SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Vali Baruş'tan 'Malatya ve Koronavirüs' Açıklamaları

A- A+ PAYLAŞ

VALİ BARUŞ, GÜLER HAZAR'A KONUŞTU.. Malatya Valisi Aydın Baruş, Türkiye’de koronavirüs testlerinin yapılmaya başlamasından bu yana Malatya özelinde 8 bin 450 test yapıldığını belirterek, test sayısına oranla tespit edilen vak’a sayısının 317 olduğunu, ancak bu olumlu tablonun rehavet yaratmaması gerektiğini belirterek, “Unutmayalım ki salgın bir kişiyle başladı. Vatandaşlarımız uygulanması gereken kurallara uymayıp rehavete kapılırsa salgın tehlikesi bitmez.  Mümkünse kalabalık yerlerde bulunmayalım. Bulunmak zorunda kalırsak da sosyal mesafe kuralına kesinlikle uymalıyız ve maske takmalıyız” dedi.

Rehavete kapılmadan tüm tedbirleri sıkı bir şekilde uygulanması için çalıştıklarını belirten Malatya Valisi Aydın Baruş, koronavirüs salgınına karşı yürütülen mücadelede gelinen aşamayı değerlendirdi.

“Rehavet yok, tedbirleri bırakmamalıyız”

Açıklamasında, salgından kurtulmanın en etkili yolunun tedbirleri bırakmamak olduğuna vurgu yapan Malatya’nın koronavirüs mücadelesinde iyi bir durumda olduğunu ve bugüne kadar 8 bin 450 koronavirüs testi yapıldığını belirten Vali Aydın Baruş, “Zaten Malatya’daki rakamları Sayın Milletvekilimiz (Bülent Tüfenkci) açıkladı. 317 vakamız var.  Malatya olarak iyi durumdayız ama sonuçta unutulmamalı ki bu salgın bir kişi ile başladı. Mücadelemizi sürdürürken özellikle sosyal mesafe, zorunlu olmadıkça sokağa çıkmama, toplu ortamlarda bulunmama, hijyen gibi temel korunma kurallarını asla bırakmamamız gerekiyor” dedi.

Karantina kuralarına uymayan 124  kişi hakkında idari para cezası uygulandı

Şehre giriş-çıkış yasağının kaldırıldığını, ancak giriş-çıkışlardaki kontrollerin taviz verilmeden devam ettiğini ifade eden Vali Aydın Baruş, bugüne kadar Malatya’ya giriş yapmasına karşın karantina kurallarına uymayan 124 kişiye idari para cezası uygulandığını açıkladı.

Vali Aydın Baruş şehre giriş-çıkışlar konusunda devam eden tedbirleri şöyle anlattı:

“İlimize girip çıkışlar serbest oldu ve biz şehir girişlerindeki kontrollerimizi artırdık, tedbirlerimizin yoğunluğunu devam ettiriyoruz. Şehre girmek için gelenlerin yine ateşi ölçülüyor, nereden geldikleri soruluyor ve 14 günlük karantina kuralı hatırlatılıyor. Aynı zamanda bunların takibi sağlık görevlilerince yapılıyor.  Bugüne kadar ilimize giriş yapıp da karantina kurallarına uymayan 124  kişi hakkında idari para cezası işlemi yapıldı”.

“Filyasyon oranımız yüksek, Malatya olarak taramalarda başarılıyız”

Malatya’da sağlık çalışanlarının büyük bir özveriyle çalıştığını vurgulayan Vali Aydın Baruş, “Filyasyon (testi pozitif çıkan kişinin temas zincirine dahil olan kişileri bulmak) oranımız yüksek. Sağlık çalışanlarımız büyük bir özveri ile bunu gerçekleşirdiler. Şimdi de sağlık çalışanlarında tarama başlatıldı.  Hastanelerde çalışan hemşire sağlık memuru hekim ve diğer personellerde testler yapılacak. Ayrıca toplu çalışılan iş yerlerinde taramalar yapılacak.  Malatya olarak bu taramalarda da başarılıyız” dedi.

“Vatandaşlarımız rehavete kapılırsa salgın tehlikesi bitmez”

Vali Aydın Baruş açıklamasının son bölümünde, vatandaşları kurallara uymak konusunda bir kez daha uyardı ve rehavete kapılmamak gerektiğine vurgu yaptı.

Vali Baruş özellikle maske takma ve sosyal mesafe kuralına uyma konusunda vatandaşlara şu uyarıları yaptı:

“Ben buradan vatandaşlarımıza sosyal mesafe kuralını hatırlatmak istiyorum. Bir kere zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayalım, toplu alanlarda bulunmayalım veya bulunmak zorunda kalınca mutlaka sosyal mesafe kuralına dikkat edelim. Vatandaşlarımız bu kurallara uymayıp rehavete kapılırsa salgın tehlikesi bitmez.  Toplu ortamlarda maske takmak zorunlu. Her vatandaşımız buna dikkat etmeli.  Bizim zaten kentin ana merkezinde görevlilerimiz var, kent meydanında maske dağıtılıyor. Kimse maske takmadan asla sokağa çıkmamalı”.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

14 yorum yapılmış

  • Haluk (4 yıl önce)
    Sayın valinin söykedikleri ile sağlık bakanlığının uygulaması arasında dağlar kadar fark var. Bakanlık uygulamasında özellikle merkezde üç dört cadde var ki kırmızı bu caddelerde ikamet esaslı alınıyor uygulama bazında çok sayıda olabilir. Bir diğeride sağlık çalışanı eş dosttan duyduklarımız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (4 yıl önce)
    AVM , berber, kuaförlerin açılmasının Haziran ayına bırakılması 2. dalganın olmaması adına daha ihtiyatlı bir yaklaşım olurdu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tufan (4 yıl önce)
    Bakanlığın “Hayat Eve Sığar” uygulaması yalanmı söylüyor. Özellikle merkezde çok yoğun aktif hasta olduğu görünüyor. Milleti yanıltıp rehavete sokup sokağa dökmenin bir anlamı yok. 2. Dalga gelirse tüm emeklerimiz heba olur. Ben ve ailem tam 2 aydır evdeyiz. Yazık etmeyin. Bayram sonrasını bekleyin. Biraz daha sabır...
    0
    0
    Yanıtla
  • HAS (4 yıl önce)
    Benim anladığım 317 kişi Malatya'nın virüs yayılma süresince toplam vaka sayıs kaç kişi ölmüş kaç kişi iyileşmiş kaç kişi tedavi görüyor açıklanmadı birçok şehirlerde ana caddeler trafiğe kapalı sadece yayalar izin veriliyor ara sokaklar ise polis bariyerlerle kapatılmış polis bekliyor yayaların yoğun giriş yaptığı yerlerde kontrol noktaları oluşturulmuş maskesiz girişler izin verilmiyor ve sağlık görevlileri ise ateş ölçümünü yapıyor ben Malatya dışında yaşadığım için Malatya'da bu tarz uygulama varmı bir bilgiye sahip değilim
    0
    0
    Yanıtla
  • Fahrettin (4 yıl önce)
    Sayın valim siz geç kaldınız bu açıklamayı zaten Bülent Tüfenkçi sizin yerinize yapmıştı. Malatya’mız belkide tarihinde ilk kez böyle bir vali görmüştür. Belediye başkanı vali gibi davranır. Valinin yapması gereken açıklamaların ve yapması gereken icraatların hepsini başkaları yapıyor. Bence vali bey makamının farkına varmalı ve ezdirmemeli. Benzetmek gibi olmasın ama vali bey özellikle belediye başkanı yanında gezerken sanki bir özel kalem, genel sekreter gibi dolanıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Turan (4 yıl önce)
    Maske bulayan var pazara alışveriş icingittim maskemyok diyealis veriş yapamadım maskede vermiyorlar zisaskesiz dışarı çıkmayın diyorlar lar vatandaşa yardımcı olunkihastaliktabitsin
    0
    0
    Yanıtla
  • Yerelli (4 yıl önce)
    Sn.Valim, 317 vak'a şu an Malatya'nın hangi mahallelerinde? Hastahanede yoğun bakımda kaç kişi var? Kaç kişi vefat etti? vb. bilgileri de açıklamanız da yer verseydiniz vatandaş, işin ciddiyetini biraz daha kavrardı. Diğer yanda marketlerde ve manavlarda fiyatlar uçuyor. Bu güne kadar da hiç bir denetim görmedim.
    0
    0
    Yanıtla
  • erkan (4 yıl önce)
    Bencede noterlerin ve ptt şubelerinin hepsi açık olursa yoğunluk ve risk daha az olur
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (4 yıl önce)
    Vallaha sayın valim avw ve berberler Haziran 11de açılması lazımdı çünkü 10gün sonra hak verirsiniz bana erken bence.şuan kışlada Waikiki açık ne kural var nede hijyen 3gün önce tıka basaydi elbiseler yerlerde millet sosyal mesafe yok bu beberdede olacak içerde bekleme yasak. Diyorlar dışarda da bekleme yasak olsun mesajlagelsin karabalık olan yerde bile virüs yayılır
    0
    0
    Yanıtla
  • sedat (4 yıl önce)
    dikkat edilmesi gereken şeylerden bazıları da ekmek satışlarında parayı alan ve ekmeği veren ayrı kişi olması yani para ile ekmeğin teması kesilmesi. pazarlarda maskesis eldivensiz alım satım yapılmaması.
    0
    0
    Yanıtla
  • mustafa (4 yıl önce)
    Noterlerde nobet sistemi uygulanmakta iceriye sirayla insanlar alinirken belki calisanlar korunmakta ama noterlerin onu bekleme yerleri adım atilmaz halde kalabalik noterleri çalıstirip insanları bukadar kalabalik ortamlara sokmasak daha iyi olmazmi Bu haliyle uygulanan nobet sistemi tam bir fiyasko.yetkililerin ve sayin valimizin böylesi islere el atmasini bekliyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan kaçan (4 yıl önce)
    sayın valim madem durumumuz iyi, şu ptt leride açında millet kuyruk işkencesinden kurtulsun. merkezde kuyruğun ucu ta otobüs durağına uzanıyor. tüm bankalar özel sektör calışıyor, sadece ptt ler kapalı. salgının başında şubeler tek tek müşteri alarak çalışıyorlardı yine öyle çalışsınlar. yazık millete okadar kuyrukta bekliyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bizim mahalledeki ptt subesi kapali .sali gunu bende ayni isyan ile gittim sordum izah ettiler . Her şubesi için memuru varmı acaba,her şube başına polis güvenlik nasıl gönderecekler. 8 memur calisiyor gayette hızlı ilerliyor sıra.25 dakikada geldi o kadar uzun kuyruk sıra. Onlarda insan sonuçta ön yargili olmamayi anladim.o bankalar tüm işlemleri atm den yaptırıyor iceri almiyor vatandasi ptt yüzlerce işlem yapıyor .
    0
    0
    Yanıtla
  • Bizim mahalledeki ptt subesi kapali .sali gunu bende ayni isyan ile gittim sordum izah ettiler . Her şubesi için memuru varmı acaba,her şube başına polis güvenlik nasıl gönderecekler. 8 memur calisiyor gayette hızlı ilerliyor sıra.25 dakikada geldi o kadar uzun kuyruk sıra. Onlarda insan sonuçta ön yargili olmamayi anladim.o bankalar tüm işlemleri atm den yaptırıyor iceri almiyor vatandasi ptt yüzlerce işlem yapıyor .
    0
    0
    Yanıtla