Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Ulaşım Koordinayon Merkezi (UKM)'nin kurulacağını söyledi. Çakır, Malatya Belediyesi Ulaşım Hizmetleri A.Ş. (MOTAŞ) tarafından düzenlenen değerlendirme toplantısına katılarak, çalışmalarla ilgili bilgiler aldı. MOTAŞ Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantıda, MOTAŞ’ta son yıllarda yapılan çalışmalar ve işleyişle ilgili birim amirlerince slayt gösterisi eşliğinde detaylı bilginin verildiği toplantıda, kurum genel analizi yapıldı. Yaklaşık 3 saat süren toplantıda, bir otobüsle canlı yayın bağlantısı da kuruldu. Otobüs kaptanıyla görüntülü olarak canlı yayında konuşan Başkan Çakır, seyahat eden yolcularla da selamlaştı.
MOTAŞ’ın hizmetlerinin her geçen gün hızla arttığını belirten Başkan Çakır, “2009’dan bugüne kadar MOTAŞ’ın gelmiş olduğu noktayı, yapılan yenilikler, çalışmalar; oluşturulan sistemler, kurumsallaşma, iç hizmetlerle ilgili arkadaşlarımız detaylı sunum yaptılar” dedi.
Başkan Çakır, MOTAŞ’ın kendi filosunu önemli miktarda yenilediğini ve gençleştirdiğini kaydederek, “Bugün 142 otobüsümüz var. Bunların bir çoğu da hem engelli vatandaşlarımız, hem yaşlılarımız, hem de çocuklu ailelerimizin rahatlıkla binebileceği alçak tabanlı otobüslerimiz. Klimalı, içerisinde LCD ekranlarıyla birlikte modern bir filo oluşturduk” açıklamasında bulundu.
Yolcu sayısındaki artışa dikkat çeken Başkan Çakır, MOTAŞ’ın hizmetleriyle ilgili olarak özetle şunları söyledi:
“Taşıdığımız yolcuya baktığımız zaman yıllık 20 milyondan, 35 milyonu geçen bir yolcu sayımız var. Burada yüzde 50’leri geçen bir artış sağlandı. Malatya Belediyesi olarak 2-3 yıldır Büyükşehir gibi çalışmalarımızı yapıyorduk. 3 ilçemiz 6 beldemizin ulaşımını MOTAŞ sağlıyor. Yine güzergah sayısına baktığımızda da 39’dan 63’e çıktı. Yani güzergah sayısında da yüzde 60’lık bir artış oldu. Dolayısıyla MOTAŞ, büyükşehirle birlikte yeniden hedeflerini ortaya koyuyor. Önümüzdeki yıl için, bir sonraki yıl için planlamalarını buna göre yapıyor. Çünkü artık büyükşehirde UKOME’nin kurulmasıyla birlikte tüm Malatya geneli ulaşımla ilgili; burada özel halk otobüsleri başta olmak üzere genel planlama yapılacak. Ama mevcut haliyle MOTAŞ’ın vermiş olduğu hizmetin kalitesini daha da artırmaya dönük çalışmalar sürdürülüyor. Türkiye’de akıllı sistemi, kendi ekip ve çalışmalarıyla oluşturan bir kadromuz oluştu. Şu anda bütün güzergahlarımızdaki taşınan yolcu sayıları raporlanabiliyor. Otobüs içerisiyle direkt canlı bağlantı yapılarak, şoför yönlendirilebiliyor, uyarılabiliyor. Aracın maksimum yaptığı hız, kontrol odasından denetlenebiliyor. Son durakta binen yolcu sayısı, otobüs içerisinde seyir halinde kaç yolcu olduğu net bir şekilde görülebiliyor. Yani MOTAŞ, kendi sistemine hakim, şu an sahadaki bütün araçlarını takip etme becerisini geliştirmiş. Dolayısıyla bu hizmeti de her geçen artırıyor” ifadelerini kullandı.
MOTAŞ Genel Müdürü Hasan Alıcı da, bugüne kadar sürdürülebilir toplu taşımacılık ilkelerine uygun bir şekilde, vatandaş memnuniyetini dikkate alarak kaliteli, ekonomik, hayat akışını kolaylaştırıcı, konforlu, yol güzergahını etkin kullanan, dakik, güvenli ve emniyetli bir toplu taşımacılık hizmetini Malatyalılara sunmaya çalıştıklarını anlattı.