Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK) hakem gelişim programları çerçevesinde, ÜKH Şubat ayı semineri düzenlendi. Seminerde analiz edilen görüntülerde, VAR Protokolüne göre 'Açık ve Bariz' olan bazı pozisyonlarda VAR müdahalelerinin olmadığı tespit edildi. Bu nedenle Video Yardımcı Hakemlerin daha dikkatli olmalarının, yüksek konsantrasyon ile daha doğru iletişim sağlamalarının gerekliliği vurgulandığına yer verildi.
Seminerde Süper Lig ve 1. Lig'de son haftalarda yaşanan önemli pozisyonların analizinin yapıldığı bildirildi. Ayrıca, hakemlerin daha standart kararlar alması, VAR müdahale çizgisinin ilgili pozisyonlarda daha iyi uygulanması için talimatların üzerinden geçildi.
Pozisyon analizleri sonrası ortaya çıkan önemli mesajların şöyle olduğu bildirildi:
1. Oyuncu Sağlığı
Hakemlerinin birinci önceliğinin oyuncu sağlığı olduğunun üzerinde duruldu. Temas noktası kramponun üzerinde olan, hız, şiddet ve acımasızlık içeren müdahalelerin Kırmızı Kart ile cezalandırılması gerektiği vurgulandı. Ayrıca arkadan yapılan ve aşil tendonuna zarar verebilecek müdahaleler için de hakemlerin dikkatli olması istendi.
2. Düdüğün Bekletilmesi
Özellikle VAR uygulanan maçlarda hakemlerin ceza sahası içindeki müdahaleler sonrası düdüklerini bekletmesi ve böylelikle VAR Hakemine ve kendilerine pozisyon için ikinci bir şans tanımaları istendi.
Ceza sahası içinde kalecilere yapılan şarjlar için de hakemlerin daha dikkatli olması gerektiği vurgulandı.
3. 4. Hakemler
Maçlarda görev alan 4. Hakemlerin asli görevi maçın hakemine ilgili pozisyonlarda destek olmak ve yardımcı olmaktır. Bu bağlamda 4. Hakemlerin Teknik Alandaki sorumlularla olan diyaloglarını çok kısa tutup, asli görevlerine odaklanmaları istendi.
4. Oyuncu Sakatlanmaları
Oyuncuların, kendilerini yurtdışındaki maçlara göre biraz daha kolay yere bıraktıkları gözlemlenmektedir. Hakemlerin bu konuda da biraz daha dikkatli olmaları istenmiştir. Eğer bir oyuncu yerde kaldı ise, top yerde yatan oyuncunun takımına geçtiğinde durdurmalarının uygulama kolaylığı getireceği belirtilmiştir.
5. VAR Müdahale Çizgisi
Seminerde analiz edilen görüntülerde, VAR Protokolüne göre 'Açık ve Bariz' olan bazı pozisyonlarda VAR müdahalelerinin olmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle Video Yardımcı Hakemlerin daha dikkatli olmalarının, yüksek konsantrasyon ile daha doğru iletişim sağlamalarının gerekliliği vurgulanmıştır.
Ligin 22.haftasında İstanbul’da oynanan Galatasaray-BtcTurk Yeni Malatyaspor karşılaşmasının 45+1. dakikasında Galatasaray ceza sahasına ortalanan topa Seri’nin elle müdahalesine rağmen penaltı kararı verilmemesi hatta VAR’a bile başvurulmaması tartışma konusu olmuştu.
Galatasaray-BtcTurk Yeni Malatyaspor karşılaşmasında VAR hakemliğini İstanbul Bölgesi Üst Klasman Hakemi Tugay Kaan Numanoğlu, AVAR hakemliğini ise İstanbul Bölgesi Klasman Hakemi Çağdaş Altay yaptı.
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- tff.org.tr