SON DAKİKA
SON DEPREMLER

VAR Hakemlerine 'Dikkatli Olun' Uyarısı

0
Güncellendi - 2020-02-21 03:30:06
VAR Hakemlerine 'Dikkatli Olun' Uyarısı
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK) hakem gelişim programları çerçevesinde, ÜKH Şubat ayı semineri  düzenlendi. Seminerde analiz edilen görüntülerde, VAR Protokolüne göre 'Açık ve Bariz' olan bazı pozisyonlarda VAR müdahalelerinin olmadığı tespit edildi. Bu nedenle Video Yardımcı Hakemlerin daha dikkatli olmalarının, yüksek konsantrasyon ile daha doğru iletişim sağlamalarının gerekliliği vurgulandığına yer verildi. 

Seminerde Süper Lig ve 1. Lig'de son haftalarda yaşanan önemli pozisyonların analizinin yapıldığı bildirildi. Ayrıca, hakemlerin daha standart kararlar alması, VAR müdahale çizgisinin ilgili pozisyonlarda daha iyi uygulanması için talimatların üzerinden geçildi.

Pozisyon analizleri sonrası ortaya çıkan önemli mesajların şöyle olduğu bildirildi:

1. Oyuncu Sağlığı

Hakemlerinin birinci önceliğinin oyuncu sağlığı olduğunun üzerinde duruldu. Temas noktası kramponun üzerinde olan, hız, şiddet ve acımasızlık içeren müdahalelerin Kırmızı Kart ile cezalandırılması gerektiği vurgulandı. Ayrıca arkadan yapılan ve aşil tendonuna zarar verebilecek müdahaleler için de hakemlerin dikkatli olması istendi. 

2. Düdüğün Bekletilmesi

Özellikle VAR uygulanan maçlarda hakemlerin ceza sahası içindeki müdahaleler sonrası düdüklerini bekletmesi ve böylelikle VAR Hakemine ve kendilerine pozisyon için ikinci bir şans tanımaları istendi. 

Ceza sahası içinde kalecilere yapılan şarjlar için de hakemlerin daha dikkatli olması gerektiği vurgulandı. 

3. 4. Hakemler

Maçlarda görev alan 4. Hakemlerin asli görevi maçın hakemine ilgili pozisyonlarda destek olmak ve yardımcı olmaktır. Bu bağlamda 4. Hakemlerin Teknik Alandaki sorumlularla olan diyaloglarını çok kısa tutup, asli görevlerine odaklanmaları istendi.

4. Oyuncu Sakatlanmaları

Oyuncuların, kendilerini yurtdışındaki maçlara göre biraz daha kolay yere bıraktıkları gözlemlenmektedir. Hakemlerin bu konuda da biraz daha dikkatli olmaları istenmiştir. Eğer bir oyuncu yerde kaldı ise, top yerde yatan oyuncunun takımına geçtiğinde durdurmalarının uygulama kolaylığı getireceği belirtilmiştir.

5. VAR Müdahale Çizgisi

Seminerde analiz edilen görüntülerde, VAR Protokolüne göre 'Açık ve Bariz' olan bazı pozisyonlarda VAR müdahalelerinin olmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle Video Yardımcı Hakemlerin daha dikkatli olmalarının, yüksek konsantrasyon ile daha doğru iletişim sağlamalarının gerekliliği vurgulanmıştır. 

Ligin 22.haftasında İstanbul’da oynanan Galatasaray-BtcTurk Yeni Malatyaspor karşılaşmasının 45+1. dakikasında Galatasaray ceza sahasına ortalanan topa Seri’nin elle müdahalesine rağmen penaltı kararı verilmemesi hatta VAR’a bile başvurulmaması tartışma konusu olmuştu.

Galatasaray-BtcTurk Yeni Malatyaspor karşılaşmasında VAR hakemliğini İstanbul Bölgesi Üst Klasman Hakemi Tugay Kaan Numanoğlu, AVAR hakemliğini ise İstanbul Bölgesi Klasman Hakemi Çağdaş Altay yaptı.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- tff.org.tr

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Ünall (4 yıl önce)
    Kesinlikle malatya'ya yapılan yapıldı zaten. Malatya bu Maca bilenip belki hırslı oynayacak ya hakemler en ufak şeyde ev sahibi takım lehine karar vermesin durum budur
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan44 (4 yıl önce)
    Bu bir mesajdır.Antalya maçının VAR ve AVAR hakemlerinden biri rakibimiz ankara bölgesi hakemi diğeri Tamer Tunanın memleketi izmir bölgesi hakemi yani tff mesaj vermiş dikkatli olun malatya puan almasın ben bu mesajı aldım.Sahip çıkın takımınıza kurda kuşa yem etmeyin biz malatya dışından bunları görüyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal (4 yıl önce)
    Hakemler de insan! Onlar da hata yapabilir. Adil Gevrek.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal (4 yıl önce)
    Tff Neden böyle bir söylemde bulundu acaba?Hakemler ne yapmış ki ?
    0
    0
    Yanıtla
  • 44 FFM (4 yıl önce)
    Çok haklisin şekerpare gerçek oldu Tebrikler
    0
    0
    Yanıtla
  • Emir özkan (4 yıl önce)
    Uyarı güzel bir karar ama bununla beraber mağduriyetlerin de giderilmesi gerekirki. Bir daha böyle mağduriyetler olmasın. Mesela malatya spor lehine verilmeyen penaltının SİVAS sporun sayılmayan golünün nasıl telafi edilecek bunu bilmek getekmezmi. Kaybedilen puanlar nasıl telafi edilecek. Bu kararı alanlar bunu neden düşünmezler.??????
    0
    0
    Yanıtla
  • Vaizin Oğlu (4 yıl önce)
    Günaydın Sayın TFF Yetkilileri günaydın! Her şey olup bittikten iş işten geçtikten sonramı böyle bir karar alıyorsunuz? Göz göre göre hakkımız gasp ediliyor buz gibi penaltımız verilmiyor ve herkes buna göz yumuyor! Neden bunlara sebep olanlar hakkında herhangi bir soruşturma işlemi yapılmıyor? Resmen yapanın yanına kar kalıyor! Bu ülkede SPOR MAHKEMELERİ kurulmadan bu haksızlıkların önüne mümkün değil geçilemeezz...
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal (4 yıl önce)
    İş işten geçtikden sonra mı? hakemleri uyarmak aklınıza geldi.Peki bilerek hakkı yenenler ne olacak?Bence Bu memlekette her ama her şey ayarlı ve kurgulu.Sevsinler sizin adalet anlayışınızı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mülayim (4 yıl önce)
    Bu uyarı gs mağlubiyetinden sonra mı geldi? Şekerpare filmde bi sahne var. Serkomser ziverin harac topladığı esnaf karakolu bastığında nasihat verip gönderir. Esnaf ta ya aldığınız paralar diye haykırınca padişahım çok yaşa diye susturulur. Aynısının tıpkısı
    0
    0
    Yanıtla