SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Vatandaş İsterse Orta Hasarlıyı Ağır Görüp Yeni Evini Verebiliriz"

A- A+ PAYLAŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, orta hasarlı binalar için iki seçenek sunduklarını belirterek, bunlardan ilk seçeneği şu şekilde açıkladı, “‘Hükümet madem bizi düşünüyor, bu binalar yorgun, yıkın, ağır hasarlıya atın bizi ve orada yeni binamızı, evimizi verin’ diyorlarsa tamam. Onların hepsini Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı böyle ağır hasarlı gibi göreceğiz, hak sahibi yapacağız orta hasarları, yeni evlerini vereceğiz.”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Cnn Türk’de katıldığı canlı yayında depremde orta hasarlı çıkan binaların yapımı yada vatandaşların talepleri ile ilgili açıklamalarda da bulundu.

-“Vatandaş isterse orta hasarlı binayı ağır hasarlı görüp yeni evini verebiliriz”
Bakan Özhaseki, “Orta hasarlı binalar için şu anda sahipler için söylüyorum; ikili bir seçenek var.  Eğer diyorlarsaki ‘Hükümet madem bizi düşünüyor, bu binalar yorgun, yıkın, ağır hasarlıya atın bizi ve orada yeni binamızı, evimizi verin’ diyorlarsa tamam. Onların hepsini Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı böyle ağır hasarlı gibi göreceğiz, hak sahibi yapacağız orta hasarları, yeni evlerini vereceğiz. Yerinde dönüşmek istiyorlarsa yıksınlar, aynı hak sahibi olarak 1.5 milyon lira daire başı para vermeye devam edeceğiz.  Eğer diyorlarsa ki, ‘Yok, hayır, biz orta hasarlı olduğuna göre güçlendirir’  Evet,  yasa buna izin veriyor.  Ne yapmak lazım o zaman? Önce bir rapor almak lazım, sonra uygun şekilde ona çıkart statik hesaplarını hazırlayıp belediyeye gidip müracaat etmek lazım. O süre içerisinde İçişleri Bakanlığı şöyle bir tarih öngördü AFAD önümüzdeki 29 Aralık 2023 tarihine kadar müracaat edin, ‘Biz güçlendirmek istiyoruz’ deyin ve ondan sonraki Nisan ayının başına kadar da bu raporlarınızı getirin, başlayın güçlendirin.” İfadelerini kaydetti.

-“Orta hasarlı evini yapmak isteyenlere büyükşehir uzmanlarla anlaşıp yol gösterecek”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki konuşmasında şu detayları da verdi, “Bazen güçlendirme noktasında zorluğu oluyor vatandaşın. O da şöyle ki; rapor alması sonra bunun birtakım hesaplarının yapılması ve belediyeye müracaata kadar epeyce yorucu bir süreç var mühendislik hesabı var.  ‘Bunları resen yapalım’ dedik. Mesela Kahramanmaraş’ta karar aldık, geçen gitmiştim ben geçen hafta oradaydım, büyükşehir belediyemiz bu konuda uzmanlarla anlaşacak, vatandaş eğer gerçekten orta hasarlı binasını güçlendirmek istiyorsa, belediyenin yol göstericiliğinde o statik hesapların hepsi yapılacak, kendileri de güçlendirecekler. Yani burada tercih vatandaşta. İstiyorsa biz olduğu gibi yükümüz ağır olmasına rağmen orta hasarlıların yeniden yapımında ağır başka bir yük getirmesine rağmen kabul ediyoruz, onların yeni binalarını vermeye hazırız, evlerini vermeye hazırız.  Değilse kendileri o takip edilecek yolu yapıp orta hasarlı binaları güçlendirebilir.”

malatyahaber.com- CNNTürk

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

35 yorum yapılmış

  • İlyas akışlı (5 ay önce)
    Hani kırıkhamda yaşıyoruz. Daha molozlar duruyor kaldırılmadı bile deprem öncesi kayınbabam evi aldı kızına deprem oldu ne enkazlar kaldırıldı ne faliyet var sıkıntılaeımız büyük keşke yapsalar bir düzenimiz olsa düzensiz göçmenler gibi yaşıyoruz. Şükürler olsun hayattayız ama deprem sonrası en büyük depremi yaşamaya devam ediyoruz oda hayat da kalma depremi rica ediyoruz kırıkhanımıza aciliyet verilse memnun oluruz. Depremden ölmedik tozdan topraktan ölücez elektirikler sürekli kesiliyo akşamları koruyoruz aynı deprem gecesi anını yaşıyoruz sanki gündüZ bile sürekli kesiliyo sokaklarımızı tanıyamıyoruz burası neresiydi ya diyoruz kendi kendimize lütfen devletimiz ve el birliğiyle bu memleketimizi ayağa kaldıralım bir an önce saglıcakla kalın
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülent Yaşar (5 ay önce)
    Duyanda sanır ki ağır hasyev sahipleri evini aldı, şimdi orta hasarlilara teklif yapılıyor. Elazığ depreminde evleri yıkılan kar daha yeni evlerini aldılar. Sen Malatyalı aklı ile alay ediyorsun. Devrik belediye başkanı
    0
    0
    Yanıtla
  • Hüseyin gençer (5 ay önce)
    Senin suratını görünce belediye şirket işçilerini kadroya almadık söylemin geliyor yazık ettiniz 750 bin belediye şirket işçilerinin hakkını yiyorsunuz bu kadar rahat nasıl uyuyorsun vebalini nasıl vereceksiniz Allah'a yakın deprem mağduru insanlardan uzak ol onlara da zararınız olur diye korkuyorum
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Caner (5 ay önce)
    Siz parayı Verin bizler yaptırırık varsa tabi
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Taç (5 ay önce)
    Topu vatandaşa atmak topu taça atmak demektir. Milleti oyalayacağınıza mertçe bu işin altından kalkamiyoruz magduriyetiniz yillarca surebilir deyinde millet başının çaresine baksin
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Tamam vatandaşa yardım etmek istiyorsanız beşte /dört çoğunluğu kaldırın yarısının bir fazlasını sağlayın güçlendirin deyin. Biz bir kişide takıldık bir kişi daha imza verse güçlendirme yapacağız. Sanki tokiyi bedava veriyor o tokiden ne kadar pay alıyorlar Allah bilir ne kadar çok toki satılırsa o kadar kar. 9 ay oyaladılar yine milleti perişan edecek karar . Hiç bir olumlu yanı yok güçlendirmeyin evi yıkılanlarda ortada kalacak. Evsizler sahada artacak ev verecekmiş on sene sonra verirsiniz
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Köylüm (5 ay önce)
    Malatya'ya çivi dahi çakmasanızda belediye ve gelecekte olacak genel seçimleri tereddütsüz yine siz kazanacaksınız..Depremin üzerinden neredeyse yıl geçiyor birşey yapmadınız bundan sonrada yapmasanız da olur. Nasıl olsa oylar çantada keklik.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Selahattin (5 ay önce)
    Orta hasarlı binaların çoğu yorgundur, eğer ağır hasarlı görüp işlem yapılmazsa gelecekte beklenen deprem o evleri kesinlikle yıkacaktır. Kimse vebal altında kalmasın iki kuruş için insanların canlarıyla ödeyecek sonuçlara imza atmayın, yıkılması gereken bütün binalar yıkılmalıdır.
    %59
    %41
    Yanıtla
  • Herkes mühendis oldu maşallah
    %62
    %38
    Yanıtla
  • Erhan yıldız (5 ay önce)
    Kura çıktı 500 tl aldınız müşterek Arsa çıktı dediniz gerisi yok sayın öz haseki size hiç mi hiç güvenmiyorum içi bs çok vadiniz var AKP için zararlı görüyorum Kura paralar buhar oldu gıbı
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Reel (5 ay önce)
    Masal, hikaye,cek, cak falan filan, siz hasar tespitlerini doğru düzgün yapamadınız size guvenip kimse umutlanmiyor artık..
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Orduzu (5 ay önce)
    Dava açanlar ne olacak? Hala bekliyoruz o tarih geçince ne yapacağız? Bilgisi olan var mı? Dava açıp az hasara döndüren oldu mu?
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Malatyali (5 ay önce)
    İyi hos soylemissiniz Bakan bey, ancak gel gor ki bu is bizim istegimizle olmuyor. Arsa sahipleri, farkli dusuncede olan insanlar vs sebebiyle cogunlugun imzasiyla guclendirme karari alinip muracat edilmis bile belediyeye. Madem boyle dusunuyorsunuz ya bina sakinlerinin tamaminin rizasini isteyin ya da (en mantiklisi) Bu isi vatandasin inisiyatifine birakmadan en basta soylendigi gibi tum orta hasarli binalari agir hasarli statusune alin.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • hkb (5 ay önce)
    Sorun kisilerin istemesiyle olmuyo, apartmalari orta hasarli olanlarin yarisi yikilsin yarisi tamir olsun diyor....yikilsin diyenlerin bir kismi yerinde yapilsin bir kismi bize daire verilsin diyor. yillarin komsulari kavgali oldu ve bir arayada gelmek istemiyorlar..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Başefendi (5 ay önce)
    Senin 3-4 yıldır mezun olan mühendislerinin verdiği rapora keşke güvenebilsek. Sizlerin orta hasarlı olarak değerlendirdiği binaya 2 tane üniversite profesörü, bir tane yapı denetimci ve mahkemece de atanan 3 tane bilirkişi gelip az hasarlı vermesine rağmen sistemde halen orta hasarlı görünüyor ve de biz binamızın az hasarlı olduğunu ispatlamaya çalışıyoruz halen hukuk devletinde. Dava açıyoruz davamız muallakta hakimler bakanların ağzına bakıyor, binaya giden bilirkişilerin değil. Allah sonumuzu hayreylesin.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • alp (5 ay önce)
    bu iş %25 kira zammı gibi anca insanları birbirine düşürür. Toprak sahibi olup çok dairesi olanlar, evi olup şehir dışında yaşayanlar riski göze alanlar yıktırılmasın istiyor. Muhtemelen satıp gidecekler. 2020 depreminde ağır hasarlı binalar rica minnet ile ortaya az hasarlıya döndü ve bu depremde mezar oldu. Bu işi vatandaşa bırakmayın, komşular hep birbirine girdi.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • can yıldız (5 ay önce)
    bende evlere çok iyi bakılsın istiyorum benim evim şuan orta hasarlı bir kaç kiracı yüzünden önce hafif hasardı ama kiracılar şikayet etti kira yardımı almak için evimiz birden orta hasara döndü bakılmadan benim ricam tekrar bakılsın sürekli deprem oluyor , ellerini vicdanına koyup karar verilsin.
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Hakkı (5 ay önce)
    Siz de ne dediğinizi bilmiyorsunuz. 10 ay oldu, her ay bir şey diyorsunuz. Orta hasarlı evimiz ile ortada kaldık resmen. Bu tür kararları devlet verecek ki çıkarcı hak sahipleri ortalığı karıştırmasın.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Ali (5 ay önce)
    Evet ev isteyen varmı? Hemen verecekler..
    %74
    %26
    Yanıtla
  • murat (5 ay önce)
    Lafla peynir gemisi yürütüyorlar. 1 sene oldu hala bakan saçma sapan şeyler söyleyip ortalığı karıştırıyor. madem öyle çıkar kanunu yık o zaman. sadece kafa bulandırma ve rant.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • orta hasar (5 ay önce)
    Orta hasarlılara ağıra dönsün diye yorum yazan meraklılar! Altında 30- 40 tane kolon olan binada 1- 2 kolon veya kirişte ince kılcal çatlak(hesabı var bunun) varsa ortahasarlıdır. Hele bir de ev tünel kalıpsa kolonlarda perdedir ki çökme olmaz. Şimdi bu ev neden ağır hasara çevrilip yıkılsın, bilip bilmeden konuşuyorsunuz.
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Yeşilyurtlu (5 ay önce)
    ne güzel söylemissin sayın bakan ev verecekmissin hayırlı ugurlu olsun sayın bakan ! daha malatya'da depremde perişan olmus 1 tane kişiye ev verildimi ? verecez edecez e hadi verin yahu ! 5 bin tane ev teslim etmeyi planlıyorsunuz tüm şehirde 70 bin hak sahibi var hadi orta hasarlılarıda ekle ne diyelim 80 mi desek 90 mı içinden 5 bin çıkarsak on binlerce insan evsiz. 1 sene oldu ev nerde ? verecez edecez ne güzel söylüyorsun hani nerde ?_
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Gokbulut (5 ay önce)
    Orta ağır hasarlı binalar da elektik var su var ve bu binalarda hala oturan insanlar var aksa neden bunlara müsade ediyor aylardır ağır hasarlı orta hasarlı binalarda elektrik doğalgaz var bu insanlara aksa resmen davetiye çıkarıyor depremler hala oluyor biran önce aksa ağır orta hasarlı binaların elektirik dogal gazları kesmeleri lazimm
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Tahir (5 ay önce)
    Hangi hükümet gelse bu işi çözemez, bu yükün altından kalkamaz... Nerdeyse depremden bu yana 1 yıl geçti, halen top çeviriyorlar... Marttan sonra belki bu işler daha da yavaşlayacak... Kısacası devletin parası suyunu çekti, kasa boş... Sonunda herkes başının çaresine bakacak... En az 10 yıl konteynerlarda hayat devam eder diyecem ama yakında orayı da paralı yaparlarsa şaşırmayın... Bu ak parti meselesi değil kim gelse altından kalkamaz... çünkü malatyada maddi kayıp yıkım ağır hasar en fazla
    %77
    %23
    Yanıtla
  • mehmet (5 ay önce)
    Orta hasarlı binaları vatandaşın insiyatifine bırakmayın. Bakanlık ortayı ağıra çevirsin bu çile bitsin. Çok sayıda dairesi olanlar bastırıyor.
    %71
    %29
    Yanıtla
  • Yorumu beğenmeyerek bastırmaya başlamışlar bile..
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Hayaller ve Gerçekler (5 ay önce)
    Önce hukuksuz şekilde yıktırdığınız binalarla ilgili icraatleri yapın. Bir an önce inşaatlerın başlayabilmesi için gereğini yapın. Gücünüz yetmeyeceği ve kasada para olmadığı halde milli servetleri yok yere hiç bir test yapılmadan yıktırmaktan, milletin kafasını 10Aydır boş yere karıştırmaktan vaz geçin
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Mehmet (5 ay önce)
    Sayın admin Kahramanmaraş belediyesinin orta hasarlı binalara yönelik vatandaşın faydasına olan tüm performans testi ve statik projelerini üstlendiği haberini yayınladığınız için teşekkürler. Darısı bizim süper büyük şehir belediyemizin başına. Bakalım açıklama yaptıkları kadarda icraat yapıyorlar mı. Merakla bekliyoruz. Orta hasarın güçlendirmesine karşı çıkan insanların bilmesi gereken husus o güçlendirme projesini çizen üniversite hocaları ya da mühendisler 10 yıl boyunca binanın sorumlusu oluyor. Yani kimse bu riski göze almaz. güçlenmeyecek binayı güçlendirmez. Güçlendirmeye bu kadar karşı çıkmayın. Hile ve hurda ile orta hasar olmuş binalardan bahsetmiyorum. Yorumu yanlış anlamayınız. İşçilik hatası ile kolon kenarında demir görünüyor diye orta hasar alan bir binaya yazık değil mi? Bina sağlam işçilik kusurlu. ama bunu kimseye anlatamıyorsun.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • erkan oğuztürk (5 ay önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Mehmet Bey'in görüşlerine katılıyorum. En kısa zamanda Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin de Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi gibi uygulamayı başlatmasını talep ediyorum.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • İşçilik hatası ile kolon demiri gözüküyor diye orta denilmez. Merak etmeyin. Zaten bir yerde bir hata olmasa eviniz hasarsız olacaktı. İşçi hatası, beton hatası vb. adına ne derseniz deyin hata var. İşçilik kaynaklı olunca o ev az hasarlı olmuyor. İşçilik hatası deyip sizleri kim kandırıyorsa onlara söyleyin gelip sizin evinizde korkmadan 10 gün ailesi ile otursun. Demir gözükür denilen çoğu binada burulma, kesme çatlağı olduğunu görüyoruz. Sizi kandıranlara itibar etmeyin. Devletin ve mahkemenin verdiği kararlar boşa verilmiyor.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • malatya (5 ay önce)
    Sizlere bela okusam burada yayınlanmaz. Her dakika birşey diyorsunuz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • 44.malatya (5 ay önce)
    Sayın bakan sitelerdeki insanlar sizlerin yüzünden ikiye bölündü daire sayısı fazla olanlar ve tayini baska ile çıkanların itirazı üzerine ağırdan ortaya dondu sitemiz şimdide güçlendirme diyorlar sizin yapacağınız tek şey vatandaşın gönlüne bırakmadan orta hasarli binalarda yıkıp tokiden haksahipligi vermektir.13 ve 14 katli binanın neresi güçlensin diri diri mezara girmek istemiyoruz.Buralara 7 kata müsaade ediyorsunuz ama 14 katli binayida güçlendirin diyorsunuz bu nasıl bir çelişkidir.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Sitede 20 dairesi olan toprak sahibi 20 daire elden gidecek derdine düştü, %80 i tamamlamak için çırpınıyor, depremi yaşamamış, il dışındakiler de 300-500 verelim güçlendirelim derdindeler. Güçlendirme yapıp oturmayacak, satabilirse hemen satacak yoksa 400-500 tl aidat vermemek için kiraya verecek. İnanın herkesin bir hesabı var, kimse dürüst değil, rüzgar nereden eserse o tarafa dönüyor insanlar.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Seçime doğru (5 ay önce)
    Yıkılan ve yıkılacak ağır hasarlilarin akıbeti belli değilken vatandaş orta hasarlı binayı yiktirmakta tereddüt ediyor
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Burak (5 ay önce)
    Neden orta hasarlı olarak kalsın? Hasar durumunu ağıra çevirin, DASK’ı olanlar sigorta bedellerinin tamamını alsın DASK’tan. En azından DASK’tan gelecek paralar insanlara yerinde dönüşüme katılmaları için destek sağlar!
    %53
    %47
    Yanıtla