Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Malatya Bölge Koordinatörlüğü, kayısıdaki don iddiaları, gerçek durum, sigorta koşulları, ödeme koşulları konusunda kamuoyunu bilgilendirmek üzere bir açıklama yaptı.
Açıklama şöyle:
"2008 yılı için Malatya genelinde 18.651 adet poliçe yapılmıştır. Bu poliçeler ile ilgili olarak Nisan ve Mayıs aylarında TARSİMe 4.167 adet hasar ihbarı yapılmıştır. Bu ihbarların 2.330 adedi don, 1.504 adedi fırtına, 327 adedi dolu, 3 adedi hortum ve 3 adedi de yangın hasarı meydana geldiği iddiası ile yapılmıştır.
TARSİM tarafından 4.167 adet hasar ihbarının tamamı için eksper görevlendirmesi yapılmış ve hasar tespit işlemleri yürütülmüştür. Bu tespitler sırasında mevcut teminatlar kapsamında oluşan gerçek hasarlar, gerektiği gibi tespit edilmiş olup, sigorta koşulları çerçevesinde dosyaları tamamlandıktan sonra süresi içinde ödenecektir.
Kar amaçlı bir kurum olmayan Tarım Sigortaları Havuzu geçen yıl olduğu gibi bu yıl da hasar ödemelerini zamanında yapacak güce sahiptir, bundan kimsenin endişe duymaması gerekir.
Bu yıl Malatya genelinde meteorolojik olarak bir don olayının gündemde olmamasına rağmen don hasar ihbarı sayısı yüksektir. Hasar tespit çalışmaları sırasında yoğun miktarda küçük meyve dökümleri yaşandığı ve ürün miktarında gerçek kayıplarının olduğu görülmüştür.
TARSİM tarafından tespit edilen bu husus İl Tarım Müdürlüğü ve Meyvecilik Araştırma Enstitüsü ile de paylaşılmış, adı geçen kurumlarca ortaklaşa çok yoğun araştırma ve incelemeler yapılmıştır. Yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda dökülmelerin temelde hava sıcaklıklarındaki ani yükselmeler ve oluşan kuru rüzgârlar etkisiyle kayısıda yaşanan döllenme sorunundan kaynaklandığı ve bölge genelinde yaygın bir don olayının yaşanmadığı meteorolojik veriler ile de teyit edilmiştir.
Buna rağmen son günlerde bazı yerel basın organlarında Malatya da bir don olayının olduğu; bunun tespit edilmiş olmasına karşın TARSİM in don zararından mağdur olan üreticilerin zararlarını karşılamaya yanaşmadığı biçiminde gerçekle hiçbir ilgisi olmayan haberler yer almaktadır.
5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu ile kurulan Tarım sigortaları Havuzunun (TARSİM) bir sigorta şirketi olmadığı, herhangi bir kar amacı gütmediği, 2007 yılında Malatya genelinde yaşanan don hasarları için 16 milyon YTL dolayında tazminat ödemesi yaptığı unutulmamalıdır.
Bu bir sigorta sistemidir ve sigorta sözleşmesinin kapsamında yer alan riskler nedeniyle oluşan kayıpları karşılar. Sigorta kapsamında olmayan nedenlerle oluşan kayıpların karşılanması mümkün değildir, aksine bir davranış TARSİM in görevi olmayıp suç işlemek anlamına gelmektedir.
Nitekim 678 Mayıs tarihlerinde özellikle yüksek kesimlerde bulunan sigortalı bazı bahçelerde don nedeniyle ürün kayıpları olduğu ihbarları alınmış, görevlendirilen aynı eksperler bu kez gerçekten don olayı nedeniyle zarar olduğunu tespit etmiştir. Bu hasarlar kayıp miktarları kesinleşince süresi içinde üreticilerimize ödenecektir.
Diğer yandan, TARSİMe, 18.651 adet poliçenin 12.126 adedi için yukarıda açıklanan nedenle oluşan verim kaybından ötürü poliçede verim zeyli yapılması yani sigorta bedelinin ve primin düşürülmesi talebi iletilmiştir. Bu sayıda bir verim zeyli talebinin gelmiş olması, meyve dökümlerinin nedeninin çiçeklenme dönemi yaşanan ani sıcaklık yükselmeleri ve bunun sonucunda döllenme yetersizlikleri olduğunun üretici tarafından da bilindiğinin açık bir göstergesidir.
Gerek hasar ihbarları gerekse de verim tespitleri için yeterince eksper görevlendirilmiş olup, tüm işlemler özveri ile gece-gündüz-tatil demeden sonuçlandırılmaktadır. Yasal süreler içerisinde sigorta kapsamındaki zararlar ödenecek, kapsama girmeyen zararlar için yapılan tespitler doğrultusunda verim zeyilleri yapılacak ve üreticilerimizin boş yere fazladan prim ödemeleri önlenecektir.
Yukarıda belirtilen çalışmalarda görevlendirilen eksperler, hasar tespitleri konusunda özel kurslardan geçmiş olup TC Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından belgelendirilmiş eksperlerdir.
Henüz verim indirimi için başvurmayan üreticiler varsa biran önce sigorta yaptırdıkları şirkete başvurmaları gerekmektedir. 31 Mayıs tarihinden sonra ki başvurular dikkate alınmayacaktır."