SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Üniversite Trambüs İmalatçısı İle İşbirliği Yapacak!

0
Güncellendi - 2018-05-25 02:08:05
Üniversite Trambüs İmalatçısı İle İşbirliği Yapacak!
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi, İŞKUR Malatya İl Müdürlüğü ve elektrikli araçlar üreten Bozankaya firması arasında eğitim ve Ar-Ge işbirliği anlaşması imzaladı.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, rektörlükteki programda yaptığı konuşmada, protokol kapsamında elektrikli araçlar konusunda uzman Bozankaya firmasının üretim tesislerinde öğrencilerin staj yapacağını belirtti.

Kızılay, "Öğrenciler, firma mühendisleri ve bizim mühendislik fakültesi hocalarımız hem üniversitenin laboratuvarlarından hem de firmanın üretim merkezlerinde birlikte Ar-Ge yapacak." dedi.

Kızılay, protokolün hayırlı olmasını temenni etti.

Bozankaya Otomotiv Makina İmalat İthalat ve İhracat Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay, Ar-Ge çalışmalarında üniversite sanayi işbirliğine önem verdiklerinin altını çizdi.

TÜBİTAK kapsamında son 3 yılda 24 proje hazırladıklarını ve 150 milyon liralık Ar-Ge yatırımı yaptıklarını belirten Günay, bu rakamın şirket cirosunun yüzde 7,4'üne tekabül ettiğini söyledi.

Günay, 22 üniversiteyle, üniversite-sanayi iş birliği kapsamında çalışmalar yaptıklarını İnönü Üniversitesi ile bu sayının 23'e yükseldiğini dile getirerek, "Öğrenciler üniversitede aldıkları yüksek teknoloji teori derslerinin pratiğini bizimle birlikte yapacak. Yüksek lisans, tez ve doktora aşamalarında hem bizlerin çalışmalarına katkı sunuyorlar hem de akademik anlamda kendilerine de katkı sağlıyorlar. Bugün de üniversite ile ciddi bir protokol imzalıyoruz." diye konuştu.

İŞKUR Malatya İl Müdürü Vahap Toman ise elektrikli araç teknolojisinin henüz yeni bir teknoloji olduğunu belirterek, bu alanda yetiştirilecek insan gücünün ülkedeki elektrikli araç teknolojisinin gelişmesine katkı sunacağını ifade etti.

Konuşmaların ardında Kızılay, Günay ve Toman protokolü imzaladı.

TÜRKİYE'DE TEK!..

Malatya Belediyesi'nin büyükşehir statüsünden önce belediye yönetimi toplu taşımacılık için, Türkiye'de 40 yıl önce kullanımdan kaldırılan "troleybus" sistemini tercih etmiş, bu konuda teklif veren tek firma olan, ancak daha önce teklifini verdiği araç tipine ilişkin tek imalatı bulunmayan, ancak üreteceği araca "trambüs" adını veren Bozankaya firmasıyla ihale koşulları, mali yönü, uygunsuzluğu başta olmak üzere birçok tartışma ve eleştiriye rağmen anlaşma yapmıştı.

Söz konusu firma, imal ettiği araçları, ilgililerin yasaları hiçe sayarak izin vermeleri yüzünden işleyen trafikte yolcu yerine kum torbaları koyarak bir süre test etmişti. Karayolları Trafik Kanunu'nda tanımlanmamış bir araç olan, bir tanesi de insanlı deneme sürüşleri sırasında üniversite kampüsünde yanan "trambüs" anlaşılmayan bir şekilde sisteme dahil edilerek, kullanılmaya başlanmıştı. Eski troleybüs sisteminin günümüze uyarlaması olan "trambüs", Malatya'dan başka bir yerde kullanılmıyor.

Malatya Belediyesi'nin büyükşehir statüsüne kavuşmasından sonra, sürpriz bir şekilde Kayseri'den getirilerek Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri yapılan  ve trambüs projesini Malatya'nın gündemine sokan isim olan Arif Emecen, bu projeyi uygulattıktan sonra Malatya'dan ayrılmış, İstanbul Büyükşehir Belediyesi toplu taşıma şirketi olan İETT'ye genel müdür yapılmıştı. Ancak, Emecen Malatya'nın gündemine soktuğu ve uygulattığı trambüs projesinden İstanbul'daki görevi sırasında hiç bahsetmemişti. Emecen, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın istifasının ardından başkanlığa getirilen Mevlüt Uysal tarafından, görevden alınmıştı.

İnönü Üniversitesi'nin AR-GE için, lobi oluşturma gücü çok tartışılmasına rağmen uygulanan Malatya Trambüs Projesi ile birlikte birkaç kez güçlü şekilde ortaya çıkan firmayla yaptığı anlaşma ilginç bulundu.

malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • Yusuf (6 yıl önce)
    Trambus yatırımı yerinde olmamıştır. Keşke tramvay yatırımı yapilabilseydi. Aynı şirket tramvay bile uretiyormus: http://www.bozankaya.com.tr/homepage/kurumsal/tarihce/
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet kara (6 yıl önce)
    Sayin rektor oto sanayisine ofis açsın, çalışmalarını ordan yürütsün, üniversiteyi ne hale getirdi ya, Allah im sen aklımıza mukayes ol.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmetciğim senin aklın gitmiş zaten. Bu işbirliği sanırım Malatya için bir ilk olacak. Bu arada Turgut Özal Üniversitesine de Ahmet Kızılayı atamışlar. Bu gece uyumazsın artık.
    0
    0
    Yanıtla
  • Derbeder (6 yıl önce)
    Rektör Ahmet Kızılay'dan muhteşem projeler...Anlatmaya gerek yok görüyorsunuz:)
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Kaya (6 yıl önce)
    Malatya için yapılan işlere böyle başlık atarsanız artniyetiniz ortaya çıkar. Bozankayanın web sayfasını incelemenizi tavsiye ederim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (6 yıl önce)
    Geçenlerde Şanliurfa'ya gittim onlarda bu trambus ü cok sevmişler projeyi hayata geçirmek üzereler şehir merkezi delik deşik trambus hatti inşaatı var. Malatya dan sonra ikinci olacak urfa.
    0
    0
    Yanıtla
  • Salih (6 yıl önce)
    Hurda ya döndüler. Bir kaç yilda dökülüyor trambusler yolda kaliyorlar bozuluyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (6 yıl önce)
    Ünüversite son 2 yıldır geriye vuruyor iyice hareketsizleşdi daha da kötüye gidiyor inşAllah düzelir ama sanmıyorum bu yönetimle
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmetcan (6 yıl önce)
    haber ve haberin yorumu ilginç şahsen kararsız kaldım. neyse memleket için hayırlısı olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • capurcu (6 yıl önce)
    1970 model trambuslerın fabrikasını bari malatyaya kurun bir faydası malatya insanlarımız çalışır nasıl bu trambuslerden alıp hizmete sunan sadece malatya var oyleden kalacak bu memleket sahıpsiz millettt
    0
    0
    Yanıtla
  • Harun (6 yıl önce)
    Trambus imalatçısı nedir ya..çikolatalı gibi seviyeye bak. Bozankaya sirket üretici ..sanki sanayide kaportaci. Malatyahaber ah malatyahaber başlıktaki arka niyet nedir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Feryat (6 yıl önce)
    Şow başka bişey değil.Ahmet kızılay inönü üniversite si için tam bir fiyasko.
    0
    0
    Yanıtla