Almanya eski Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, 'Avrupa'da bazı şeylerin değişeceğini ve ibrenin Türkiye yönünde döneceğini görmek için peygamber olmanıza gerek yok' dedi.
Almanya eski Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Türkiyenin Avrupa Birliği üyeliğine karşı Avusturya, Fransa ve Almanyada görülen güçlü muhalefetin zamanla zayıflayacağını söyledi. Brükselde EUObservera bir röportaj veren Fischer, Avrupanın yaşlanmakta olan işgücünü yenilemeye ihtiyaç duyduğunun farkına varılmasıyla algıların yavaş yavaş değişmekte olduğunu söyledi.
Fischer, Nihayetinde üyelik planlarını kafa kaldıran Türkiye olabilir dedi.
Ankaranın kapısını çaldığımızda evde kimse olmayabilir diyen Fischer, Almanya ve Fransaya biraz dikkatle bakıldığında işlerin değişeceğini anlamak için peygamber olmaya gerek olmadığını söyledi.
Avrupanın gelecekteki ekonomisinin açıklığa dayalı olacağını ifade eden Alman siyasetçi, Daha fazla göçe ihtiyacımız var, işin matematiği bu. Ya Avrupalılar olarak gözümüzü açarız ya da daha fakir bir hale geliriz dedi.
TÜRKİYE AB'YE KARŞI ÇOK AVANTAJLI
Aktif siyasette olduğu dönemde Yeşiller Partisinin üyesi olan Fischer, bugün Nabucco Boru Hattı Projesinin önde gelen danışmanlarından bir tanesi. Fischerin başkanlığını yapmaya hazırlandığı Avrupa Konseyi grubu, Avrupada son olarak Romanlar örneğinde görülen tahammülsüzlüğü ve geçmişten bugüne liberalliğiyle bilinen İsveç gibi ülkelerde sağ partilerin yükselişini inceleyecek.
Türkiye Avrupa Birliğine üye olduğunda çok ciddi bir etkinliği olacak. Ancak ABnin yaş ortalaması 42yken, Türkiyeninki 28. Öte yandan ABnin ekonomisindeki yüzde 1-2lik büyümeye karşın Türkiye bu yıl yüzde 11 büyüdü. Ankaranın uluslararası alanda kendine güveni son yıllarda en üst seviyeye çıktı.
WESTERWELLE DE AYNI FİKİRDE
Geçtiğimiz günlerde Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de Fischerle benzer sözler söyledi. Westerwelle, Çarşamba gün Washingtonda katıldığı bir brifingde Türkiyenin bakış açısının Avrupalı ve Batılı kalması bizim çıkarımıza dedi.
Türkiyenin başmüzakerecisi Egemen Bağış, İmtiyazlı ortaklık gibi olmayan bir şeyin Türkiyeye teklif edilmesi aşağılayıcı dedi.
Bağış, Ülkemin demokratikleşme sürecine ve ekonomik refahına güveniyorum. Dürüst olmak gerekirse sizin ekonomik refahınıza pek güvenmiyorum. ABye ek yük getirmiyoruz, ABden yük almaya geliyoruz. Benim yeni düsturum şu: Sıkı durun Avrupa, sizi kurtarmaya geliyoruz dedi.