SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Üniversiteler Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı

Üniversiteler Arasında  İşbirliği Protokolü İmzalandı
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi ile Buhara Devlet Üniversitesi arasında öğretim üyesi ve öğrenci değişimlerini de içeren işbirliği protokolü imzalandı.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, AA muhabirine, Buhara Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Obidjon Khamidov ve Rektör Yardımcısı Abror Juraev'i rektörlükte ağırladıklarını belirtti.

Buhara Devlet Üniversitesi ile ortak çalışmalar yapacaklarını ve bunu bir protokole bağlayıp imzaladıklarını aktaran Kızılay, üç yıl önce İnönü Üniversitesinde 1. Uluslararası Abdülhalik Gucdüvani Sempozyumu düzenlediklerini, sempozyumun ikincisini kasım ayında Özbekistan'da Buhara Devlet Üniversitesinde gerçekleştireceklerini hatırlattı.
Kızılay, şöyle konuştu:

"Kasım ayında İnönü Üniversitesi ile Buhara Devlet Üniversitesinin işbirliği ile Özbekistan Buhara'da Buhara Devlet Üniversitesinin ev sahipliğinde 2. Uluslararası Abdulhalik Gucdüvani Hayatı Eserleri ve Etkisi Sempozyumu gerçekleştirilecek. Bunun dışında birçok alanda konuk rektörümüzle Buhara Devlet Üniversitesi ile İnönü Üniversitesi arasında farklı çalışma alanları konusunu istişare ettik ve protokol imzaladık, memorandum imzaladık. Bundan sonra Buhara Devlet Üniversitesi ile birçok alanda öğretim üyesi değişimi, öğrenci değişimi, farklı projeler üzerinde işbirliği geliştirme konusunda mutabakat sağladık. Bu ziyaret İnönü Üniversitesi ile Buhara Devlet Üniversitesi arasında bir köprü oluşturdu."

İki üniversitenin de aynı zamanda Türk Devletleri Teşkilatı'na üye olduğunu dile getiren Kızılay, "Türk Devletleri Teşkilatı çok güçlü ve farklı alanlarda güzel çalışmalar yapıyor. Üniversiteler arasındaki işbirliği de aslında bu büyük şemsiyenin, büyük çalışmanın bir yansıması, bir parçası. Özbekistan Türk Devletleri Teşkilatı'nın önemli bir ülkesi. Önemli bir Türk devleti. Ülkemiz Türk Devletleri Teşkilatı açısından çok önemli bir role sahip. Özbekistan'la bu üniversiteler arası geliştirdiğimiz işbirliği Türk Devletleri Teşkilatı'nın çalışma konularının içinde üniversiteler arası işbirliği bakımından da faydalı, önemli katkı veren bir çalışmadır." dedi.

- "İki kardeş halkın daha yakın olması için çok iyi alan"

Buhara Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Obidjon Khamidov da tarihi bir an yaşadıklarını dile getirerek, "Malatya Abdülhalik Gucdüvani'nin babasının doğduğu yer. Biz ise o yerden, Türklerin ata yurdundan geliyoruz. Buranın potansiyeli ile buradan Özbekistan'a bir kaynak yapmak da istiyoruz. Bunun gibi ilişkiler umarım gelecekte iki kardeş halkın daha yakın olması için çok iyi alan olacak." diye konuştu.

Khamidov, Malatya ve Buhara'nın tarihi şehirler olduğu gibi doğası ve iklimiyle de benzerlikleri bulunduğunu belirterek, Türkiye'den birçok turisti Buhara'ya götürmek istediklerini ifade etti.

Ortak araştırma programları düşündüklerini belirten Khamidov, "Malatya dünyanın kayısısının yüzde 70'ini yetiştiriyor ama bizim orada da Buhara'da da kayısı çok yetiştiriliyor. Onun işlenmesi için biz düşünüyoruz. Buradan bilim insanlarını, iş adamlarını da bu konularda ortak çalışmak için davet ediyoruz. Benzerlikler çok, büyük bir pazar var, Çin olsun, Rusya olsun ama onu iki kardeş ülke olarak beraber çalışırsak bize de kardeşlere de daha büyük karlı bir proje olacak." diye konuştu.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Yıkım (7 ay önce)
    Keşke üniversitede yıkılmayacak binaları binbir güçlükle yıktırmadan, bu üniversiteyi gider ayak tamamen sıfırlamadan önce o Türki ülkelerden mühendislere de bir danışsaydın sayın Rektör!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mülayim Sert (7 ay önce)
    Nerde gelişmemiş bir ülke var üniversitelerimiz işbirliği yapıyor (örnek:KARABÜK ÜNİVERSİTESİ) Rektörleri c.başkanı atayınca sonuç bu olur.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Şükrü (7 ay önce)
    Ne protokoli rektör önce üniversitenin sorunlarını çöz kanser hastasıyım onkolojideyim sabah sekiz otuzda kan verdim bir saatte çıkar dediler saat 13 oldu henüz sonuç çıkmadı neymiş biyokimya makinasi bozulmuş şu an onlarca hasta sonuç bekliyor her üç haftada bir geliyorum bundan önceki gelmemdede aynısı oldu bir gün sonra gelin dediler rektör efendi bir tomografi raporu için üç ay gün veriyorlar önce bunları çözün neyseki yakında sizden kurtulacağız.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sana katılıyorum bu konuyu biraz daha irdelersen neden sonuçların geç çıktığını öğrenirsin doğruluğunu da araştır derim
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Kardeş ben ne araştıracak nede sorusturacak halim var sorun neymiş yazarsanız öğreneceğiz
    %100
    %0
    Yanıtla