AKP Malatya Milletvekili Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Mustafa Şahin, Ulusal Kayısı Konseyi'nin kurulması gerektiğini bildirerek, kayısı üretiucisi için avans sisteminin de hayata geçirilmesini talep etti.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı bütçe görüşmesinde konuşan AKP Malatya Milletvekili Şahin, burada Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e Malatya ile ilgili taleplerde bulundu.
Milletvekili Şahin, "Ulusal tarım politikaları çerçevesinde çalışmalar yapmak üzere ürün bazında üreticiler, tüccarlar, sanayiciler vveya bunların oluşturdukları birlikler ile kamu ve araştırma kurumları, meslek odaları ve dernekler bir araya gelerek tüzel kişiliği haiz ürün konseyleri kurabilirler. 21 Mayıs 2007 Tarihinde Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi kurulan ilk konseydir. Süreç içerisinde Ulusal Fındık Konseyi, Ulusal Turunçgil Konseyi, Ulusal Pamuk Konseyi, Ulusal Süt Konseyi, Ulusal Çay Konseyi, Ulusal Kırmızı Et Konseyi ve Ulusal Baklagil Konseyi kurulmuştur. Kurulan bu konseyler ürünün değerini korumak için üreticiler, tüccarlar,sanayiciler veya bunların oluşturdukları birlikler ile kamu ve araştırma kurumları, meslek odaları ve dernekler bir araya gelerek 9 veya 11 kişiden oluşan yönetim kurulu oluşturarak çiftçilere verilen destekler, taban ve tavan fiyatların belirlenmesi, gübre desteği, yeni pazarlar bulma ve rekabet ortamı oluşturma gibi daha sayacağımız bir çok konuda bir danışma organı görevini üstlenmektedir. Malatya ilimiz dünya kayısı üretiminin yüzde 90'ını elinde bulundurarak dünya kayısı piyasasında söz sahibi olan illerimizden biridir. Kayısı ürünümüzün büyük bir bölümü kuru kayısı olarak yurt dışına ihraç edilmektedir. Fakat Avrupa Birliği ülkelerinin belirlemiş olduğu ppm oranını yakalama konusun da bazı sıkıntılar zaman zaman yaşandığını hatırlatmakta fayda görüyorum. Bu sıkıntıların da sayın bakanım sizin direktiflerinizle yapılacak çalışmalar neticesinde çiftçilerimizin daha doğrusu tüccarımızın yer yer cezalara maruz kaldığını görmekteyiz. Bununla ilgili bir yasal düzenleme yapılabilmesi için çalışmalarınızı beklemekteyiz. 2010 yılında 350 milyon dolar ihracat getirisiyle tarımsal ihraç ürünlerimizin de başında geldiğini biliyoruz. Bu nedenle ulusal bir ürün olan kayısımız için şu anda hazırlık çalışmaları tamamlanan Ulusal Kayısı Konseyi'ni bir an önce ekonomik olarak güçlü bir şekilde kurulması Malatya ve ülkemiz için hayırlı olacağını düşünüyorum" ifadelerini kaydetti.
Milletvekili Şahin, "Özellikle üreticilerimiz Kayısılarını mamül haline getirdikleri sırada bilindiği gibi dışarıdan gelen işçilerimiz var. Bu işçilerimize acilen ücretlerini vermek gerekmektedir. Daha önce pancar'da avans verildiği gibi çapa avansı, söküm avansı vardı. Buna benzer kısa vadeli ya kredi ya da bir avans türünden yapılacak destek ile çiftçimizin ürünleri aceleye getirilip çarçur edilmesine de engel olmuş oluruz. Malatyalı çiftçimiz, Ziraat Odası başkanımız ve üyelerinin ricaları olmuştur.Onu da burada belirtmeyi bir görev addediyorum" dedi.
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.