Türkiye genelinde 130 bin meslek mensubunu temsilen Türkiye’nin 81 ilinden gelen mali müşavirler Ankara'da buluştu.
Malatya Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) eski başkanı ve Türkiye Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) eski Disiplin Kurulu üyesi aynı zamanda malatyahaber.com yazarı olan Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş’ın de katıldığı mali müşavirlerin buluşma mitingine, Malatya SMMMO Başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile meslek mensupları da katılarak mesleki sorunların çözümüne ilişkin taleplerinin yanı sıra 6 şubat tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle ilan edilen ve 31 Ağustos 2024 tarihinde sona erecek olan mücbir sebep halinin uzatılması için talepte bulundular.
MÜCBİR SEBEP HALİNİN UZATILMASI TALEBİ..
Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş toplantı ile ilgili yapmış olduğu değerlendirmede “Mesleğimiz için, Malatya adına Ankara'da Anıtpark'da gerçekleştirilen Mali Müşavirler Mitingine katılarak meslektaşlarımızın her zaman yanlarında olduğumuzu bir kez daha ortaya koyduk. Mesleki sorunlarımızın giderek artması ve giderek altından kalkınmaz bir hal alması meslek mensupları için katlanamaz bir hal aldı.
Özellikle geçtiğimiz hafta TBMM’de kabul edilen ve vergi cezalarını ölçüsüz bir şekilde artıran düzenlemelerin yanı sıra 2023 yılından itibaren uygulamaya konulan enflasyon düzeltmesi işleminin geçici vergi dönemlerinde de uygulanacak olması konusunda TÜRMOB ve GİB arasında yapılan görüşmelerin sonuçsuz kalması sonrasında meslek mensupları için tepkilerini ifade edecekleri başka seçenek kalmadı. Tüm illerden gelen ve on binlerin katılımı ile yapılan toplantıda mesleki sorunlar en üst düzeyde TÜRMOB genel başkanı tarafından dile getirildi.
Malatya ile birlikte Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay ve İskenderun SMMMO gelen üyeler 31 Ağustos 2024 tarihinde sona erecek olan mücbir sebep halinin uzatılması için talepte bulundular. Mücbir sebep süresinin sona erecek olması nedeniyle bu konunun Türkiye genelinde gündeme getirilmesi ve uzatılması konusunda talepte bulunulması Malatya'da iş dünyası ve özellikle de iktidar mensubu siyasilerin duyarsız kalması nedeniyle önemliydi” dedi
"ARTIK BU YÜKÜ KALDIRMAKTA ZORLANIYORUZ"
TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu toplantıda yapmış olduğu konuşmada “Bizler yaklaşık 130 bin meslek mensubu ve 25 bin aday meslek mensubu ile bugüne kadar, ülkemiz için devletimiz için kamu yararını gözeterek kamu finansmanının sağlanmasında, ekonomik faaliyetlerin raporlanması ve denetlemesinde büyük fedakarlıklar gösterdik. Ancak artık bu yükü kaldırmakta zorlanıyoruz.
Hemen her gün mali mevzuatımızda değişiklik olurken, yeni bir beyan ve bildirim getirilirken, mevcut beyannamelerin içerikleri değiştirilirken ve tek bir mükellef için bir ayda onlarca beyan ve bildirim istenirken, meslek mensuplarının hata yapmamalarını beklemek, insafsız bir yaklaşımdır. Artık bu büyük yükü kaldırmakta zorlanıyoruz.
Yapılan hatanın doğurduğu etkiyi dikkate almadan, vergi kayıp kaçağı olup olmadığını sorgulamadan, insanlara tepeden ceza yağdırmak modern devlet ilkelerine aykırıdır.
Yükümüzün azaltılmasını ve emeğimizin karşılığını almayı, Bakanlık vesayeti olmadan hazırlanan ücret tarifeleri ile mesleğimizi sürdürmeyi, kamu yararı çerçevesinde ülkemiz ve devletimiz için çalışmaya devam etmek istiyoruz. Başta geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi işlemlerinin yapılmaması olmak üzere aşağıdaki taleplerimizin yerine getirilmesini istiyoruz:
Deprem bölgesinde özellikle Maraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya illerinde mücbir sebep hali uzatılmalıdır.
İnsanca geçirilebilecek, göstermelik olmayan gerçek bir mali tatil yürürlüğe konulmalıdır.
Kayıt dışılıkla gerçekten mücadele edilmek isteniyorsa, basit usul kaldırılmalı, istisnasız tüm mükelleflerin beyannamelerini meslek mensuplarına imzalatmaları zorunlu hale getirilmeli,
Mali müşavirlik hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak için de bu hizmetlerdeki KDV oranı düşürülmelidir. İdarenin elektronik sistem altyapısı güçlendirilmeli, beyan ve bildirim gönderimlerinde tıkanıklığa sebebiyet verilmemelidir.
İdarelerin birbirlerinden veri alabilecekleri sistemsel altyapılar kurulmalı, aynı bilgilerin birçok yere beyan edilmesinin önüne geçilmelidir
Arabuluculuk yetkisi dünya uygulamalarında olduğu gibi mali müşavirlere de verilmelidir.
Belirli kıdeme sahip meslek mensuplarına yeşil pasaport hakkı verilmelidir.
Meslektaşlarımız KOSGEB desteklerinden yararlanmalıdır.
Bu haklı taleplerimizin bir an önce karşılanmasını bekliyoruz
Bu şartlar altında muhasebe mesleğinin ve muhasebe ofislerinin sürdürülebilirliği büyük tehlike altındadır. Bu durumda da en büyük zararı yine devletimiz görecektir. Mesleğimizin ve meslektaşımızın onlarca sorunu çözüm beklemektedir.
İnsanca Yaşamak, İnsanca Çalışmak İstiyoruz!..
Taleplerimiz karşılanana kadar da mücadelemize devam edeceğiz." dedi.
malatyahaber.com