İnönü Üniversitesi, İŞKUR Malatya İl Müdürlüğü ve elektrikli araçlar üreten Bozankaya firması arasında eğitim ve Ar-Ge işbirliği anlaşması imzaladı.
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, rektörlükteki programda yaptığı konuşmada, protokol kapsamında elektrikli araçlar konusunda uzman Bozankaya firmasının üretim tesislerinde öğrencilerin staj yapacağını belirtti.
Kızılay, "Öğrenciler, firma mühendisleri ve bizim mühendislik fakültesi hocalarımız hem üniversitenin laboratuvarlarından hem de firmanın üretim merkezlerinde birlikte Ar-Ge yapacak." dedi.
Kızılay, protokolün hayırlı olmasını temenni etti.
Bozankaya Otomotiv Makina İmalat İthalat ve İhracat Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay, Ar-Ge çalışmalarında üniversite sanayi işbirliğine önem verdiklerinin altını çizdi.
TÜBİTAK kapsamında son 3 yılda 24 proje hazırladıklarını ve 150 milyon liralık Ar-Ge yatırımı yaptıklarını belirten Günay, bu rakamın şirket cirosunun yüzde 7,4'üne tekabül ettiğini söyledi.
Günay, 22 üniversiteyle, üniversite-sanayi iş birliği kapsamında çalışmalar yaptıklarını İnönü Üniversitesi ile bu sayının 23'e yükseldiğini dile getirerek, "Öğrenciler üniversitede aldıkları yüksek teknoloji teori derslerinin pratiğini bizimle birlikte yapacak. Yüksek lisans, tez ve doktora aşamalarında hem bizlerin çalışmalarına katkı sunuyorlar hem de akademik anlamda kendilerine de katkı sağlıyorlar. Bugün de üniversite ile ciddi bir protokol imzalıyoruz." diye konuştu.
İŞKUR Malatya İl Müdürü Vahap Toman ise elektrikli araç teknolojisinin henüz yeni bir teknoloji olduğunu belirterek, bu alanda yetiştirilecek insan gücünün ülkedeki elektrikli araç teknolojisinin gelişmesine katkı sunacağını ifade etti.
Konuşmaların ardında Kızılay, Günay ve Toman protokolü imzaladı.
TÜRKİYE'DE TEK!..
Malatya Belediyesi'nin büyükşehir statüsünden önce belediye yönetimi toplu taşımacılık için, Türkiye'de 40 yıl önce kullanımdan kaldırılan "troleybus" sistemini tercih etmiş, bu konuda teklif veren tek firma olan, ancak daha önce teklifini verdiği araç tipine ilişkin tek imalatı bulunmayan, ancak üreteceği araca "trambüs" adını veren Bozankaya firmasıyla ihale koşulları, mali yönü, uygunsuzluğu başta olmak üzere birçok tartışma ve eleştiriye rağmen anlaşma yapmıştı.
Söz konusu firma, imal ettiği araçları, ilgililerin yasaları hiçe sayarak izin vermeleri yüzünden işleyen trafikte yolcu yerine kum torbaları koyarak bir süre test etmişti. Karayolları Trafik Kanunu'nda tanımlanmamış bir araç olan, bir tanesi de insanlı deneme sürüşleri sırasında üniversite kampüsünde yanan "trambüs" anlaşılmayan bir şekilde sisteme dahil edilerek, kullanılmaya başlanmıştı. Eski troleybüs sisteminin günümüze uyarlaması olan "trambüs", Malatya'dan başka bir yerde kullanılmıyor.
Malatya Belediyesi'nin büyükşehir statüsüne kavuşmasından sonra, sürpriz bir şekilde Kayseri'den getirilerek Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri yapılan ve trambüs projesini Malatya'nın gündemine sokan isim olan Arif Emecen, bu projeyi uygulattıktan sonra Malatya'dan ayrılmış, İstanbul Büyükşehir Belediyesi toplu taşıma şirketi olan İETT'ye genel müdür yapılmıştı. Ancak, Emecen Malatya'nın gündemine soktuğu ve uygulattığı trambüs projesinden İstanbul'daki görevi sırasında hiç bahsetmemişti. Emecen, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın istifasının ardından başkanlığa getirilen Mevlüt Uysal tarafından, görevden alınmıştı.
İnönü Üniversitesi'nin AR-GE için, lobi oluşturma gücü çok tartışılmasına rağmen uygulanan Malatya Trambüs Projesi ile birlikte birkaç kez güçlü şekilde ortaya çıkan firmayla yaptığı anlaşma ilginç bulundu.
malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi- AA