SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Uygulama Malatya'da da Çok Tartışmalı.. 'Rezerv Alan'a İptal Kararı..

Uygulama Malatya'da da Çok Tartışmalı.. 'Rezerv Alan'a İptal Kararı..
A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkıma uğrayan illerde, yeniden imar gerekçesiyle oluşturulan 'rezerv alan'larla ilgili haksızlık ve adaletsizlikler tepki toplarken, birçoğu keyfi olarak belirlenen, torpilli kişilerin mülkiyetlerine dokunulmayan söz konusu işlemlerden Hatay-Samandağ'da yapılan 'rezerv alan' uygulaması, Adana Bölge İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Bu arada, rezerv alan ile ilgili olarak Hatay- Samandağ'da yapılan bir uygulamaya yönelik yapılan yürütmenin durdurulması talebinin Hatay İdare Mahkemesi tarafından reddi üzerine, Adana Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz edildiği,  Bölge İdare Mahkemesi'nin ise bölgedeki incelemenin ardından hazırlanacak olan bilirkişi raporuna göre karar verilmesi gerektiğini vurgulayarak, verilen kararda “hukuki isabet” görmediği, dosyayı yeniden karar verilmek üzere yerel mahkemeye gönderdi.

Adana Bölge İdare Mahkemesi, Samandağ’ın “çarşı” olarak nitelenen merkezinin büyük bir kısmının “Afet Yasası” olarak bilinen 6306 sayılı kanun çıkmadan önce rezerv alan ilan edilmesine yönelik verilen yürütmenin durdurulması talebinin reddi kararına ilişkin itirazı değerlendirdi. Mahkeme rezerv yapı alanı tespitinin Bakanlıkça resen yapılabileceğini ancak alanın belirlenmesi aşamasında gözlemsel verilere dayalı bölgenin rezerv yapı alanı olabileceğini belirten bir raporun hazırlanmasının şart olduğunu vurguladı.

t24.com.tr'den Cengiz Anıl Bölükbaş'ın haberine göre, mahkeme, rezerv alan ilan edilen bölge hakkında gerekçe raporunun düzenlenip düzenlenmediğinin araştırılarak ve bölgede yapılacak keşif ile bilirkişi incelemesi sonucunda düzenlenecek bilirkişi raporunun dikkate alınarak yürütmenin durdurulması istemi hakkında bir karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ve araştırma yapıldığını belirtti.

Yürütmenin durdurulması talebinin reddi kararında “hukuki isabet” görülmediğini belirten mahkeme, kararın kaldırılmasına ve dosyanın yeni karar verilmek üzere yerel mahkemeye gönderilmesine karar verdi.

Malatya kent merkezi (çarşı merkezi) başta olmak üzere birçok bölgedeki uygulanmasına ilişkin adaletsizlikler, haksızlıklar, kişiye özel işlemler de tepki görürken, binaları 'rezerv alan' kapsamına alınan birçok mülkiyet sahibi, mahkemelere başvurarak yürütmeyi durdurma kararı almışlardı.

t24.com.tr- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

22 yorum yapılmış

  • çavuşoğlu (3 ay önce)
    Hani mahkeme yolu kapalıydı rezerv alanlarına,hani istediğinizi yapardınız istediğinizi yıkardınız !kimse hakkını aramasın diye böyle söylemler çıkardılar.Kamerun mu kenya mı burası mahkeme yolu herzaman vardır.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Ahmet (3 ay önce)
    Bu işin icinden nasıl çıkılacak mahkeme kararıyla sağlam denilwn isyerim rezerv alan ilan edilerek yıkıldı maddi manevi ziyan ım var
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Yusuf (3 ay önce)
    Birilerinin küçük dükkanı yüzünden şehir 100 yilda zor toparlar bunların bu açgözlü ve vizyon yoksunu sokakları yüzünden şehir de insan kalmayacak
    %35
    %65
    Yanıtla
  • Mehmet (3 ay önce)
    Vatandaşla bire bir görüşüp rızalik alınarak yapılmalı adamın evi yıkılmış kendim yapacam diyor yok yapamazsın biz yapacaz kimin evi hasarsız yikacam yenisini yapacam diyor ne ödeyecez diye soruyor vatandaş cevap yok olacağı bu
    %96
    %4
    Yanıtla
  • ALİ (3 ay önce)
    Herkesin istekleri farklı. Vatandaşın hepsini memnun etmek imkansız. Herkes nefsine çekiyor. Bu iş mahkemelere düştüyse Malatya 20 senede ayağa kalkamaz. Ya böyle rezillik çekerek yaşayıp gideceğiz. Ya da memleketimizi terk edeceğiz.
    %25
    %75
    Yanıtla
  • çavuşoğlu (3 ay önce)ALİ isimli kullanıcı yorumuna
    Malı mülkü olmayana heryer yıkılsın demek kolay,nasılsa konteynerde beleşten takılıyor kira derdi de yok.Adaletli olarak şeffaf olarak yapılsa itiraz kimse etmez.Dünyayı su basmış ördeğin umrunda mı?
    %84
    %16
    Yanıtla
  • kadir (3 ay önce)
    rezerv alanın bir amacı vardır amaç dışına çıkarsa proje dururda iptal bile olur birileri çıkıp ben istediğimi yaparım derse oradaki hak sahibleri hukuki yolla gereğini yapar yanin rezerv alan bir hukuki dayanağa bağlı olarak ilan ediliyorsa iptalide hukuk yoluyla olur
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Vatandaş (3 ay önce)
    Malatyada birşeylerin yoluna girmesi için en başta çevre şehircilik il müdür vekilinin yerine teknik işi bilen biri gelmeli.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Fehmi (3 ay önce)
    Muhalefet CHP Kasım ayında çıkartılan rezerv alan yasasını Anayasa mahkemesine taşımıştı hani sonuç nerede, takip nerede? Ağbaba Malatya milletvekili olarak neden işi takip etmiyor. Sağlam binaların yıkılmasına neden göz yumuyor?
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (3 ay önce)
    Herkes İçin Adalet "Efendimiz S.A.V.Hadisi"
    %70
    %30
    Yanıtla
  • İbraam (3 ay önce)
    Bu aşamada Devletimize yardımcı olmak lazım kısa sürede yaraların sarılmasını istiyorsak eger
    %33
    %67
    Yanıtla
  • keşke süreçler şeffaf işlese, gücü olan krizi fırsata çevirmeye çalışmasa, rant elde etme yarışına girmese, o zaman söylediğinde haklı olabilirdin...
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Fırat (3 ay önce)
    Bu malatyahaber.com gibi istemezükçü yerel medyalar olduğu sürece Malatya bir arpa boyu yol ilerleyemez.
    %22
    %78
    Yanıtla
  • Ömer (3 ay önce)
    Bu durumda Tbmm ve çıkardığı rezerv yasası boşa çıktı demektir. Yani rezerv alanları bilirkişiler belirleyecek. Bilirkişi Uygun görürse rezerv alan olacak, uygun görmezse olmayacak. Mahkemeler de bilirkişi raporuna tıpış tıpış uyacak anlamına geliyor. İstinaftakiler rezerv yasasını yanlış uygulamışlar bence. yasa metninde bilirkişiden rapor alınır düzenlemesi yok. Bu durumda ancak Anayasa mahkemesine gidilip rezerv yasasının iptali istenebilir. Bu karar bozulur. İş yine yargıtaya kaldı.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Şuan zaten anayasa mahkemesine itiraz edilmiş
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Meraklı Malatyalı (3 ay önce)Ömer isimli kullanıcı yorumuna
    Esastan değil usulden geri gönderilmiş. Yani yürütme durdurma istemini bu şekilde araştırmadan reddetmenin yanlış olduğunu söylemiş bölge idare. Kanunla alakası yok.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Adem (3 ay önce)
    Adaleti ve yönetim sistemi çökmüş bir toplumun,en iyi bedel ödeteni devletin bizzat kendisi olur.çünkü düzeni olmayan devlette, devleti talan edenler tarafından;devlet,vatan,millet adına soyulan vatandaş daima kendini elit seçkin diye adlandıranların, zulmü altında ezilir.işte deprem öncesi zaten çok kötü olan ülke şartları depremler sonrası, dünya imtihanı bitenlere Yüce Allah rahmet eylesin,düzeni kahrolan bizlerin hali liyakatsizlerin mafettiği yaşam koşullarında ümit var olmak imkansız artık.işte dayatılan rezerv alan uygulaması da zorbaların,rantçıların iştahını vahşice dürtülerini coşturan bir uygulamadan başka bir şey değildir.rızası olmayana dayatılan uygulamanın inandırıcı olabilmesi için zorbalıkla rezerv alan uygulaması yapılmamalı.zaten bina anlayışıyla ülke hiç bir yere varamayacak.madem bakir hak sahibinin az olduğu yerleri seçip sözde vatandaşa hizmet ettiklerini iddia edenler utanmadan, yerinde dönüşümle evini yapmak isteyene, sağlam müstakil evini korumak isteyene rezerv alanda diyerek karşı çıkanlar sosyal proje yaptıklarını ortaya koysalar da gerçekte zalimlik yapmaktalar.17 ayı geçen deprem sonrası halen rezilliklere karşı mücadele vermeye çalıyoruz.işte Malatya haberimizin İsabetli haber anlayışına çok teşekkür ederim.zorbalıkla rezerv alana dahil edilen insanlara kazık fiyatlara vasat evleri hak gören anlayış açısından belirsizlik yok.deprem bölgesi,dayatılan projelerle kazık fiyatlara yapılacak vasat projelerin amacı, bölgeyi rant ve yolsuzluk bölgesine çevrilen bölge için belirsizlik yok.dehşet bir zorbalık ve alçaklık kol geziyor.Ankara dan dayatılan, bölge insanına ve iklimine uymayan evleri isteyene yapın ama istemeyenleri zorbalıkla savaş sonrası ganimet anlayışıyla vatandaşa zorbalık yaparak mülkiyet hakkının ırzına geçmeyin.sistemi çöken,ekonomisi katledilen,yerel seçimlerle ifşa olan,tüm partilerin yönettiği belediyelerin çoğunda devasa yolsuzlukların ülkesinde rant ve yolsuzluklar için belirsizlik yok.toki projeleri kazık fiyata ve alt yapı maliyeti korkunç boyutta.rezerv alan çalışması bilen ve araştıran çok iyi biliyor.çok isteyene mübarek olsun.şayet dil bir yönetime sahip olsaydık ne alt yapısı olmayan toki evleri ne de kazık fiyata rezerv alan uygulamasını vatandaşına reva görmezlerdi.makul ve insani bir destekle vatandaşına çok doğru bir çalışmayla destek vererek yerinde dönüşümle büyük hizmet sağlamış olurlardı.ancak gerçek şu ki en iyi bedel ödetenin gerçekte kim olduğunu biliniyor.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Vatandaş (3 ay önce)
    Aman ha çivi üstüne çivi çakılmasın Dava açın durdurun fırsat vermeyin ki bir şey yapıla. (!) Yav kardeşim bi durun ki adamlar inşaata başlasın
    %42
    %58
    Yanıtla
  • Ne yaptıklatını bir bilsek, iki çivide biz çakardık. Baktık ki kazık çakıyorlar, işte orada dur bakalım dedik. Anladın ?
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Battal Buyruk (3 ay önce)Vatandaş isimli kullanıcı yorumuna
    Sağlam binaları yıkmak yerine yıkılan yerleri rezerv alan yapmak daha mantıklı değilmi? Rezerv alana dahil edilmeyen mehmet buyruk caddesi 40 yıl öylece bekler sende çivisi çıkmış uygulamalara çivi çakarsın .
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Bir Malatyalı (3 ay önce)Vatandaş isimli kullanıcı yorumuna
    18 ay önce yıkılan yerlerden, bir dükkan, bir ev yeniden yapılıp teslim edildi mi ? Sanki yıkıldıktan sonra hemen yenidi teslim ediliyor da mülk sahipleri istemiyor!!!! yıkılan yerler YAPILMADIIIIII !!!!!! Niye baş büyütüyorsun???
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Herşey fiyasko oldu
    0
    0
    Yanıtla