SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Valilik '200 Gram Pide 125 Kuruş' Diyor da, Netice?!

A- A+ PAYLAŞ

Ticaret İl Müdürlüğü, Valilik aracılığıyla yaptığı açıklamada pide ekmek fiyatlarıyla ilgili geçerli tarifenin "200 gram pidenin 1,25 TL" olduğunu belirtirken, Fırıncılar Odası'nın yaptığı zamla 170 gram pideyi 1,5 TL'den satma uygulaması devam ediyor. Bu konuda yeterli denetim olmaması, 'her kafadan farklı bir ses çıkması' vatandaşın tepkisine yolaçıyor.

VALİLİK ARACILIĞIYLA AÇIKLAMA..

Valilik aracılığıyla Ticaret İl Müdürü Ahmet Demirbağ imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, son günlerde basında yer alan ekmek fiyatlarıyla ilgili çelişkili haberler üzerine açıklama yapılması gereği duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Son günlerde basında yer alan ekmek fiyatları ile ilgili çelişkili haberler üzerine Valiliğimizce Ekmek Fiyatları ile ilgili açıklama yapılması gereği duyulmuştur.

Pide Ekmeği, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği kapsamında kalmaktadır. Ancak, fiyat ve gramaj yönünden Fiyat tarifeleri; 5362 sayılı Kanun ve 14.02.2008 tarihli, ve 26787 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan “ Esnaf ve Sanatkarlarca Üretilen Mal ve Hizmetlerin Fiyat Tarifeleri Hakkında Yönetmelik “ hükümleri uyarınca belirlenmektedir.

Esnaf ve Sanatkârlarca Üretilen Mal ve Hizmetlerin Fiyat Tarifeleri Hakkında Yönetmeliğin, 5/1 maddesinde; “Esnaf ve Sanatkârlarca üretilen her türlü mal ve hizmetlerin fiyat tarifeleri bağlı bulundukları odalarca hazırlanır ve odanın bağlı olduğu birlik yönetim kuruluna sunulur. Birlik yönetim kurulu, fiyat tarifesinin birliğe sunulmasından itibaren otuz gün içerisinde gerektiğinde bu konuda oluşturulacak komisyon veya uzman kişi ve kuruluşların görüşlerini de alarak inceledikten sonra tarifeyi aynen onaylar ya da gerekçesi ile birlikte reddeder. Birlik yönetim kurulu, bu süreyi hiçbir şekilde uzatamaz. Ancak, 4/1/2012 tarihli ve 28163 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde tanımı yapılan ekmeğin (somun ekmek) fiyatına ilişkin tarifeler, sırasıyla, ilgili belediye, Ticaret İl Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi veya Ticaret odası ile ilgili odanın temsilcilerinden oluşan komisyonun değerlendirmesinin, ilgili federasyonun ve Ticaret Bakanlığının görüşünün alınmasından sonra Birlik tarafından onaylanır.” denilmektedir.

Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği Başkanlığı; Somun Ekmek fiyatının belirlenmesi ile ilgili Ekmek Fiyat Tarifeleri Tespit Komisyonunu 03.09.2020 tarihinde toplamak üzere çağrı yapmıştır. Somun ekmek fiyatının belirlenme süreci devam etmektedir.

İlimizde faaliyet gösteren Yeşilyurt Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Battalgazi Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Yeşiltepe Esnaf ve Sanatkarlar Odasının pide ekmek fiyatı belirleme teklifi üzerine Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliğinin 31.08.2020 tarih ve 08 sayılı kararı ile 200 gr pide ekmek fiyatı 1.50 TL olarak belirlenmiş olup; 01.09.2020 tarihinden itibaren belirlenen ücret tarifesinin Yeşilyurt İlçesi ile bağlı Belediye hudutları dâhilinde Yeşilyurt Esnaf ve Sanatkarlar Odasına kayıtlı esnaflar ile Battalgazi İlçesi ile bağlı Belediye hudutları dâhilinde Battalgazi Esnaf ve Sanatkarlar Odasına kayıtlı esnaflar, Yeşiltepe Mahallesi ile bağlı Belediye hudutları dâhilinde geçerli olmasına ve Yeşiltepe Esnaf ve Sanatkarlar Odasına kayıtlı esnafların bu tarifeye uyulması hususunda karar alınmıştır.

Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçıları Esnaf ve Sanatkârlar Odasının 29.06.2020 tarihli ve 2020/25 sayılı kararında yer alan 170 gr pidenin fiyatı 1.50 TL Fiyat rayici Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliğince onaylanmadığı görülmüştür.

Bu durumda:

1- Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğinin 31.12.2018 tarih ve 15 sayılı kararı ile 200 gr pide ekmek 1.25 TL olarak belirlenmiş ve belirlenen tarife Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçıları Esnaf ve Sanatkârlar Odasına kayıtlı esnaflar için halen yürürlüktedir.

2-Malatya Ticaret ve Sanayi Odasının 31.07.2019 tarih ve 17 no.lu kararı ile 200 gr somun ekmek (francala) fiyatı 1.25 TL olarak belirlenmiş olup; Malatya Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı esnaflar için halen bu yürürlüktedir."

FIRINCI BİLDİĞİNİ OKUYOR..

Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçıları Esnaf ve Sanatkarlar Odabı Başkanı Mehmet Büyükelçi, bir gün önce yaptığı açıklamada, tüm tarife talepleri reddedildiği için 170 gram pideyi 1,5 TL'den satma konusunda tavsiye kararı aldıklarını belirtirken, bu tarife uygulanmaya başlamıştı. Büyükelçi, ayrıca MESOB'un ekmek fiyat ve gramajıyla ilgili bir karar almışsa bunun korsan olduğu iddiasında da bulunmuştu.

Valilik'ten yapılan açıklamada, hangi tarifenin geçerli olduğunun açıkça belirtilmesine rağmen, eksik gramajlı ekmeğin fazla fiyatla satılmasına ilişkin herhangi bir denetim ve müdahalenin olmaması vatandaşın tepkisini topluyor.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

21 yorum yapılmış

  • Bir tost (3 yıl önce)
    Boşuna birşeyler yazıyoruz Valilik belediye esob hiç bir şey yapamadı Birşeyler yapabilecek sadece tüketiciler var Pide almıyorum ben artık kuş kadar ekmek mi olur Hem temizlikte hiç alakaları yok denetleyen de yok zaten Somun ekmek alıyorum ben Allah bunların gözünü doyursun ne diyelim
    0
    0
    Yanıtla
  • YILMAZ (3 yıl önce)
    Haberinize yaptığımız yorumların çoğu yayınlanmıyor.Siz haber yaparken biz birşey diyormuyuz.Sizinde gazeteci olarak yorumlarımızı yayınlamanız lazım sizi kınıyorum. EDİTÖR'DEN: Fırıncıların yaptığı ekmek zammına karşı eleştirilerin neredeyse her birine tek tek onlarca yanıtınız yayınladı. Aynı IP'den, aynı mail adresiyle, muhtemelen gerçekte olmayan Yılmaz... ve Hamit.. olarak yazdığınız, yine her eleştiriye tek tek yanıt vermeye çalıştığınız yorumlarınız, 'tekrar' olması nedeniyle yayınlanmamıştır, yayınlanmayacaktır. Bu konuda bir yanıt olarak, 'keyfi' zammı yapan Fırıncılar Meslek Odası'nın "ATTAR" destekli açıklamalarına 'şimdilik' yer verilmektedir.
    0
    0
    Yanıtla
  • HAMİT (3 yıl önce)
    malatya haber haberinize yaptığımız gerçekle içeren yorumlarınızı neden yayınlamıyorsunuzz.tarafsız gazetecilik nerede kalıyor.Vatandaşın gerçekleri bilmesi lazım. EDİTÖR'DEN: Fırıncıların yaptığı ekmek zammına karşı eleştirilerin neredeyse her birine tek tek onlarca yanıtınız yayınladı. Aynı IP'den, aynı mail adresiyle, muhtemelen gerçekte olmayan Yılmaz... ve Hamit.. olarak yazdığınız, yine her eleştiriye tek tek yanıt vermeye çalıştığınız yorumlarınız, 'tekrar' olması nedeniyle yayınlanmamıştır, yayınlanmayacaktır. Bu konuda bir yanıt olarak, 'keyfi' zammı yapan Fırıncılar Meslek Odası'nın "ATTAR" destekli açıklamalarına 'şimdilik' yer verilmektedir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tarık (3 yıl önce)
    Zam kaçınılmaz gözüküyor. Sarmısak, hala 30 Tl civarında ya Et ne demeli, bu işleri ne vali ne zabıta kimse çözemez. açık ekmek 1,750 YKr. sadece bizler alışmanın dışında birşey kalmıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bilirkişi (3 yıl önce)
    Büyükşehir ve esnaf odası çözemedi topu devlete attılar devletimiz konuyu çözer fiyat farklarıni ortadan kaldırır heryerde tek gramaj tek fiyat olmasıni sağlar inancımız tamdır
    0
    0
    Yanıtla
  • Gurbetçi (3 yıl önce)
    Özlemişim memleket pidesini, gurbette hasret kaldık ,foto görünce insanın canı çekiyor :))
    0
    0
    Yanıtla
  • yıldırım (3 yıl önce)
    yarin bir belediye seçimi olsa. fırıncılar odası başkanıda bağımsız aday olsa vallahi oy veririm ve gece gündüz çalışarak oy toplarım. adama helal olsun.. türkiyenin her tarafında ekmek ler 200.gr. malatyada 170 gr. ve birde 1.5. lira. adam ne selahattin gürkanı dinliyor. ne valiyi ne esnaf ve sanatkarlar odasını dinliyor. adama helal olsun. malatyaya öle biri lazım..
    0
    0
    Yanıtla
  • akın (3 yıl önce)
    Kimse bir çuval un a uygulanan zamla ilgili birşey demiyor. fırıncı esnafının batması yada iflas etmesi halkın umrunda değil. böyle giderse mahallelerdeki fırınlar yavaş yavaş kapanır. fırıncı 1.25-TL ye ekmek satarsa zarar ediyor. bunu sadece fırıncılar odası savunuyor. işçi ücreti, kira, vergi, sgk, elektrik, su, un, yakacak bunlara gelen zamlar ekmeğin maliyetini etkiliyor. bir kişi de kalkıp un fabrikaları bir torba una bir ayda 20 tl zam yapıyor diye belediyelere yada idari mercilere şikayetçi olmuyor. halk bunları fırıncılar bedavaya alıyor sanıyor ama, bir kilo bulgurun fiyatı bu gün kaç para, bir işçiye ne kadar sgk primi ödeniyor bir torba undan kaç ekmek çıkıyor ona bakmak lazım. gerisi sadece laf.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kardeş diğer illerde 200.gr. oralar iflas etmiyorda malatya mi iflas ediyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (3 yıl önce)
    Kısaca fırıncılar oda başkanı akçadagli onun imza üyelerinde akcadagli fırıncılar bunlara dur diyemiyorlar heralde valide belediye baskanida fırıncılar oda bbaskanligi yapan şahıs 3yildir insanların bir ekmeği var zam üstüne zam.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Arkadaşlar yorumları okuyorum sizler büyükşehir belediyesini.milletvekilini .şunu bunu niye suçluyorsunuz onlar haklı niye çünkü adamlar rahat vatandaş suçlu seçim zamanı gelsin sana yalvaracak bize oy ver diye işte tam ozaman gerkeni yap ama yine kuzu kuzu oy veriliyor nasıl olsa bunlar almış diyorlar iki tane laf attıkmıydı inanıyorlar yola devam her şey vatandaşın elinde ne yapacağını bilir bu kadar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Abo (3 yıl önce)
    Kafayı ekmeğe takmissiniz .çay 1,5 oldu.tuvalet 1,5 oldu simit 1'5 oldu .bunlar o kadar önemli değil gariban evinde pişirir bir markete bakın fiyatlar 5 ayda 2 katı olmuş suya zam gelmiş kimse sesi çıkmıyor...konut kira artışı gündeme gelmiyor..kısacası hayat pahalılığı arttı ...ekmek zammı diğer zamların yanında nokta kalıyor...
    0
    0
    Yanıtla
  • sinan (3 yıl önce)
    Sn. Özelçi Belediyeye hukuksuzluk isnat ediyordu bu durumda yukarıda haberde yeralan Yasa hükümlerince Sn Özelçi hukuksuz görünüyor. Ya da Sn. Özelçi başka bir gezegendeki yasaya tabi Sn. Özelçinin eğitim durumunu merak ediyorum acaba hangi özel üniversiteden diploma almış.
    0
    0
    Yanıtla
  • Okçu (3 yıl önce)
    Fırıncılar odası başkanı okçular derneği üyesimi yoksa akp yöneticisimi valiye karşı duruyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet koc (3 yıl önce)
    Malatya’da ekmek fiyat ve gramajı ile neden bu kadar çok rahat bir şekilde oynanıyor? A-Vali, milletvekilleri, büyükşehir başkanı ve ilçe başkanları evlerinde poğaça yiyorlar B-Ticaret İl Müdürü Elazığlı olması nedeniyle ‘Malatyalılar kilo almasın’ diye düşünüyor C-Malatya idare olarak Malatya Valiliğine değil de, keşfi beklenen gezegendeki valiliğe bağlı D-Büyükşehir Belediyesi, fırın denetimi için zabıta yapacak Suriyelileri henüz bulamadı E-Milletvekilleri 25 bin TL maaş aldıkları için halkın ekmek alım gücünü “çerez parası” olarak görüyor F-Kentteki muhalefet fırıncılar tarafından tava ile beslendiği için yağlanan boğazlarından ses çıkmıyor G-Hepsi
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Bir ekmek fiyatında bile kimse kimseyi dinlemiyor oldu olacak 100 grama indirin fiyatida 2 lira olsun iki azsa 3 lira olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Çımıhtılı (3 yıl önce)
    Bu işe artık sn vali beyin el atması lazım bence. Fırıncı esnafı ve oda başkanları olan büyükelçi kanun nizam karar rayic tanımıyor. Bu haberi okuyan herkes 1.5 tan satan fırıncılar tepki koymalı ve bağlı oldukları ilçe belediyelerine ve büyükşehir belediyesi çağrı merkezi ne ihbar etmelidir
    0
    0
    Yanıtla
  • Aydin (3 yıl önce)
    Pide ye zam yapildi ise gramaj, fiyat ve uygunluk kontrolü yapilir.Bu cok zor değil. Spekülasyon a gerek yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • kadir (3 yıl önce)
    arkadaşlar ekmek le ilgili buraya yorum yazmayın. büyük şehiri tınlamayan bir fırıncılar odası var. malatyalıların hakkını koruyanda yok. FIRINCILAR ODASI FENDİ.. BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİ YENDİ. BU KADARA BASİT
    0
    0
    Yanıtla
  • öneri (3 yıl önce)
    Başı boş oda, birlik, zabıta... Ekmek Poğaça gramajinda Yufka tandır tamamen denetimsiz. Gramaj kurabiye kadar. Büyüdükçe kalitesi artıyor. İsraf böyle küçülterek önlenemez. Zabıta ekipleri yapAmıyorsa ticaret müdürlüğünün kontrol ekipleri yardım etsin Nasıl olsa SEÇİLME KAYGISI YOK. Gebe değiller. Belediyeciler yanlış ata oynuyor. Başlarına mal olacak
    0
    0
    Yanıtla
  • Esnaf (3 yıl önce)
    Hadi bakalım sayın valimiz bu işin üstesinden gelir diye düşünüyorum
    0
    0
    Yanıtla