Myanmarda cunta 100 bin kişinin öldüğü kasırga faciasından 6 gün sonra BM insani yardımını kabul etti. Ancak kurtarma ekiplerine yine izin çıkmadı. Türkiye 1 milyon dolarlık yardım sözü verdi.
GÜNEY Asya ülkesi Myanmarı (Burma) alt üst eden Nargis Kasırgasının bilançosu, askeri cuntanın uluslararası yardımlara ayak diremesi nedeniyle giderek ağırlaşıyor. Resmi makamlarca 23 bin olarak açıklanan ölü sayısının 100 bini aşmasına kesin gözüyle bakılırken, bir milyondan fazla insan evsiz... Dünya ülkelerinin Myanmara vaat ettiği yardımların toplamı 40 milyon doları bulurken, Türkiye de 1 milyon dolarlık insani yardım sözü verdi. Kızılay Başkanı Tekin Küçükali de 600 bin dolar hazırladıklarını, ayrıca dört kişilik bir yardım ekibinin de yola çıktığını belirtti. Ekip Endonezyada bekliyor.
ABDden 3 milyon dolar
Askeri cuntanın felaketten altı gün sonra uluslararası yardımlara izin vermesiyle yardım malzemesi taşıyan ilk BM uçağı dün Myanmara indi. Üç BM uçağının daha ülkeye iniş yapması bekleniyor. Myanmar yönetimi, ABDnin göndermek istediği yardım uçaklarına ise henüz onay vermedi. Afetzedeler için ABD ve AB 3er milyon dolar, İngiltere 10 milyon dolar, Avustralya 2 milyon dolar ve Almanya 1.5 dolar yardım vaat etti. BM, salgın hastalık riskinin çok büyük olduğunu belirtti.
Muhalifler öldürüldü
Öte yandan felaket sonrası askeri rejimin, muhalif mahkumları kurşuna dizdiği öne sürüldü. İddiaya göre, Yangondaki Insein Cezaevinde yatan 500 muhalif mahkum güvenli bir bölgeye nakledilmek için isyan başlattı. Bunun üzerine askerler mahkûmların üzerine yaylım ateşi açtı. Ateşte 36 muhalif tutuklu öldü, 70 kişi de yaralandı.
Nargise 7 çocuğunu kurban verdi
Kasırganın silip süpürdüğü Bogalay kentinde Than Win adlı kadın, Nargise 10 çocuğundan 7sini kurban verdi. 41 yaşındaki kadın, dün 11nci çocuğunu doğurdu. Win, oğluna ilk aşk anlamına gelen Chit Oo Mg adını verdiğini söyledi. Bogalay kentinde kasırgadan yaklaşık 10 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor.
Türk şehitliği de faciada sular altında kaldı
Nargis kasırgasında, Birinci Dünya Savaşında İngilizler tarafından esir alınan ve bu ülkeye gönderilen Türk askerlerinin anısına dikilen Türk şehitliği de zarar gördü. Şehitliğin etrafında yaklaşık 300 kadar da mezar taşı var. Filistin ve Yemen cephelerinde savaşırken İngilizlere esir düşen 12 bin Türk askeri İngiltere sömürgesi olan Myanmardaki imar çalışmalarında kullanılmak üzere buraya gönderildi. Bir kısmı Mondros Antlaşması sonrası geri dönerken yaklaşık 1500 kadar asker burada hayatını kaybetti.