"HASAT YAPMAYAN ÇİFTÇİ NEYLE ÖDEYECEK?" CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu olan çiftçilerin haciz işlemleri ve icra takiplerinin 31 Mart tarihine kadar ertelendiğini belirterek, "1 Nisandan itibaren icra ve haciz işlemleri tekrar başlayacak.Hasat yapmayan çiftçi neyle ödeyecek?Üreticinin borç ödemeleri hasat sonrasına bırakılmalıdır” dedi.
Türkiye’nin en önemli sorunlarının başında tarım sektöründe bitip tükenmek bilmeyen krizler geliyor.Üreticilerin üretim yaparken yaşadıkları ekonomik sıkıntılara bir de Tarım Kredi Kooperatiflerinden ve Ziraat Bankası’ndan aldıkları kredileri ödeyememe sıkıntısı ekleniyor.Özellikle tefeci faizlerini aratmayan faiz oranlarıyla boğuşan binlerce üretici icra ve haciz kıskacında. Aralık ayında yapılan açıklamalar ve yürüyüşlerle borçların ertelenmesi talep edilmiş,baskılara dayanamayan Tarım Kredi Kooperatifleri üreticilerin icra ve haciz işlemlerinin 31 Mart 2021 tarihine kadar ertelendiğini açıklamıştı.
"Geldik sürenin sonuna!"
Üreticiler tarafından sürenin uzatılması talebiyle defalarca açıklama yapıldığını kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “AKP’li siyasetçiler sorunun çözüleceği yönünde sözler verip, üreticilerin sokağa çıkmalarını, haklı taleplerini dile getirmelerini engellemeye çalıştılar. Geldik sürenin sonuna. Tarım Kredi Kooperatifleri geri adım atmıyor.1 Nisandan itibaren icra ve haciz işlemlerine tekrar başlayacaklar. Pandemi nedeniyle ülkede yaşanan krizleri görmeyip üreticiye inatla haciz göndermek vicdansızlıktır.Nisan ayında hangi ürünün hasadı yapılıyor? Kendi memleketim Malatya’da üreticiler nisan ayında kayısı ağaçlarının bakımı ile uğraşırken bir de üzerine icra kağıtlarıyla uğraşmak zorunda bırakılacak. Tüm Türkiye için üreticilerin rahat bir nefes almaları, ürünlerini satabilmeleri için borçlar, icra ve haciz işlemleri en azından 2021 Ekim ayına kadar ertelenmelidir.” dedi.
"Pandemi devam ederken üreticiye duyulan bu öfke niye?"
Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından Kovid 19 salgınının tarım sektöründe yaratabileceği olumsuz etkileri azaltmak amacıyla 31 Mart tarihinin belirlendiğini kaydeden Ağbaba, “Ancak Kovid 19 bırakın azalmayı daha da artmaktadır. Dolayısıyla pandeminin olumsuz etkileri olanca hızıyla devam etmektedir.Bu dönemde üreticinin tarımsal aletlerine, traktörüne, tarlasına haciz uygulamak çok daha derin ve içinden çıkılmaz sonuçları doğuracak, üretimi azaltacak, ülke ekonomisini de olumsuz etkileyecektir.Tarım Kredi Kooperatifleri bugün yeni bir açıklama yaparak borçları ertelediğini açıklamalı, üreticilere rahat bir nefes aldırmalıdır” şeklinde konuştu.
Bülten