SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Uymayanlara Para Cezası Var"

0
Güncellendi - 2016-12-24 16:17:48
A- A+ PAYLAŞ

  • TSO'daki toplantıda Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) yetkilileri tarafından ‘Ulusal Yeterlilik Sistemi belge zorunluluğu, teşvik ve destekler’ anlatıldı.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 15 Temmuz Şehitleri Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından ‘Ulusal Yeterlilik Sistemi belge zorunluluğu, teşvik ve destekler’ anlatıldı.

Toplantı öncesi konuşan MTSO Başkanvekili Mustafa Çekirdek, “Mesleki yeterlilik hakkında yapılan son mevzuat değişikliğiyle yılbaşından sonra risk sınıfı olan 48 grupta mesleki yeterlilik belgesi alınması mecburiyeti doğmuştur. Buna uymayanlara, para cezası uygulanacaktır” dedi.

“MYK ÜLKE İÇİN ÖNEMLİ BİR KURUM”

MYK Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mehmet Ordukaya ise Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun ülke için önemli bir kurum olduğuna dikkat çekti.

Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun 2006 yılında kurulduğunu anımsatan Ordukaya, “Bu yıl 10’uncu yılımızı kutluyoruz. Mesleki Yeterlilik Kurumu, temel olarak ülkemizde mesleklerin temel standartlarını belirlenmesi, ulusal yeterliliklerin belirlenmesi, bu ulusal yeterliliklere göre sınav ve belgelendirme faaliyetlerinin yürütülmesi için büyük önem taşıyor. Çalışma hayatına mesleki yeterliliklerin kazandırılması noktasında kurumumuza verilmiş çok ciddi görevler var. Bu noktada biz bugüne kadar 689 ulusal meslek standardını Resmi Gazete'de yayınlamış bulunmaktayız” diye konuştu.

“BİZİM İÇİN KAFİ DEĞİL”

Ordukaya, bugün itibariyle 58 belgelendirme kuruluşlarının olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

“Bu kuruluşlarımızın hepsi Türkiye Akreditasyon Kurumu tarafından uluslararası akreditasyon kurallarına göre akredite edilmiş durumda. Bugün itibariyle yaklaşık 103 bin kişiye mesleki yeterlilik belgesi verilmiş durumda ama tabiri caizde ülkemizde tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfında yüzbinlerce kişi çalışıyor. Biz istiyoruz ki önümüzdeki yıllarda bu yüzbinlerce kişinin belgelendirmesi bir an önce yapılsın. Ülkemizde nitelikli ve belgeli işgücünün oluşturulmasına katkı sağlansın.”

Mesleki Yeterlilik Kurumu olarak cezai müeyyidelerin olduğunu ancak ülkenin yararına bir iş yapmaya çalıştıklarını dile getiren Ordukaya, “İşverene, işe katma değer sağlamaya çalışıyoruz. Cezai müeyyidelerin dışında da bütün işverenlerimize nitelikli ve belgeli işgücü istihdamı noktasında çok ciddi teşvik imkanı var. Hata sınav ve belgelendirme masrafları da devlet tarafından karşılanıyor. Tabi bu anlamda biz bütün çalışmalarımızı Milli Eğitim Bakanlığımız ve Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığımız ile birlikte yaptık. 2015 yılından itibaren sınav ve belgelendirme faaliyetlerine hız verilen, büyük oranda artış sağlanan bir yıl olmuştu. Bu yılda yine geçtiğimiz yıllara oranla çok ciddi oranda belgelendirmeler yapıldı ama bizim için kafi değil. Yaklaşık tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfında 48 meslek belge zorunluluğuna tabi tutuldu. Belge zorunluluğuna ilişkin tebliğler devam edecek. Özellikle 2017 yılında yeni tebliğlerle bu 48 meslek ilk etapta 80 mesleğe kadar çıkarılacak. 115 meslekte Bakanlar Kurulu’nda ücret tarifesi belirlenmişti. Buda en az 160 mesleğe çıkarılması planlanıyor” diye konuştu.

Toplantıda daha sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı MYK Uzmanı Abdullah Özdemir tarafından sunum yapıldı.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

myk2

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Alican (7 yıl önce)
    saçmalamayın ne belgesi biz özel sektörde çelışıyoruz..Burada ağzıyla kuş tutmayana ekmek vermezler..Gidin devletinizin kurumlarını düzeltmeye çalışın.Bizde işi savsaklayan beceremeyen çabuk ayıklanır..Eline bir kağıt aldı diye adam uzmanmı olurmuş?Saçmalık..Başka bir şey değil..
    0
    0
    Yanıtla