakli Ünitesi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt ise Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi'nin hem Türkiye hem de dünya için önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti.

Erkurt, Türkök'ün 2013 yılında Sağlık Bakanlığı ile Kızılay'ın ortaklaşa aldığı kararla kurulduğunu anımsatarak, "Kardeşten donör bulunamayan kök hücre nakli isteyen hastalarda Türkiye içerisinden kemik iliği nakli bağışçısı bulup, bu hastamıza nakil yapmak için kemik iliği bağışçılığı sistemi olarak kuruldu. Şuanda 440 bin civarı kayıtlı kemik iliği bağışçısı var. Şuanda bunun 500 bin civarında olması Türkiye için artık kardeşten donör bulamayan hastalarımıza Türkiye içerisinden donör bulma şansını bize verecek. Şuan bizim TÜRKÖK'ten isteyip de donör bulamadığımız olmadı. Şuan 440 bin rakamı bile yeterli durumda. Ama bunun hedefi 500 bin hatta bir milyon. Nüfusu bizimle aynı olan Almanya'da 5 milyon kayıtlı kemik iliği bağışçısı var, bizde 440 bin ve bu çok iyi bir rakam. TÜRKÖK, sadece Türkiye'ye hizmet etmiyor, dünyada kök hücresi bulunamayan hastalara Türkiye'den kök hücre gönderilmeye başlandı" ifadelerini kullandı.

Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Ali Beytur ise Turgut Özal Tıp Merkezi'nin bölgeye hitap ettiğini ve sağlık turizmi kapsamında dünyanın çeşitli yerlerinden hasta aldıklarını kaydetti.

Kemik iliği nakli olan 64 yaşındaki Kıbrıs Gazi'si Celalettin Budancır, tedavi için Bingöl'den Malatya'ya geldiğini belirterek, "1954'te askere gittim, Kıbrıs Harekatına katıldım. Üç senedir lenfoma hastalığı var. Üç seneden beri Turgut Özal Tıp Merkezi'ne geliyorum. Kemik iliği nakli oldum, Allah'ın izniyle kurtulacağız" diye konuştu.

Güler HAZAR, Ferdi DURDU- Yeni Malatya Gazetesi, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • Kenan (5 yıl önce)
    Hastane içler acısı hali gelin görün herşey ateş pahasına oradaki kantinlerde yazık zaten insanlar acıları ile uğraşırken birde kazık yiyor .birşey dikkatimi çekti orda çalışan insanların yüzünde hep asık dayanamadım sordum neden böylesiniz başta söylemedi sonra anlattı dedi maaşlar 1600 TL geçinemiyoruz haftanın 7 günü köle gibi çalıştırıyorlar.isten çıkma ile tehdit ediyorlar .taşeron kalsak daha iyiydi halleri içler acısı
    0
    0
    Yanıtla
  • Haydarı kerrar (5 yıl önce)
    Vallaha bizde çalışıyoruz durumumuz hiç iyi değil mesailer çok ağırlaştı maaşlar çok düşük yaptığımız işe göre Allah için şu rektorle bir röportaj yapın sorun bu işçileri neden köle gibi çalistiriyorsunuz
    0
    0
    Yanıtla
  • Serkan (5 yıl önce)
    Çok büyük başarı bizi mahvetti hem maaş düştü hem haftanın 7 günü çalışıyoruz sayın editör kadro ayağına bizi köle ettiler bence bunu haber yapinda herkes görsün rektörün nasıl biri olduğunu
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (6 yıl önce)
    Önemli olan ilik naklinden sonra hastaların kaç tanesinin sağlığına kavuşmuş olmasıdır. Bununla ilgili istatistiki bilen var mı?
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (6 yıl önce)
    Allah razı olsn tıp fakültesinde başarılıyızz ama ünü deki yönetimden rahatsz bu millet ünüdeki işletmeleri peşkeş çekmeyin ahiret var ölüm varrr ey hocalar
    0
    0
    Yanıtla
  • DAVET (6 yıl önce)
    Bir muhabir gönderip bir gündüz boyunca yaşanan hastanedeki otopark sorunu ile ilgili röportaj ve tespit yapmak gazeteci lik tir!
    0
    0
    Yanıtla
  • OTOPARK SORUNU (6 yıl önce)
    Otopark sorunu giderek büyüyen bir sorun olarak duruyor başkalarının sırtından pirim yapma rektör
    0
    0
    Yanıtla
  • Güzel haber (6 yıl önce)
    Malatyalıların şelale gürültüsünden ve şire Pazar’ı kafasıyla bu haberin önemi anlaşılması için esenlikler dilerim
    0
    0
    Yanıtla
  • abid kav (6 yıl önce)
    mehmet ali hocam ve ekibine ve diğer hocalara başarılarının devamını diliyorum.malatya ve bölge için değerdir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya lı (6 yıl önce)
    Maşallah inşallah daha iyi olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Halil (6 yıl önce)
    Helal olsun tebrik ediyorum sizleri , Allah yardımcınız olsun her daim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Feramuz Karaca (6 yıl önce)
    Üniversitemiz ve Hastanemizle gurur duyuyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan caner (6 yıl önce)
    Ne büyük gelişme o hastanede çalışan insanları kadroya geçirdikten sonra insanlıktan çıkardınız çalışma saatleri öyle agırlastirdinizki haftasonu tatili varken şuan haftanın 7 günü çalıştırıyorsunuz maaşlar önceden 200 TL döner sermayeden para veriyorrdunuz onunda iptal ettiniz doktorlar razı değilmiş işçilerin döner sermaye almasına şuan işçiler asgari ücret. Alıyor hepsi isyanlarda siz reklam pesindesiniz bunun farkinda sadece millete göz boyuyorsun bunun vebalı ağırdır rektör bey ey admin bunu Allah rızası için paylasirsan sevinirim
    0
    0
    Yanıtla