Malatya'da, "bilgisayar program" değişikliği gerekçesiyle 2 ayı aşkın süreden sonra evlere gönderilen "yüklü" faturalar, vatandaşın tepkisine ve sorularına yolaçtı. Bu arada, sık sık meydana gelen su arızalarının "büyük" çaplı sonuncusu da dün gece ve Pazartesi öğleye kadar kent merkezindeki birçok bölgede etkili olurken, su kesintisinin arkasından musluklardan akan "çamurlu su", vatandaşlara, "Faturalarımızda yer alan ve su bedelinin 5'te 1'i dolayında olan 'atık su bedeli' dedikleri, musluklarımızdan akıttıkları çamurlu suyun bedeli olsa gerek!.." dedirtti.
YÜKLÜ FATURALAR..
Malatya Belediyesi MASKİ Müdürlüğü, içmesuyu sayaçlarını ayda bir okutup fatura gönderirken, 2 ayı aşkın bir zamanda fatura gelmeyen abonelere, geçtiğimiz hafta "yüklü" faturalar gelmeye başladı.
Belediye Meclisi'nde de konu gündeme getirildiğinde, "bilgisayar program değişikliği" gerekçesiyle izah edilen fatura gecikmesiyle "kabaran" faturalar, belediyenin 2 aylık su bedeli ve uygulamakta olduğu "kademeli ve zamlı tüketim bedeli" uygulaması nedeniyle "haksız alacak çıkarıldığı" iddialarına yolaçtı.
Malatya'da suyun gereksiz yere sarfedilmesini engellemek amacıyla, su bedeli kademeli tüketim miktarlarına göre düzenleniyor. 20 tona kadar olan tüketim için ton başına daha düşük, 20 tondan sonraki her 10 ton için daha yüksek bir bedel talep edilmesine ilişkin uygulama olduğunu ifade eden bazı vatandaşlar, "Bir ay yerine iki aylık fatura düzenleyince, otomatikman kademeli tüketim fiyatlandırmasının devreye sokulduğunu, bunun için fatura bedellerinin yükseldiğini zannediyoruz. Bu konuda endişelerimiz var ve belediyeden açıklama bekliyoruz. Ayrıca, faturalardaki '800 bin lira Sayaç Okuma Bedeli'ni anlamakta güçlük çekiyoruz. Bu adeta 'sorma ver' parası.. 150 bine yakın abone olduğu düşünülürse, her ay vatandaştan 150 milyara yakın bir para böylece tahsil ediliyor. Eğer bu mantık doğruysa, para öderken de 'su tahsilat gideri' diye bir kalem eklesinler!.." diyerek tepkilerini dile getirdiler.