Öğrendiği bir olay nedeniyle soluğu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’nun yanında alan AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, olayı detaylarıyla Bakan Ramazanoğlu’na‘a anlatıp, istemeyerek de olsa ebeveynlerinden birisi tarafından bir eşya gibi haczedilerek çocuğun ruhunda çok uzun yıllar unutamayacağı olumsuz etkiler yaratan haciz işleminin önlenmesi için yasa hazırlanmasını teklif etti. Bakan Sema Ramazanoğlu, bu önerinin yasa teklifi olarak hazırlanıp TBMM de görüşülmesi için Bakanlık Hukuk Müşavirliğine talimat verdi.
Edinilen bilgiye göre, olay şöyle gelişti: Milletvekili Öznur Çalık’ın tesadüfen öğrendiği bir olayda, boşanma nedeniyle velayeti anneye verilen çocuk, mahkeme kararıyla belirli günlerde babası tarafından alınarak çocukla iletişimini sağlamaktadır. Ancak mahkemece belirlenen bu görüşme günlerine biraz da velayeti verilen çocuğun kendi tercihi ile pek uyulmamıştır.
Mevcut yasalar gereğince çocuğunu almak isteyen baba, mahkeme kararını icra dairesine ibraz edip harç parasını da yatırarak ilamsız takip başlatıyor. Takip gününün devamındaki hafta sonu İcra dairesinin minibüsü ile çocuğun ikametgâhına giden polis ve icra memurları çocuğu haczederek babaya teslim ediyor.
Günümüzde eşya haczi için bile icra memurları ve polislerin ikametgâha gelmesi çevreye karşı mahcubiyet ve üzüntü ile karşılanırken, küçük bir çocuğun icra memurları ve polisler marifetiyle haczedilmesi, ailesinden fazla çocuğun ruhunda unutamayacağı derin izler bırakması kaçınılmazdır. Olayın insani boyutuna gelince haczedilen eşya değil çocuk da olsa neticede bir insandır.
Eğer çocuk üst üste iki defa gelindiğinde ikametgâhında bulunamaz ise ilamsız takibi gerçekleştiren ebeveyn, velayeti olan ebeveyn aleyhine ceza davası açarak hacizden mal kaçırmak suçu nedeniyle, yasadaki tarifle ‘’hacizden mal kaçırdığı’’ gerekçesiyle en az üç ay hapisle cezalandırılmasını talep edebiliyor. Yani bu tarifte göre ‘’mal’’ bir çocuktur.
İcra yoluyla çocuğunu bir günlüğüne görme hakkı edinen kişi, çocuğu tekrar velayeti olan tarafa teslim ettiğinde de imzalı tutanak düzenlemek zorunda kalıyor. Aksi halde karşı taraf çocuğu teslim almadım iddiasında bulunabilmesi de ayrı bir sorun.
Bu gibi durumun yaşanması halinde icra işlemi yaptırmak için de her defasında 400 ile 500 TL arasında icra harç masrafı yatırmakta işin mali boyutu. Maddi durumu yetersiz olan bir kişi bu yakışıksız haktan dahi yararlanamıyor.
Aile mahkemelerinin, çocuğun velayet dışında kalan ebeveyni ile görüşmesine genel olarak hep aynı şekilde karar vermesi yerine, anne babaların ayrılma sebepleri ve çocuğun velayeti olmayan tarafla görüşme zamanlarının belirlenmesi konusunda davaya bakan hâkimin, çocukların beyanını alması ve konunun uzmanlarından bilirkişi raporu alarak karar vermesinin, icra yoluyla çocuğu haczetmesi yolunu engelleyeceği düşünülüyor. Ayrıca mevcut uygulama hukukta farklı tanımlansa da, toplumda “İNSANIN HACZEDİLMESİ” uygulamasının kaldırılmasını, yeni yasal düzenlemeyle İcra memuru ve Polis, yerine, nöbetçi mahkemenin alacağı kararla Polis, Sosyal Hizmetler Uzmanı, Pedagog gibi veya daha farklı bir yöntemle yapılması gibi en uygun yöntemin belirlenerek yasalaştırılması için Çalık'ın öneri ve önderliğinde yasa teklifi çalışmalarına kısa sürede başlanması bekleniyor.