Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) tarafından Başbakan Tayyip Erdoğan'a sunulan dosyada "Esnaf Açılımı" da istendiği, ayrıca Şoför Er Eğitim Alayı arazisinin Malatya Belediyesi'ne devrinin de talep edildiği açıklandı.
Başbakannın hafta sonunda Malatya'ya yaptığı ziyarette ESOB'un verdiği dosyada yeralan bazı öneriler, bu kuruluş tarafından konuya ilişkin olarak yayınlanan ikinci bültende kamuoyuna duyuruldu.
ESOB'un bu konudaki bülteni şöyle:
"Başbakan Recep Tayip Erdoğanın 14 Kasım günü Malatyaya yaptığı ziyarette ESOB Başkanı Şevket Keskin tarafından sunulan dosyada, Günümüzde de esnaf ve sanatkar kesimi, Türkiyenin ekonomisine önemli katkısını zor şartlara rağmen sürdürmektedir. Esnaf ve sanatkar kesimini vergi levhasına bakarak değerlendirenler her zaman büyük yanlışa düşmüştür. Esnaf ve sanatkarı değerlendirmek isteyenlerin, bu kesimin öncelikle toplumsal barış ve sosyal dengeye kattığı değerlere bakmasının daha doğru olacağı düşüncesindeyiz. ABD, Japonya ve Avrupa Birliği ülkeleri küçük esnaf ve sanatkarını ekonomik gelişmelerinin arttırılmasında önemli bir araç olarak görüp, desteklerken, Türkiyede mevcut politikalar küçük esnaf ve sanatkarın varlığı ile birlikte alın teri olan küçük sermayesini de eritir hale getirmiştir. Türkiye'de esnaf ve sanatkarlara yönelik olarak yeni bir politikanın ortaya konulması şart olmuştur. Hükümetimizden Esnaf Açılımı yapmasını ümit etmekteyiz denildi.
Esnaflara da teşvik paketi çıkartılması talep edilen ESOBun dosyasında şu ifadeler yer aldı, Esnaf ve sanatkar, hükümetin sanayicilere sağladığı teşvik ve desteklerden dolayı haksız rekabetlerle karşı karşıya bırakılmıştır. Esnaf ve sanatkara da bireysel özel teşvik paketleri uygulanmalıdır. İşletme koşullarına göre uzun vadeli, düşük faizli ve dönüşümsüz krediler verilmeli. Esnaf ve sanatkara verilecek olan bireysel teşvik, bölgesel, yöresel ve sektörel olmalıdır. Esnafa bölge ve yöre özelliğine göre teşvik verilmeli. Marmara Bölgesindeki esnaf ile Doğu Anadoludaki esnaf, Malatyadaki esnaf ile Tunceli ve Muştaki esnaf bir tutulmamalı. Haksız rekabetten dolayı ucuz ve kaliteli hammadde bulma güçlüğü çekmekte olan esnaf ve sanatkar, büyük sanayiciye göre daha fazla pirim ve daha pahalı su ve elektrik parası ödemektedir. Esnaf ve sanatkara, kredi, vergi istisnası, yatırım indirimi, makine ve techizat desteği, Bağ-Kur, SSK, KDV desteği ve enerji desteği gibi konularda yararlanma imkanı getirilmelidir. Bu destek bölgenin ve yörenin gelişmişlik durumuna göre esnafa yansıtılmalı. Marmara ya da Ege Bölgesindeki esnaf ile Doğu Anadoludaki esnaf aynı vergi kriterlerine tabi tutulmamalı. Bugün 28 adet vergi ödeyen esnaf ve sanatkarın ödediği vergi sayısı azaltılmalı, esnaftan gelire göre vergi alınmalı ve vergi oranları yaşam standardını etkilememeli. Esnafların vergileri bölgesel hale getirilmelidir. Geleneksel el sanatlarına dayalı üretim yapan yada bitme noktasına gelmiş bulunan meslekleri yapan esnaf ve sanatkarlardan vergi alınmayarak, ayrı bir teşvik getirilmelidir.
Sanayi Sitelerinin modern tezgahlardaki üretimle canlanması ve üretim ile istihdamın artması için Küçük Sanayi Sitelerinde üretime ve istihdama yönelik yeni bir planlama yapılması ile Küçük Sanayi İhtisas Siteleri kurulmasının özendirilmesi istenen dosyada, Özel Tüketim Vergisi indirimi esnaf ve sanatkar camiasına, çiftçiye, işçiye, emekliye, memura hiçbir katkı sağlamamıştır. Bu indirimden daha çok büyük şirketler yararlanmıştır. Taksici, kamyoncu ve minibüsçü esnaflarının araçlarını yenileyebilmeleri için bir kereye mahsus ÖTV ve KDV muafiyeti sağlanmalıdır. Belli bir sürede sicil ve vergiye kayıtlı şoför esnafına getirilecek olan ÖTV ve KDV indirimi, bölgesel olmalıdır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki şoför esnafı ile diğer bölgelerdeki şoför esnafı aynı uygulamaya tabi tutulmamalı. Hava ve deniz yolu ulaşımında muaf tutulan Özel Tüketim Vergisinin karayollarındaki ticari araçları da kapsayacak biçime dönüştürülmelidir şeklindeki taleplerde yer aldı.
Dünyanın her yerinde şekli ve uygulaması belli olan marketçilik işletmesinin Türkiyede de kurallarının olmasını istiyoruz. Küçük esnaf ve sanatkarın, korunması için yıllardan beri bekleyen Büyük Marketler Yasa Tasarısı, bu dönem yasalaşmalıdır denilen raporda, Alım gücü her geçen gün azalmaktadır. İç piyasanın canlanması için İşçiye, Memura, Bağ-Kurluya, Emekli - Dul ve Yetimlerin maaşlarına 100,00-150,00 TL arasında zam yapılarak, piyasaların canlanması sağlanmalıdır talebi de dile getirildi.
Dosyada, Mesleki eğitimin özendirilmesi, Ustalık Belgesine gereken önemin verilmesi, Sicil Affı yasasına işlerlik kazandırılması, Bağ-kur emekli maaşlarının eşitlenmesi ve Malatyadaki ulaşım projelerinin desteklenerek hayata geçirilmesi gibi konularda yeraldı. Dosyada, Belediyelerdeki ihtisas komisyonlarında mesleki kuruluş temsilcilerinin yer alması ve meslek mensupları ile ilgili alınacak kararlarda oy kullanma hakkı verilmesi de talep edildi.
ESOBun dosyasında, Altay Kışlasının askeri alan statüsünden çıkartılamıs da talep edilerek, Malatyada eski ismi ile Şoför Okulu olan Şoför Er Eğitim Alayının bulunduğu Altay Kışlasında Şoför Eğitim Alayı kapatılarak, yerine daha küçük ölçekli askeri birlikler haline dönüştürüldü. Alanın büyük bir bölümü kullanılmamaktadır. Beylerderesi mevkiinde başlayıp, Sivas Karayolu güzergahı oyunca Karakaya Baraj Gölüne kadar devam eden ve tarıma elverişli olmayan bu alanın askeri alan statüsünden çıkartılarak, Malatya Belediyesine devredilmeli. Bu alan, tek merkezli olan Malatyanın ikinci bir merkez haline dönüştürülmesi konusunda ideal bir noktadır. Hükümetimizin, yeni bir planlı Malatyanın inşa edilmesine katkı sağlamasını beklemekteyiz denildi.
ESOB tarafından, Başbakanlığın sunulan dosyaya vereceği cevaplarında kamuoyu ile paylaşılacağı bildirildi."