Van Valisi Aydın Nezih Doğan (fotoğraftaki), 5 yardımcısının İçişleri Bakanlığı'na dilekçe vererek başka yere tayinlerini istemesi konusuyla ilgili sessizliğini koruyor.
Sabah saatlerinde tarifeli uçakla Ankara’dan Van’a gelen Vali Doğan, Ferit Melen Havaalanı’ndan çıkışta gazetecilere herhangi bir açıklama yapmadı. Eşi Hatice Doğan ile ayrı araçlarla havaalanından ayrılan Vali Doğan, direkt İl Özel İdaresi’ndeki makamına geçti.
OLAY..
Vatan Gazetesi'nin haberine göre Van Valisi Aydın Nezih Doğan’ın kendilerine hakaret ettiğini ileri süren 5 Vali Yardımcısı, İçişleri Bakanlığı’na dileçe vererek başka yere tayinlerini istedi. İddiaya göre, geçen Ağustos ayında Van’a atanan Vali Doğan, 1600’lü yıllarda yaşayan Osmanlı Kürt şairlerinden Feqiye Teyran adına yapılan yapılan festivali iptal etmek istedi. Valinin bu girişimi, yardımcıları Mehmet Özel, Mehmet Yüzer, Zafer Coşkun, Salih Altun ve Hakan Alkan’ın tepkisine neden oldu. Tartışamalar da bu noktadan sonra başladı. İnternet sitelerinde yer alan iddialara göre, yardımcılarını toplayan Doğan, kendilerini ilk olarak ‘Namussuzlukla’ suçladı. Daha sonra ise “İşine gelmeyen çeksin gitsin” dediği belirtildi. Aynı iddialara göre, Doğan ayrıca kendisine yapılan bu hareketin devlete karşı yapıldığını ve yardımcılarının bu davranışlarıyla PKK’ya hizmet ettiklerini söyledi.
VALİ: "ARAM İYİYDİ.."
Van Valisi Doğan ise, Van'a dönüşünden önce Ankara'da kendisiyle görüşen Vatan Gazetesi muhabiriyle konuştu ve hakaret ettiği iddialarını reddetti.
“Ben Perşembe günü Ankara’ya geldim. Cuma günü arkadaşlarımla görüşemedim. Pazartesi görüşeceğim. Henüz tam olarak ne olduğunu bilmiyorum. Perşembe bana böyle bir talep gelmedi. Ancak benimle ilgili yazılan haberlerin doğu olmadığını söylemeliyim. Yardımcılarım ile de aramda bir tartışma olmadı. Aram da iyiydi. Ben Ankara’ya gelirken arkadaşlarımızın yara bere içerisinde olduğunu da görmedim. Gönül yarasından bahsediyorum. Günde 40 kere toplantı yaptığım kişiler onlar. 3 yıl önce söylediğimin iddia edildiği sözlerle ilgili olarak da, o dönemde bakanlığa yazdığım yazılar var. Video kayıtları da iletildi. O günlerde bir açılım stratejisi izleniyordu. Habur olayları vardı. Birileri bu tip şeyleri gündeme getirerek devleti de sıkıntıya sokmaya çalışıyordu.”
"AĞIR HAKARETLER İŞİTTİK.."
Vali Aydın Nezih Doğan’ın kendilerine hakaret ettiğini söyleyen Vali Yardımcısı Mehmet Yüzer de Vatan Gazetesi'ne şunları söyledi: “İçişleri Bakanlığı’na bu ortamda artık çalışamayacağımıza dair dilekçelerimizi ilettik. Beşimiz de vali beyden haketmediğimiz şeyler duyduğumuzu düşünüyoruz. Bizim için de sürpriz oldu. Böyle bir muamele ile karşılaşacağımızı hiçbirimiz beklemiyorduk. Vali beyden hakaret işittik. Çok çok ağır hakaretler. Bir insanın kaldıramayacağı hakaretler işittik.”
MÜFETTİŞ İSTENDİ..
Van Valiliği, vali yardımcılarıyla ilgili iddiaların incelenmesi için müfettiş talep etti.
Van Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, “İlimizde görevli vali yardımcılarının görev yeri değişikliği talepleri ve buna bağlı olarak ortaya atılan asılsız iddiaların incelemesi için valiliğimce İçişleri Bakanlığı’ndan mülkiye müfettişi talep edilmiştir. Bakanlıkça inceleme için mülkiye müfettişleri görevlendirildiği takdirde, durum bütün yönleriyle ortaya konulmuş olacaktır. Kamuoyumuzun bilgilerini sunulur” denildi.
"BU ŞEKİLDE OLMAMALIYDI.."
Bu arada Van Ticaret Borsası (VATBO), Van Valiliği’nde yaşanan krizle ilgili bir açıklama yaptı.
VATBO Yönetim Kurulu adına basın açıklaması yapan VATBO Başkanı Selman Toprak, yaşanan olayların Van halkını üzdüğünü ifade ederek, devlette devamlılığın esas olduğunu bildiklerini söyledi.
Toprak, devlet geleneğinde makamların saygınlığı ve itibarı olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Bu saygınlık ve itibar, devlet töresiyle şekillenen yönetim anlayışı halk nezdinde de bu özelliğiyle saygı görmektedir. Makamlara duyulan saygı, Anadolu halkının aslında devletine, ülkesine yönetenlere karşı duyduğu saygının yansımasıdır. Ancak, üzülerek öğrendiğimiz kadarıyla, 5 vali yardımcımızın tayin istemeleri ve kişisel bir problemi makamlarına yansıtarak görevlerinden aniden ayrılmaları, bunun ulusal gündeme bir kriz olarak lanse edilmesi Van’ın ve valilik makamının imajını zedelemiştir.”
Vali yardımcılarının her birinin birbirinden değerli ve önemli isimler olduğunu ifade eden Selman Toprak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Van halkı için gönüllerde yer edecek sayısız hizmetleri olmuştur. Fedakarlıkları ve iyi niyetleriyle halkın sevgisini kazanmışlardır. Ancak, sebep ne olursa olsun, haklı ve haksız her ne surette olursa olsun, Van’ı devlet mevkiinde temsil eden vali yardımcılarının bu şekilde görev bırakmaları, valilik makamı ile sorun yaşamaları kabul edilemez."
Van halkına ve valilik makamına yapılmış olan bu hareketi yakışıksız ve yanlış bulduklarını anlatan Toprak, şunları söyledi: "Bu şekilde olmamalıydı, vali yardımcıları kişisel sorun ve sıkıntılarını daha farklı bir usul ve yöntemle çözmek yerine bu şekilde hareket etmeyi uygun görmüşlerdir fakat halk nezdindeki yansımasını hesaba katamamışlardır. Festivaller kanaatimizce bu işin sadece bahane kısmıdır. Yaşanan bu olaylar da; festivaller gibi basit konuların bahane edilmeyeceği kadar da ciddi bir süreçtir. Bu mevki ve makamların ehil insanlara tekrar teslim edilmesini, hizmetlerin devamlılığının sağlanmasını sivil toplum kuruluşu olarak acilen öneriyor ve Van halkına, Van’daki devlet kurumlarına daha fazla sıkıntı çektirilmemesini önemle arz ediyoruz."
Valilik makamının milletin temsil edildiği bir makam olduğunu anlatan Salman, sözlerini şöyle tamamladı: "Valilik makamı kutsal bir aile gibi kabul edilmeli ve bu ailede yaşanan bir takım sıkıntılar bu şekilde dışarıya aktarılmamalıdır. Bu yanlışlık, devlet töresine ve kanunlara aykırıdır. Bunu yapanlar da toplum nezdinde itibarını kaybetmişlerdir. Olayın farklı boyutlara çekilmesinden ziyade, bu yönüyle ele alınması her şeyden önce valilik makamına yapılan haksızlığı da önleyecektir.”