Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, küresel ekonomik krizde dip noktasının geride kaldığını belirterek, krizin 4. ve son evresine girildiğini, bundan sonraki dönemin umut dönemi olduğunu söyledi.
Turgut Özalın vefatının 17. yıldönümünde İnönü Üniversitesi tarafından düzenlenen ekonomi kongresi kapsamında bugün gerçekleştirilen Global Kriz ve Ekonomi Yönetimi konulu konferansta konuşan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz finans piyasalarında kırılganlığın devam etmesine karşın ekonomide ılımlı toparlanmanın yaşandığını ifade etti.
ABnin Geç Toparlanması Türkiye İçin Risktir
Ekonominin tekrar istihdam yaratmaya başladığını, tarım dışı sektörlerde örneğin sanayi ve inşaat sektöründe kayda değer iyileşmelerin yaşandığına dikkat çeken Durmuş Yılmaz, Türkiyenin de ekonomik krizde etkilendiğini belirten Durmuş Yılmaz, AB daha geç toparlanma işaretleri veriyor. Bu durum dış ticarette en büyük partneri AB olan Türkiye için bir risk oluşturuyor dedi.
Bütçe açıkları ve borç stoklarının İspanya, İtalya, Portekiz ve Yunanistanda ekonomilerini riske eden unsurlar olduğunu kaydeden Durmuş Yılmaz Türkiyede ise ihtiyatlı bir iyileşme sürecine girildiğini belirtti. Sanayi üretiminin 2009 Mart ayından bu yana ılımlı toparlanma içinde olduğunu ifade eden Yılmaz, Tüm bu iyileşmelere rağmen kriz öncesi duruma dönmek zaman alacaktır. Bundan sonraki dönem umut dönemidir. Kredi piyasalarında olumlu gelişmeler var. TLnin kriz boyunca izlediği istikrar trendi diğer piyasalar karşısında olumlu bir ayrışma yaşanmasını sağlamıştır dedi.
Türkiyede kamu maliyesinin geçmişte disipline edilmiş olmasının krizin etkilerinin azaltılmasını sağladığını kaydeden Durmuş Yılmaz enflasyon tahminlerinin 2011in ilk aylarında hedeflerle uyumlu düzeye geleceğini söyledi.
Krizin çıkış nedenleri konusunda da konuşan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, finans piyasalarının aşırı derecede büyümesi, piyasaların denetimsizliği ve ülkelerin aşırı borçlanmasının global ekonomik krizi yaratan temel unsurlar olduğuna vurgu yaptı.
Ekonomik Tedbirler Aşamalı Olarak Geri Çekilecek
Durmuş Yılmaz ihtiyatlı, ılımlı toparlanma ve umut dönemi olarak nitelendirdiği yeni süreçte ekonomik krizini etkilerinin azaltılması amacıyla alınan tedbirlerin bir bölümünün aşamalı olarak geri çekileceğini de söyledi.