Vilayet Parkı'ndaki düzenleme çalışmalarıyla ilgili olarak, aylar önce polis zoruyla, kiralama süresinin bittiği gerekçesiyle tahliye edilen müstecir Şükrü Algül'ün, burayla ilgili imar düzenlemesinin iptali için İdare Mahkemesi'nde açtığı davada verilen "Yürütmeyi Durdurma" kararını kimse muhatap almıyor!. Milli Emlak Müdürlüğü'ne ait olan ve Valilik binasının bahçesi olarak düzenlenmesi için belediyece imar değişikliği yapılan parkla ilgili karar konusunda Vali Vasip Şahin, kendilerinin bu konuda bir tebligat almadıklarını ve konudan basın aracılığıyla haberdar olduklarını belirtmişti. İdare Mahkemesi'ne açılan davada "Davalı" taraf olarak görünen ve "resmen muhatap" olan Malatya Belediyesi de, konunun muhatabı olmadığı iddiasında!
"BİZİM BİR İLGİMİZ YOK"!..
Malatya Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Atay, belediye aleyhine açılan ve aylarca devam eden, belediye avukatının da savunma yaptığı davanın kendileriyle ilgisi olmadığını öne sürdü. Atay, "O davayla bizim bir ilgimiz yok. İdare ile müstecir arasında devam eden bir dava. Çünkü park, hazinenin. Dolayısıyla Valiliğin mülkiyetinde.
Burada düzenleme işinin belediye tarafından yapılması bir önceki Vali Ulvi Saran döneminde kararlaştırıldı ve aralarında oturma bankları, umumi tuvaletler dışında ticari ve gayri ticari amaçla hiçbir üst yapılaşmanın olmayacağı konusunda, Sivas Koruma kurulu'ndan onaylı projenin uygulanması için 15 maddelik bir protokol imzaladık. Şimdiki valimiz Vasip Şahin ile koruma kurulundan onaylı projenin uygulanması konusunda protokolumuz var. Düzenleme çalışmaları bittikten sonra parkı sahibine, yani Valiliğe teslim edeceğiz. Parkın bakımı, güvenliği, aydınlatması gibi işler Valilik tarafından yapılacak. Özetle biz bu alanda müteahhitlik yapıyoruz.
Onaylanan projede olmasına rağmen, TEDAŞ'ın trafosunu kaldırmaması nedeniyle, kadın- erkek 6'şar olmak üzere 12, engelliler için de 2 adet olmak üzere toplam 14 tuvalet ve lavaboları yapamıyoruz. Genel tuvalet, bölge için de önem arzediyordu."diye konuştu.
VALİ NE DEMİŞTİ?..
Vali Vasip Şahin, parktaki çalışmaların durdurulmasını öngören İdare Mahkemesi kararıyla ilgili olarak önceki gün basın mensupları tarafından yöneltilen bir soruya, “Basında öyle bir şeyden bahsediliyor, ancak bize öyle bir tebligat yapılmadı. Bize öyle bir karar tebligat yapılsa devam etmezdik. Basından öğrendiğimiz kadarı ile orayla ilgili dava edilmiş bir husus var. Hangi anlamda niye dava edilmiş; dava edenlerin taraf ehliyeti var mı bilmiyorum. Oradaki hukuki prosedürler zaten tamamlanmıştı. Bizim adımıza protokol ile Malatya Belediyesi orayı tanzim ediyor. Biz oranın etrafını duvar çevirip ‘Hükümet Konağı’nın bahçesi gibi bir anlayışla hareket etmiyoruz. Biz oranın kent parkı gibi olmasını istiyoruz. Bu nedenle de belediye ile çalışma yürütülüyor.” yanıtını vermişti.
YARDIMCI BİLMİYOR AMA..
Malatya Belediye Başkan Yardımcısı Atay'ın, mahkeme kararının muhatabı olmadıkları iddiası, yardımcının bu davadan, sürecinden ve gelinen aşamadan haberdar olmadığını gösteriyor.
Malatya İdare Mahkemesi'nde 2012/651 Esas No'suyla görülmekte olan davada verilen "Yürütmeyi Durdurma Kararı"nda, "Yürütmenin Durdurulmasını İsteyen (Davacı): Şükrü Algül, Vekili: Av.Hüseyin Cengiz, Karşı Taraf (Davalı): Malatya Belediye Başkanlığı, Vekili: Av.Mehmet Önder Dönük" olarak görülüyor.
Başkan Yardımcısının muhatap olmadıklarını öne sürdükleri davada belediyenin avukatı olarak yeralan Mehmet Önder Dönük'ün adresi de "Malatya Belediyesi Hukuk İşleri Müd.-MALATYA" olarak evrakta yeralıyor.
Kararın "Savunmanın Özeti" bölümünde de, belediye avukatının, davanın muhatabının Malatya Belediyesi olmadığına ilişkin bir iddiası ve savunması bulunmuyor.
KARARDAN BİR GÜN SONRA BAŞLAMIŞTI..
Malatya Belediyesi, Vilayet Parkı düzenlemesini içeren ihaleyi Ağustos 2012'de yapmıştı. İhaleye 4 talipli katılmış, 336 bin 450 lira fiyat teklif eden Ali Haydar Saygılı firmasının ihaleyi kazandığı açıklanmıştı.
İhalenin yapılmasına rağmen, aylarca başlamayan düzenleme çalışmaları, 21 Şubat 2013 günü başlatılmış, 6 Mart gecesi de parktaki ağaçların bir bölümü kesilmişti. Bütün bunların ardından, Malatya İdare Mahkemesi'nin, 20 Şubat 2013'de, bu çalışmalarla ilgili olarak oybirliğiyle "yürütmeyi durdurma" kararı verdiği, bu kararın tebligatının yapılmasından önce yıkım ve düzenlemeye başlandığı, böylece bir "oldu-bitti" yapıldığı ortaya çıkmıştı.