SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Vatandaş Aylardır Neden Bekletiliyor?"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, Malatya’da orta hasarlı binalardan dolayı yaklaşık 150 bin vatandaşın mağdur olduğunu belirterek, “İlçe belediyeleri orta hasarlı yapıların güçlendirme ruhsatını vermeye başlayamadı henüz” dedi ve bu duruma tepki gösterdi.

Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, yazılı açıklama yaparak, orta hasarlı binaların güçlendirilme ruhsatı verilmesi konusunda ilçe belediyelerinde herhangi bir çalışma bulunmadığını kaydetti.

Fidanel açıklamasında şunları söyledi:

“Sadece Malatya’da orta hasar mağduru 150 bin kişi bulunuyor. İlçe belediyeleri orta hasarlı yapıların güçlendirme ruhsatını vermeye başlayamadı henüz. Tüm prosedürü yerine getiren vatandaş aylardır neden bekletiliyor?

Kanuna göre güçlendirmede 1 yıl olan sürecin 6 ayı geçti, geriye kaldı son 6 ay ve önümüz kış. Bu kadar ağır travma yaşayan insanların bir an önce yuvasına dönebilmesi için sağlıklı bir kontrol mekanizması kurularak ruhsatlar bir an önce verilmeli.”

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

21 yorum yapılmış

  • Mehmet (1 yıl önce)
    Sadece insanları bekletiyor komşuları birbirine düşürüyorlar. Devlet kanun ile konuşur. Bakan konuşuyor başkanlar konuşuyor. Kanun yok yönetmelik yok. Eski orta hasarlı çekme payları yapı ortak alanları balkonları yeni yönetmenliğe uygun olmayan evlerin yerinde dönüşümü imkansız. 150+150 iki dairelik evin yeni yönetmenliğe göre toplam taban alanı 140 metre kareye iniyor. Bunun ortak alanı çıkınca iki daire yapamazsın. Devlet olarak yerinde dönüşüm değil hak sahipliği konusunda açıklama yapılmalı. Toki müteahhitine para vereceklerine, bizi borçlandırmasınlar ve evin yarı değerini nakit olarak isteyen vatandaşa versinler. İsteyen bir daha ev almaz isteyen bu şehirden gider isteyen bahçesine köyüne geçer. İnsanları TOKİ’ye muhtaç etmeyin. Ev yıkıldı yerine ev alacaksın diye zorlamayın. Müteahhite yapım parası vereceğinize bir yıl içinde vatandaşa para verin. İnsanlara seçim hakkı sunun. Bir daha binada yaşamak istemeyen insana neden ev vermeye çalışıyorsun. Bir ömür borç ödemek istemeyen kişiye neden ev vermek istiyorsun. Yaşlı ödeme durumu olmayan insanlara neden ev vermek istiyorsun. Bize mi hizmet ediyorsunuz müteahhitlere mi. Ev istemeyen insanlara borca girmek istemeyen insanlara şehri terk etmiş insanlara alternatif sunun. Yorulduk.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kolay (1 yıl önce)
    Sistemi tıkayan hasar durumuyla oynayan zeki ev arsa sahipleri yüzünden yürümüyor işler... Kolayı var ağırdan ortaya yada az hasara, orta hasardan az hasara çevrilen binalara şerh konulur mesela 10 yıl satılamaz diye.. sonra devlet kredi versin güçlendirsinler on yıl kendileri otursun.. bu kadar basit değil mi?
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Bir vatandaş (1 yıl önce)
    Herşeyin başı eğitim malesef Üniversiteye 500 bininci siradan giren adamı mühendis yaparsan ve bunları torpille belediyelere doldurursan olacağı bu. 4 işlem yapmayı bilmeden mühendis olan adamdan önüne gelen güçlendirme projesinden anlamasını bekliyorsunuz. Hiç bişey anlamadigi içinde riske girmekten korkuyor ve ipe un seriyor. İşte olan bu.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Marasta yıkılacağı söylendi . Bu konuları milletvekilleri gündeme getirir ve çözüme kavuşturmak için girişimde bulunur . Bizim vekillerimizin böyle bir derdi yok heralde.
    %55
    %45
    Yanıtla
  • Süleyman (1 yıl önce)
    Ya Allah senden razı olsun yunus emre bey. Yüz binlerce insanın mağduriyetini ve derdini dile getirip yırtınan tek kişisin. Gelişme olmasa bile birilerinin derdimizi dile getirmesi yüreğimize su serpiyor. Bu malatyaya senin gibi biri yönetici olsa vallahi billahi hepimiz kurtulacağız
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Mustafa Kadıoğlu (1 yıl önce)
    Neden bekletiliyor? 1) Belediyelerin imar müdürlüğünde yetkin donanımlı yeteri kadar personel yoktur 2) Belediyelerin imar müdürlüklerinde mühendis düzeyinde ki personellerin çoğu sözleşmeli risk almak istemiyorlar 3)Orta hasarlı binaların güçlendirilmesiyle ilgili ellerinde veri yok yani yasal çerçevesi belli değil hiç kimse bir şey bilmiyor 4)Çevre ve şehircilik bakanlığı bir kaç defa güçlendirme için faizsiz destek kredisi açıklaması yaptı ama şu ana kadar somut hiçbir gelişme olmadı 5)Şu anda bu projeler onaylanırsa Malatya da büyük bir panik yaşanacak çünkü beton santralları yetersiz beton veremiyorlar, usta ve elaman sıkıntısı had safhada hiç kimse işini yürütemeyecek büyük bir kaos söz konusu olacak 6) İnşaat maliyetleri çok yüksek olduğu için bir çok kimse güçlendirme aşamasına geçmeyecek hükümete ve belediyelere karşı büyük bir tepki oluşacak tabi bunlarla birlikte daha bir çok neden sayılabilir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Av.Selahattin Sarıoğlu (1 yıl önce)
    Yasal olarak, güçlendirme kredisi haksahipliği ve salt çoğunluğun oyuyla Yerinde Dönüşüm tercihi durumunda hibe ve uzun dönem ödemeli kredi hakkı var orta hasarlı bina sahiplerinin. Beri yandan da Bakan Özhaseki’nin, “Bütün orta hasarlı binalar yıkılmalı” tavsiyesi var. Maliklerin ise, ‘güçlendirirmeyle binamız acaba gerçekten depreme dayanıklı olacak mı?’ ve ‘Yerinden dönüşümde verilen hibe ve kredi yeni bina yapmaya yetetli değil’ kaygısı var. Bu durumlardan dolayıı ne insanlar ne de devlet rahat. İkisi de adeta eli kolu bağlı duruyor. Mesele, ne devlette ne de vatandaşta yeterli para olması. Darboğaz durumu yani. Bence çıkar yol, vatandaşın ‘desinlerden’ kutulup, dairelerini olabildiğince küçülterek yerinden dönüşümde karar kılmasıdır.
    %57
    %43
    Yanıtla
  • Güzel özetlemişsiniz mamafih ellerinde birer çekiçle tamamen rantsal ve günü kurtarmaya çalışan basiretsiz yetersiz kişilerin sapasağlam olma ihtimali olan binalara verdikleri orta hasar raporuna istinaden evleri kuş misali ellerinden uçmak üzere olan; tüm birikimleri de evleri olan masum yurdum insanının tahammülü kalmamıştır..Malatya lı olarak belediyenin acilen davul zurna ekibini göndermesini ve halaya durmamazı öneriyorum..başka türlü tepki koyamayız biz
    %88
    %12
    Yanıtla
  • malatyalı (1 yıl önce)
    Kırık cam hikayesi geldi aklıma Eğer boş olan bir evin bir camı kırıksa müdahele edilip değiştirilez ise mahallenin çocukları diğer camları da kıracaktır. Bu ilk suç diyerek serbest bırakılmaları o çocukların geleceğini karartır. En azından fiili işleyen silahı bulunduran tutuklanmalıydı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • mahmut (1 yıl önce)
    Sanki Malatya da deprem olmadığı !!!! ve öncelikleri bu memleketin çok sabırlı, cefakar, çilekeş insanları olmadığı için olabilir mi?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • tecdeli (1 yıl önce)
    bu adam Yeşilyurt a belediye başkanı olmalı . depremin ilk gününden beri söylemleri yaramıza parmak basıyor.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Bu da müteahhit. Canını sıkma
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Müteahhit olmak kötü değil ahlaksız olmadıktan sonra. ki Yunus emre fidanelin müteaahitliği yok firması yok. olayı basite indirgeme. adam milletin sesi olmaya devam ediyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • artçı (1 yıl önce)
    Tabi sizede iş çıksın
    %20
    %80
    Yanıtla
  • hsyn (1 yıl önce)
    Kendiler karar veremedi yikilsinmi yapilsinmi? guclendirme ise yararmi yaramazmi biraz celiskiler var. halkta celiskili tabi
    0
    0
    Yanıtla
  • Mert44 (1 yıl önce)
    10 katlı binalar için güçlendirme çözüm değil. Güçlendirilen bina 6 ve üzeri bir depremde yıkılmasa da ağır hasar alır. O zamanda Devlet tekrar aynı masrafları yapar. Bütün 10 katlı orta hasarlı binalar yıkılıp yeniden yapılmalı.6 ve üzeri katli binalar güven vermiyor
    %58
    %42
    Yanıtla
  • cengiz hacıevliyagil (1 yıl önce)
    hayırdır sayın editör yorumum size de mi acıklı geldi yayınlamıyorsunuz?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Abdullah Bilim (1 yıl önce)
    Sözün bittiği yerdeyiz.En iyisi evi orta hasarlı olan bizleri vatandaşlıktan çıkarsınlar...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cengiz Hacıevliyagil (1 yıl önce)
    Bunda anlamayacak ne var? Hangisinden daha çok rant sağlayacaklarını hala hesaplayamadılar da ondan. “Acaba yıksak da bizim yandaş müteahhitler ile mi malı götürsek yoksa güçlendirme ruhsatı verirken bir polim yapıp da işi bizimkilere verirsek daha mı RANTabıl olur” mealindeki düşüncelerinden dolayı 200 bin kişi sersefil perişan vaziyette bunların tamamen RANTSAL kararlarını bekliyor.. bakin buraya yazıyorum ORTA HASARLI bina sahipleri tepkisiz kalırlarsa evleri ellerinden gider zaten 1 yıllık güçlendirme mühletlerinin yarısı gitti ..başınıza vurup ekmeğinizi elinizden alabildiklerini gördükde bari çoluk çocuğunuz dışarda açıkta sefil olmasın evinizi vermeyin RANTCILARA..diyecem de siz yüzde 70 onu da verir sonrada halay çekersiniz.. ne haliniz varsa görün gayri..
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Emre (1 yıl önce)
    Neden bekletilecek, Yeşilyurt ve Battalgazi belediyesinin iş bilmez ruhsat şubesi ruhsat vermiyor, adamlar o kadar kifayetsiz ve kapasitesiz ki statik hesap yapmayı bilmedikleri gibi dünya para verilerek hazırlatılan projeleri de anlayamıyorlar. Malatyada bu iki belediye ve başlarında adıyamanlı yetersiz ve çapsız yöneticiler oldukça bizler daha çok sürünürüz. İş bilmiyorlar, sadece imar rantına ve vatandaşın malını hiç etmeye karşı çok cesurlar. Yetersizler ve aynı zmanda muhterisler. Yetersiziklerini bildikleri halde bir bilene danışmaktan da acizler. Allah memleketimde ki her hemşerimin yardımcısı olsun. Bu belediyeye işlerini düşürmekten muhafaza buyursun. Depremden daha beter yoruyorlar insanı. Çapsızlar…
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yokmu Bir İyi Hukukcu (1 yıl önce)
    Yaralanan çocuğun ailesi çok iyi bir ceza avukatı tutmalı. Yokmu Malatyada bir babayiğit ceza hukukcusu.? Bence varlardır mağdur aileye yardımcı olsunlar. Olsunlarki bir daha bu üçlü ve gibileri ders alsınlar...
    %75
    %25
    Yanıtla