SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Tembihlenmiş' Muhtardan 'Yargıya Gitmeyin' Uyarısı!..

'Tembihlenmiş' Muhtardan 'Yargıya Gitmeyin' Uyarısı!..
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, Kale ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem sonrası ağır hasarlı binaların yıkım işlemlerine hız verilirken, konuyla ilgili açıklama yapan  Çukurdere Mahalle Muhtarı Fatih Mehmet Gönültaş, binalarının sağlam olduğunu ve kendilerine haksızlık yapıldığını düşündükleri için yargıya giden vatandaşlara ilginç bir uyarıda bulunarak, “Yargıya gitmeyin” dedi. Hacı Abdi Mahallesi Muhtar Adayı Özdemir ise ağır hasarlı yapılarda yıkım işlemlerinin durdurulması bağlamında alınan yürütmeyi durdurma kararlarının sürece zarar verdiğini iddia etti. 

‘Madem Öncelik İnsan Hayatı, 1.5 Senedir Bu Binalar Önünde Neden Önlem Alınmıyor’

Binalarının sağlam olduğunu düşünen ve hukuki haklarını kullanan vatandaşları etkilemeye çalışmadaki amacın, kapalı kapılar ardında kamuoyundan gizli bir şekilde yapılan projelerin bir an önce hayata geçirilmesi olarak değerlendiriliyor. Daha öncede benzer açıklamalar olduğunu değerlendiren bazı vatandaşlar, “Düşünceleri insan hayatı olsa ağır hasarlı binaların önün de gereken önlemleri alırlardı. Büyük depremlerin üzerinden 1.5 sene geçmesine rağmen hala ağır hasarlı binaların önünde yeteri kadar tedbir yok. Her gün önünden binlerce insanın ve aracın geçtiği binalar önünde önlem almak yerine mahkemeye başvurmayın demek: ‘Önceliğimiz insan hayatı değil. Önceliğimiz insan hayatını önemsiyormuş gibi yapıp projeleri hızlandırmak’ düşüncesinin itirafı gibidir.” değerlendirmelerinde bulundu.

Söz konusu haber ile ilgili İha tarafından servis edilen haber şöyle: 

"Malatya'nın Kale ilçesinde dün saat 10.46'da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından kentte 6 Şubat 2023 depremlerinde ağır hasar alan ve yıkım işlemleri için yargı ile ihale süreçleri beklenen yapılarda yıkım çalışmalarına hız verildi. Ağır hasarlı binalardaki yıkım işlemlerinin bir kısmının yargı diğer bir kısmının ise ihale süreçleri nedeniyle bir süredir bekletilmekte olduğunu ifade eden mahalle muhtarları vatandaşlara çağrıda bulunarak yapıları ile ilgili konuları yargıya taşımamalarını istedi.

Kentte depremlerinin sürdüğünü belirten mahalle muhtarları ağır hasarlı yapıların biran önce yıkılması gerektiğini kaydederek Vali Seddar Yavuz'unda bu konuda yoğun bir çaba içerisinde olduğunu söyledi. Yeşilyurt Çukurdere Mahalle Muhtarı Fatih Mehmet Gönültaş mahallelerinden orta hasardan ağıra dönen ve yıkım bekleyen 21 yapının olduğunu ifade ederek, Kale ilçesinde meydana gelen deprem sonrası bölgede risk teşkil eden bir apartmanda hızlıca yıkım işlemlerinin gerçekleştirildiğini kaydetti.

Mahallelerinde orta hasardan ağıra dönen yapılarla birlikte 65 bina için yıkım işlemlerinin beklendiğini kaydeden Battalgazi Hacı AbdiMahallesi Muhtar Adayı Özdemir ise ağır hasarlı yapılarda yıkım işlemlerinin durdurulması bağlamında alınan yürütmeyi durdurma kararlarının sürece zarar verdiğini belirterek, 5.9'luk depremler sonrası kopmaların yaşandığı ve ihale süreci tamamlanan ağır hasarlı binalarda yıkım işlemlerine hız verildiğini söyledi."

malatyahaber.com - İha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

19 yorum yapılmış

  • Yeşilyurtlu (8 saat önce)
    Haberi ve başlığı eleştirenlere söylüyorum. Vatandaş kendine haksızlık yapıldığına inanıyor ve hukuki haklarını arıyor. Mahkemeler yürütmeyi durdurma kararı veriyor da muhtar mı bunun doğru olmadığını düşünüyor. Zaten yürütmeyi durdurma kararları, telafisi mümkün olmayan sonuçları engellemek içindir. Bu binalar için yapılan analizlerde binalar sağlam çıkmaz ise zaten yıkılacak.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Malatyalı 44 (8 saat önce)
    Muhtar Mehmet Fatih Gönültaş'ın aşağıdaki açıklamasını okudum ve muhtardan şu soruların cevabını vermesini rica ediyorum. 1) Vatandaşa yargıya gitmesin şeklinde uyarı yaptığı İHA haberinde yer almaktadır. Haberin neresi asparagastır.? 2) Yargıya giden vatandaşlar binalarının sağlam olduğuna inanan kişilerdir ve yeniden binalarının incelenmesini istiyorlar. Bir muhtarın kendi mahallesindeki vatandaşların yargı yoluyla haklarını aramasına bu kadar karşı olması normal mi? 3) Deprem bölgesindeki illerde binlerce ağır hasarlı ve orta hasarlı binaların kararları, yargıya başvuru sonrası yapılan detaylı analizlerde değişirken, sayın muhtar kendi mahallesindeki yargıya intikal etmiş binaların hepsinin sağlam olmadığından nasıl bu kadar emin olabilir? Bu binalar ile ilgili kendi bir analiz yaptırmış mıdır? 4) 2000'den önceki binalar için mahkemeye gerek yok demiş, peki sayın muhtar mahallenizdeki 2000'den önceki hafif hasarlı binalara nasıl güveniyorsunuz? Bunları yıktırmak için bir çabası olacak mı? 5) En önemlisi depremin üzerinden yaklaşık 1.5 yıl geçmiş olmasına rağmen, sayın muhtar mahallesindeki tehlikeli gördüğü binaların önüne herhangi bir önlem aldırmış mıdır? Böyle bir çabası olmuş mudur? Yoksa hala bu binaların önünden yayalar ve araçlar geçmeye devam etmekte midir? 6) Eğer söz konusu binalar önün de herhangi bir önlem alınmamış ise muhtar olarak 'mahkemelere gitmenin anlamsız' olduğunu düşündüğü binalar için öncelikle güvenlik önlemleri alınması için çaba sarf etmesi 1. önceliği olması gerekmez mi?
    %50
    %50
    Yanıtla
  • hasan (9 saat önce)
    Tüm orta hasarlı binalar tekrar gözden geçirilmesi lazım.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Acı biber (9 saat önce)
    Muhtar adayı ne demek, yeniden seçim mi var, işte habercilik anlayışı
    %70
    %30
    Yanıtla
  • hasan (10 saat önce)
    röportajı izledim, "yargıya gitmeyin" diye birşey demiyor. 21 orta hasarlı var diyor, binalar eski olduğu için kimse güçlendirme başvurusu yapmadı diyor, birkaç binada da yürütmeyi durdurma karı var diyor. başkada birşey yok. gerçekten muhtarımıza iftira atmışsınız. bence özür dileyin ve haber başlığını değiştirin.
    Editörün Notu: Muhtarların İhlas Haber Ajansı'nın servise koyduğu haberinin metni de, bu haberde var.. Orayı okursanız, bu ajansın haberinde "...bir süredir bekletilmekte olduğunu ifade eden mahalle muhtarları vatandaşlara çağrıda bulunarak yapıları ile ilgili konuları yargıya taşımamalarını istedi.." Daha sonra bahsettiğiniz muhtarın yanı sıra bir başka muhtar, Hacıabdi Mahallesi Muhtarı da, önce '..Muhtar Adayı Özdemir' diye veriliyor, ajans sonra bu kişinin muhtar olduğu düzeltmesini yapıyor. Çukurdere Muhtarının ve muhtar böyle dememiş diyenlerin muhatabı, muhtarların yargıya taşımama çağrısı yaptıklarını haberine koyan İhlas Haber Ajansı'dır.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Mehmet Fatih Gönültaş (8 saat önce)hasan isimli kullanıcı yorumuna
    İhlas haberin ne yazdığında ziyade sizin attığınız başlık ne haberciliğe nede Yalvaç ailesine yakıştı
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Alim (10 saat önce)
    Bu adamin deprem surecinde neler yaptigini neler yasadigina sahit oldum kim diyorsa tembihlenmis muhtar aklindan suphe ederim boyle bi haber yaptigi icinde malatya haberi kiniyorum
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Yunus (11 saat önce)
    Herkes kendi işini yapsın kâfi… muhtarın yönetmelikteki asli görevi: “Muhtarların en asli görevi mahalle veya köyde her konuda düzeni sağlamaktır. Yani yerleşim bölgesinde yapılacak bir çalışma olduğu zaman muhtarların haberi olmaktadır. Bunun yanında vatandaşın nüfus, çevre temizliği, yardım ve buna benzer konularına muhtar yardımcı olmaktadır.” Şeklinde… Mühendislik işi muhtara bırakılamaz, hukuk işi de.. binanın yeni olması sağlam olduğu anlamına gelmediği gibi; binanın eski olması da çürük olduğu anlamına gelmez, lisanslı muhendislerce “kimsenin etkisi veya baskısı altında kalmadan tarafsız şekilde” inceleme yapılmasına muhalif olan; değil muhtar kim olursa olsun açıkça yanlışı savunuyor demektir. Sağlam olana çürük demekte, çürük olana sağlam demekte ağır vebal içerir. Vebal almak istemeyen kişi ehil olmadığı konulara burnunu sokmasın. Muhtar(veya herhangi bir kişi); elektrikten anlamayan kişinin parmağını pirize sokması misali eğer “ehil bir İnşaat Mühendisi” degilse binaların hasar durumu hakkında yorum eleştiri yaparak insanların aklini daha fazla bulandırmasın… show yapılacak zaman değil, insanların yaraları var dertleri var üstüne böylesi bilgisiz sekilde bilgi kirliliği de vebaldir… Ben blr vatandaş olarak tepeden tırnağa makamlı veya makamsız her türlü provokatif yaklaşımlı üstte tarif ettigim niteliklere sahip her bireye hakkımı haram ediyorum, ah ediyorum, ağır vebal bırakıyorum… Herkes kendi işini layıkıyla yapsın, muhtar da mühendis degilse; binaların hasar durumu ile ilgili zerre kadar yorum veya eleştiri yapmasın bunun yerine ehil sekilde tarafsızca yapılan çalışmalara meydan ve destek versin, çalışanlara destek olsun… ehil olunmayan konuda taraf tutmak sözkonusuysa bu vebal almak olur… başkasını bilmem fakat ben hakkımı haram zehir zıkkım ederim… Kişilerle bir husumetim sozkonusu degil kimseyi tanımam etmem fakat boş lafa boş kişiye boş makama merciye tahammülüm yok, eminim ben gibi yığınla kisi vardır… Velhasıl; Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az… Selamlar…
    %63
    %37
    Yanıtla
  • 44 malatya (12 saat önce)
    Muhtarlar inşaat muhdisimi yoksa yargı mensubumu
    %70
    %30
    Yanıtla
  • 44 malatya (12 saat önce)
    Ağzi olan konuşuyo
    %64
    %36
    Yanıtla
  • mustafa kadak (12 saat önce)
    fatih muhtar çok değerli bir insan ben iha yaptığı açıklamalarıda okudum malatya haber sizi kınıyorum....
    %52
    %48
    Yanıtla
  • Pırasa (12 saat önce)
    Muhtarların kendini bürokrat ve üst düzey görevli görmesi. Kaldırın şu makamı yahu.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Malatyalı (14 saat önce)
    Haber başlığı olmamış
    %62
    %38
    Yanıtla
  • Tolga Toy (14 saat önce)
    Ben Fatih Gönültaş’ın videosunu izledim. Yargıya başvurmayın şeklinde bir ifadesi yok. Videoyu izleyip öyle haber yapsanız daha yerinde olurdu. Fatih abinin 2019 yılından beri fedakarca çalışmalarının canlı şahidiyim.
    %68
    %32
    Yanıtla
  • Mehmet Fatih Gönültaş (14 saat önce)
    Öncelikle benim her daim takip ettiğim Malatya haberin böylesine asparagas bir haber yapması beni derinde üzmüştür. İHA ya verdiğimiz roportaj sosyal medya hasabımda paylaşmıştırım. Mahallemizde ki orta hasarlı binaların tamamı 2000 öncesidir mahkemeye verilmesi de anlamsızdır zaten bizim için insanımızın canı herşeyden önce gelir. Hak bildiğim yolda kimsenin önerisi yada tembihlenmesine aldırış etmeyeceğimi herkes bilir.. yorumu paylaşacağınızdan şüphem yok
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Huzur (15 saat önce)
    Fatih Gönültaş adamdır adam. Başkasıyla karıştırmayın
    %54
    %46
    Yanıtla
  • OKTAY (15 saat önce)
    şu memlekette tek çalışan muhtardır gönültaş
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Malatya (15 saat önce)
    7.2 ve 7.4 gibi devasa iki depremin ardından 6.1 ve 5.5. üzeri onlarca deprem yaşamış 2000 den önce yapılmış hiçbir bina saglam değildir. Neyin hak hukuk araması bu ?
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Yavuz (16 saat önce)
    Hacı Abdi mahallesi muhtar adayı
    %64
    %36
    Yanıtla