Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’nin Cuma günü düşürdüğü Türkiye’ye ait keşif uçağının Türkiye’nin radarlarını test etmek amacıyla uluslararası alanda seyrettiği sırada düşürüldüğünü açıkladı. Davutoğlu, “Böyle bir durumdan tehdit çıkarmak ya art niyettir ya da amatörcedir” diye konuştu.
Malatya Erhaç Hava Üssü'nden kalkan keşif uçağının Suriye tarafından düşürülmesinin ardından, dün Ankara'da çok sıcak saatler yaşandı.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında dün Dışişleri Konutu’nda bir araya gelen Genelkurmay 2. Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan bir toplantı yaptı. Toplantıda uçağın Suriye Hava Sahası’nı ihlal edip etmediği ve pilotlarla ilgili yürütülen arama kurtarma çalışmaları ele alındı. Bu kapsamda uçağın “radar izi” ve görev kayıtları ayrıntılı şekilde değerlendirildi.
Bakan Davutoğlu bu değerlendirmelerden elde edilen sonuçları bugün ilk kez kamuoyuyla paylaştı.
UÇAĞIMIZIN GÖREVİ ULUSLARARASI RADAR SİSTEMİMİZİN TEST EDİLMESİDİR
TRT Haber kanalında canlı yayında yaşananları ve bundan sonra yapılacakları aktaran Davutoğlu, “Uçağımızın görev tanımı uluslararası radar sistemimizin test edilmesidir, herhangi bir Suriye misyonu yoktur. Bütün sahillerimizde ulusal güvenliğimizi ilgilendiren uçuşlar yapılır” diye konuştu.
Uçağın silahsız olarak tek başına uçtuğuna dikkat çeken Davutoğlu, “Uçağımız solo uçuş yaptı. Eğer herhangi başka bir gündem olsaydı tek başına gönderilmezdi, ki uçağımız silahsızdır. Yine riskli bir göreve gönderilse, uçağımızı silah donanımdan arındırmazdık” dedi.
CUMA GÜNÜ NELER YAŞANDI
- Türkiye'nin uluslararası radar sistemini test etmek amacıyla Malatya Erhaç Hava Üssü'nden 10.30'da havalanan RF-4E uçağıyla 11:58’de Hatay ili güneybatısında deniz üzerinde radar ve telsiz teması kesildi.
- Uçakla temasın kaybolmasından kısa süre sonra Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ile irtibata geçerek drumu bildirdi.
- Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Tayyip Erdoğan'ı durumdan haberdar etti.
- Ankara süreçte birinci önceliği kayıp pilotların bulunmasına verdi. Suriye ile temasa geçildi. Suriye tarafından, uçağın düşürüldüğü teyit edildi.
- Yaşananların resmini çekmek ve olay yerine en kısa sürede giderek pilotları aramak için çalışmalar başladı - Başbakan Erdoğan, İstanbul programını iptal edip, Ankara’ya gitti. MİT Müsteşarı ve kuvvet komutanlarının da katılımıyla bir güvenlik zirvesi toplandı.
- Suriye tarafıyla kurulan temaslarla olayın iç yüzünü aydınlatma çabaları ve arama kurtarma çalışmalarımızı sürdürüldü.
- Yol haritası için çalışmalar dün de devam etti. Dün öğleden sonra çalışmaların tamamlanmasından sonra plan Başbakan Erdoğan'a aktarıldı. Erdoğan'ın da onayıyla eylem planı devreye girdi.
UÇAĞIN KİMLİĞİ AÇIKTIR, TEHDİT ÇIKARMAK ART NİYETTİR
Suriye askeri sözcüsünün “Suriye kara suları üzerindeki hava sahasının batı yönünde, alçaktan hızla uçan yabancı bir cismin görüldüğü, uçağın vurulduktan sonra Türk olduğunun anlaşıldığı” yönündeki açıklamasına da yanıt veren Davutoğlu, uçağın kimliğinin açık olduğunu vurguladı.
Davutoğlu, “Uçağın kimliği kamufle değildi. Herkes tarafından gözlemlenebilen bir kimliği vardı. Bu görevi yaptığını dünyaya ilan etmiş uçaktır. Böyle bir uçuştan tehdit çıkarmak ya art niyettir ya amatörcedir” diye konuştu.
UÇAĞIMIZ TÜRKİYE'YE DÖNERKEN VURULDU
Davutoğlu, uçağın güzergahı ve vurulduğu yer konusunda da ayrıntılı bilgi verdi:
“Uçağımızın güzergahı İskenderun üzerinden Akdeniz’e kadar gidip gelmiştir. Alçak uçuş yapmasının nedeni radarların test edilmesidir. Fakat Suriye’nin iddiası açısından söylüyorum uzun çalışmalarımız sonucundan uçağımız uluslararası hava sahasında vuruldu. Suriye hava sahası 12 mil. Pilotun kontrolü kaybettiği anda uçak kıyıdan 13 mil uzaktaydı. Daha sonra kıyıdan 8 mil açıkta Suriye karasularına düştü. Bizim gördüğümüz tablo bu. Bütün radar görüntülerini ve telsiz kayıtlarını gözden geçirerek bir sonuca ulaştık. Elimizde Suriye içindeki görüşmeler de mevcut.”
UÇAK DÖNERKEN SURİYE HAVA SAHASINA GİRDİ
Uluslararası hukuka göre hava sahası ihlal edilen ülkenin uçağı vurmadan önce uyarıda bulunması gerekiyor.
Davutoğlu, Suriye tarafından Türk uçağına hiçbir şekilde uyarı yapılmadığını belirterek, “Uçağın misyonunu gerçekleştirip Türkiye’ye dönerken Suriye hava sahasına girmesi söz konusu. Ama bu vurmayla alakalı değil. Havadan bahsediyoruz. 2400 km'ye kadar ulaşan hızdan bahsediyoruz. Hava şartları ve teknik arızalar nedeniyle ihlal olur. Topografya benzediği için olabilir.Olaydan 15 dakika öncesinde ihlal oldu. Bizim radarımızdan uçağımıza bir 'yanlış bölgeye girdin' uyarısı gitmesi üzerine pilotlarımız süratle Suriye havasından çıkıyorlar. Bu vurma olayından 15 dakika önce oluyor” diye konuştu.
ERDOĞAN SALI GÜNÜ EYLEM PLANINI AÇIKLAYACAK
Uçakla temasın kesildiği andan itibaren Ankara’da yoğun bir çalışma yürütüldüğünü de ifade eden Davutoğlu, “Uygulanacak yol için çalışmalarımızı dün sürdürdük. Dün öğleden sonra çalışmalarımızı tamamladıktan sonra durumu Sayın Başbakan’ımıza arz ettim. Ve onun da onayıyla bu eylem planını harekete geçirdik” dedi.
Erdoğan’ın bu gelişmeler ve planla ilgili muhalefet liderlerini de bilgilendireceğini hatırlatan Davutoğlu, Başbakan’ın asıl açıklamasını Salı günü yapacağını ifade etti.