SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Üretici Oldular

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:44:58
Üretici Oldular
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Hacı Hasan Kavuk Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi'nde açılan kursa katılan ve çoğu önceden ayakkabı boyacılığı yapan 12 engelli, aldıkları uygulamalı eğitimle hakiki deri ayakkabı imal ediyor. 

İŞKUR, Bedensel Engelliler Derneği Malatya Şubesi ve Hacı Hasan Kavuk Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi'nin ortaklaşa düzenlediği kursa katılan bedensel engellilere, merkezin ayakkabı atölyesinde kunduracılığın incelikleri öğretiliyor. Çoğu önceden ayakkabı boyacılığı yaparak geçimini sağlayan 12 engelli, meslek öğrenmenin ve hakiki deri ayakkabı imal etmenin mutluluğunu yaşıyor. 

Yaklaşık 4 ay önce kursa başlayan Hasan Çetinkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceden ayakkabı boyacılığı yaparak evini geçindirmeye çalıştığını söyledi. 

Günlük cep harçlığı alarak evlerinin geçimine katkıda bulunabildikleri kursa geldiği için çok mutlu olduğunu anlatan Çetinkaya, ''Ayakkabı üretmek, ayakkabı boyacılığı yapmaktan daha güzel. Ayakkabıyı kendimiz ürettiğimiz zaman daha mutlu oluyoruz. Bu ayakkabıyı birileri giyebilecekse ne mutlu bize. Ben eminim ki bizim yaptığımız bu ayakkabıları sağlam insanlar bile üretemez'' diye konuştu. 

Ortopedik engelli Mehmet Nuri Ulu ise ayakkabı boyacılığı yaparak 3 çocuğunun geçimini sağladığını belirterek, dernek sayesinde bu kursa başladığını söyledi. 

Meslek sahibi olabilmek için bu kursa katıldığını anlatan Ulu, kendilerine fırsat verilmesi halinde bu alanda istihdam edilebileceklerini ifade etti. 

Seyyar satıcılıkla hayatını kazanmaya çalışan Bayram Kapan da kurs sayesinde ayakkabının nasıl yapılacağını öğrendiklerini söyledi. Bu zamana kadar böyle bir ortamda hiç çalışmadıklarını dile getiren Kapan, ''Bizim için farklı bir şey oldu. Ama bunların kalıcı olmasını istiyoruz. Kurslar yapılıyor, bitiyor. Ondan sonra geride bir şey kalmıyor. Bu insanlar çalıştı, buraya kadar geldi, bunları öğrendi. Bir şeyler öğrendiyse bunları değerlendirsin ama kurs bitiyor, iş bitiyor. Biz burada bir şey öğreniyorsak, sonrasında kurumlar, iş yerleri, fabrikalar bizleri işe alsın. Biz de öğrendiklerimizi orada sürdürebilelim'' diye konuştu. 

-Kursiyerlerin İtalya'ya götürülmesi hedefleniyor- 

Hacı Hasan Kavuk Mesleki Teknik Eğitim Merkezi ayakkabı atölyesi şefi Hasan Yıldız ise İŞKUR ve Bedensel Engelliler Derneği Malatya Şubesi ile ortak düzenledikleri kursta, engellilere istihdam alanı yaratılabilecek bir sektörde meslek öğretmeye çalıştıklarını belirtti. 

Engellilerin de farklı alanlarda bir şeyler üretebileceğini göstermeye çalıştıklarını vurgulayan Yıldız, burada yetişen bir engellinin kendini biraz daha geliştirebilmesi halinde piyasada çok kolay iş bulabileceğini söyledi. 

Engellilerin içinde bulundukları dezavantajlı durumu avantaja çevirebilmek için çaba sarf ettiklerine dikkati çeken Yıldız, ''Atölyemizde ayakkabı yapımında kullanılan son teknoloji makineler mevcut. Biz engellilere bunların kullanımını da öğreterek, onların diğer insanların önüne geçmesini sağlamayı hedefliyoruz'' dedi. 

Kurs kapsamında AB projesi hazırladıklarını anlatan Yıldız, projenin kabul edilmesi halinde engellileri ayakkabı sektöründe dünyanın bir numaralı ülkesi olarak bilinen İtalya'ya götürmeyi ve buradaki son teknoloji ayakkabı imalatını bir ay boyunca göstermeyi planladıklarını anlattı. 

Bedensel Engelliler Derneği Malatya Şube Başkanı Ahmet İlhan da engellilere yönelik pek çok projeyi incelediklerini ancak üretime yönelik çok az sayıda projeye ulaşabildiklerini söyledi. 

Engellilerin özellikle istihdam alanında önündeki engellerin kalkabilmesi için üreten bireyler olabilmeleri gerektiğini kaydeden İlhan, ancak kurs sürelerinin bir işi tam öğrenebilmek adına yeterli olmadığını belirtti. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız