Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Malatya İl Başkanı Mehmet Erdem, kayısı üreticisine ödenmeye başlanan dekar başına 41.61 liralık ‘Don’ zararı desteğinin yetersiz olduğunu savundu. Erdem açıklamasında, “Bu miktar üreticinin hangi ihtiyacını karşılayacak hangi borcunu ödeyebilir?” dedi.
MHP İl Başkanı Erdem yaptığı açıklamada şunları belirtti:
“Malatya kaysı üreticilerinin büyük umutla beklediği kayısı zirai don desteği üreticileri hüsrana uğrattı. Genel seçimler öncesinde Başbakanın Malatyalı üreticilere müjde olarak verdiği ve bu müjde karşısında büyük beklentiler içine giren üreticiler için Malatya'ya gönderilen toplam destek üreticilerin eline geçen para hiçbir dertlerine deva olmamıştır.
2010 yılında dekara 150 TL destekleme verilirken, bugün verilen destek ise hayal kırıklığına neden olmuştur. Vatandaşlarımızdan aldığımız şikayetlerde, destekleme ödemesi olarak verilen paranın üreticinin hiçbir ihtiyacını karşılayamaz duruma düşmüştür. Bu ülkede, tarım kesimi, her zaman üvey evlat olarak görülmüş alın terinin hakkını alamayan her geçen gün üretim maliyetleri artarken üreticinin malı hak ettiği yeri bulamaz olmuş, üretici de tarlasını boş bırakmaya başlamıştır. Üretimin devam etmesi için desteklemelerin bugünki gibi hüsrana uğratmayan hayal kırıklığı yaşatmayan miktarda olması kaçınılmazdır.”
“İlimizde tarımsal üretimi artıracak maliyeti düşürecek Üreticinin ürününün hak ettiği değeri bulacak bir çok yatırım ya hiç yapılmamakta yada yarım kalarak yıllarca sürümcemeye bırakmaktadırlar. Eğer hükümet çiftçiyi bu şekilde küçük meblağlarla avutacaksa bari bu yatırımlara destek versin üreticimiz sürekli kazansın üretime devam etsin.” diyen Erdem, açıklamasında daha sonra şunları ifade etti:
“Ayrıca desteklemelerde bu yıl olduğu gibi kişilere dönemler ve vaad bırakılmadan daha kalıcı, sürekli ve üreticinin, çiftçinin, köylünün derdine çare olacak şekilde verilmelidir. Bu gün fındık üreticilerine her yıl ödenen ve fındık üreticisinin en büyük destekçisi olan, alan bazlı desteklerine bir türlü kaysı için yapılamadı. Her yıl, acaba bu yıl hükümet destek verir mi diye binbir umutla bekleyerek hayal kırıklığına uğrayacağına, ne alacağını, ne kadar destek alacağını işin başında bilerek, kimsenin himmetine muhtaç bırakmamalıdır.
Dünyanın kuru kaysı başkenti olarak isimlendirildiğimiz yedisinden yetmişine esnafından işçisine her kesimin doğrudan etkileyen Malatya'da, tarım denince hatta Malatya denince, Kaysı ile birlikte anılan bir ürünün sahibini bezdirmesine karşılık, üretici, hak ettiği beklediği olması gereken desteği alamamaktadır. Hükümet her dönem vaatte bulunulmasına rağmen kalıcı bir çözüm yolu olarak sürekli destekleme modeli geliştirilmelidir.
Seçim arifesinde üreticilerin hasar zararlarını telafi edeceğiz denerek söz verirken adeta dağ fare doğurmuş, bu gün en fazla destekleme alan üretici 2 bin lira almış bulunmaktadır. Bu miktar üreticinin hangi ihtiyacını karşılayacak, hangi borcunu ödeyebilir?
Tarım bütün ülkemizde olduğu gibi İlimizde de en önemli geçim ve istihdam sahasıdır. Bu nedenle tarımın daha fazla desteklenmesi tarımsal yatırımlara daha fazla ödenek aktarılmasına üreticimizin, köylümüzün dolayısı ile bütün vatandaşlarımızın gerçekçi desteklemelerle desteklenmesi, ele avuca bakan bir kitle olmaktan çıkarılması gerekmektedir.
Aksi takdirde çiftçi çiftini çubuğunu terk ederek, şehir merkezine göç ederek şehirde bir işle meşgul olurum ümidiyle köyden şehre geliyor. Bu defada şehirde iş bulamayarak kendisi şehirde boşta kalmakta arazisi de köyde boş kalmakta.”