SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Vatandaş Kendisi Evini Yapacak, Biz Para Vereceğiz"

A- A+ PAYLAŞ

Yerinde Dönüşüm Projesi'ne yaklaşık 180 bin başvurunun olduğunu belirten Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Köyde bir ev 1 milyon liraya mal oluyorsa biz devlet olarak 1 milyon lirayı veriyoruz. O iş yaptıkça parayı vereceğiz. Ev bitti ve sonra yarısını 2 sene sonra başlamak üzere 10 yıl boyunca sadece senedini isteyeceğiz. Şehir merkezlerinde de binalarda bulunan kardeşlerimiz en az yarısı anlaşıp bir araya geldiği taktirde aynı krediden istifa edecek. Eğer evleri biraz daha büyükse 1 milyon 300 bin liraya kadar biz para vermeye devam edeceğiz. Vatandaş kendisi evi yapacak, istediği müteahhitle anlaşarak devam edecek ve biz para vereceğiz” dedi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, programları çerçevesinde Elazığ’a geldi. İlk olarak Valiliği ziyaret eden Bakan Özhaseki, ardından Elazığ Belediyesi tarafından organize edilen Toplu Açılış ve Temel Atma Töreni’ne katıldı. Bakan Özhaseki burada açıklamalarda bulundu.

Yerinde Dönüşüm Projesi'ni başlattıklarını dile getiren Bakan Mehmet Özhasek, “Bu bir mecburiyetti. Çünkü istediğimiz kadar rezerv alan bulamıyoruz. Antakya için düşünün, neredeyse yüzde 90’ı yok olmuş. Hatay’ın merkezi Antakya demek zaten. Hatay’da toplamda 250 bin civarında yıkılan konut var. Nereye koyacaksınız? Böyle bir rezerv alan bulamıyorsunuz. Bir de insanlar hatıraları olan yaşadıkları yerlerden uzaklaşmak istemiyorlar. Hatıralarından asla kopmak istemiyorlar. Bundan dolayı biz yerinde dönüşüm formülünü başlattık. Köy konutları için çok daha kolay. Ben köyümdeki konutumu yaparım. Ona bir taraftan hibe bir taraftan da kredi vererek evlerini yapmalarını sağlayacağız. Tip projeler de vereceğiz. Bizim kontrolümüzde devam edecek. Ama sağlıklı bir şekilde yaptığı takdirde sonuna kadar destekleyip parayı vereceğiz. Sonunda tapuyu verirken de bir kısmını 2 sene vadesiz, 10 sene faizsiz bir şekilde verdiğimiz kredinin yarısını geriye dönüşünü isteyeceğiz. Bundan büyük bir avantaj olmaz. Ortalama köyde bir ev bir milyon liraya mal oluyorsa biz devlet olarak 1 milyon lirayı veriyoruz. O iş yaptıkça parayı vereceğiz. Ev bitti ve sonra yarısının 2 sene sonra başlamak üzere 10 yıl boyunca sadece senedini isteyeceğiz. O günlerde 3 bin lira civarında olacak aylık taksitin de kimseye dokunmayacağını herkes tahmin eder. Şehir merkezlerinde de binalarda bulunan kardeşlerimiz en az yarısı anlaşıp bir araya geldiği taktirde aynı krediden istifa edecek. Eğer evleri biraz daha büyükse 1 milyon 300 bin liraya kadar biz para vermeye devam edeceğiz. Vatandaş kendisi evi yapacak, istediği müteahhitle anlaşarak devam edecek biz para vereceğiz. Bittikten sonra da 2 sene içerisinde hiçbir şey istemeyeceğiz. Sonra 10 yıl boyunca da o verdiğimiz kredinin yarısını aylık olarak taksitlerini kendilerinden isteyeceğiz. Bu büyük bir imkan bu imkandan istifade etmek lazım” diye konuştu.

“180 bine yakın başvuru var”
Vatandaşların durmadan müracaat ettiğini vurgulayan Bakan Özhaseki, “Gelirken baktım 180 bine yakın biz yerinde dönüştürürüz, siz bir an önce yetki bizi destekleyin, işimiz biz yapalım diyen vatandaşlarımız var. Bunun çok büyük faydaları var. Bir yerde biz TOKİ olarak merkezden 3-5 bin konut verdiğimizde bunu alan büyük müteahhitlik grubu önce gidiyor fabrikaya 5 bin kapı, fayans, lavabo, cam siparişi veriyor. Sonra tırlara dolduruyor ve deprem bölgesine getirip monte ediyor, geçip gidiyor. Yereldeki tüccara, sanayiciye, imalatçıya, esnafa ne faydası var. Fazla bir faydası olmuyor. Ama yerinde dönüşüm projesi ile birlikte inşaat sektörüne, malzeme temin eden 140 alt sektör burada istifade etmiş olacak” şeklinde konuştu.

“Harç, pul, damga vergisi falan da istemiyoruz”
Yerinde Dönüşüm Projesi ile istihdamın ve ticaretin canlanacağını aktaran Özhaseki, “Bir an önce şehirler ayağa kalkınca o şehre geri dönüşlerde başlayacak. Bunun için bir taraftan biz rezerv alanlar yapacağız. Gücü olmayan insanlara, evini yerinde yapamayacak insanlara o evlerden vereceğiz. Ama bir taraftan da vatandaşın yapmasını sağlayacağız. Bunu yaparken destek sonuna kadar devam edecek. Elazığ’da da şu ana kadar 2 bin civarında biz yerinde dönüştürmek istiyoruz diye müracaatları var. O kardeşlerimiz için eğer isterlerse müteahhitlerle katlı yapacakları zaman anlaşma için tip sözleşmeler vereceğiz. Eğer istiyorlar ise hazır çözümlenmiş projeler de vereceğiz. 100, 120, 150 metrelik statiği, betonarmesi, eklektiği çözümlenmiş bir şekilde projelerde vereceğiz. Harç, pul, damga vergisi falan da istemiyoruz. Yapı denetim firmalarına giderek masraf etmesinler, o işi de biz üstleniyoruz. Yapı denetim firmalarının parasını biz ödeyeceğiz ve biz denetlettireceğiz” dedi.

“Ağalar paşalar devreye girse de taviz yok”
Bakan Özhaseki, “Artık fay hatlarının geçtiği ve kırıklarının olduğu yerlerde asla bir tek yapı yapılmayacak. Bunda tavizimiz yok. İmar planlarına işliyoruz. Bu konuda eş dost devreye girse de, ağalar paşalar devreye girse de taviz yok. Yapılmayacak. Zeminde sıvılaşma olan yerlerde de yapı yapılmayacak. Sonra zemin etütleri yapılmadan buna uygun statik çözümlenmeler ortaya konmadan da yapı yapılamayacak” diye kaydetti.

"Şehir merkezlerini Bakanlık olarak girip biz yapacağız"
Özhaseki, "Bir taraftan bir karar daha aldık, şehirlerimizin merkezlerini de biz yapıyoruz. Hatay'ın da, Kahramanmaraş'ın da Adıyaman'ın da, Malatya'nın da şehir merkezlerini Bakanlık olarak girip biz yapacağız. Çünkü o merkezler herkesin belki de iftihar edeceği kartpostallara konu olan veya insanların buluşma yeri olarak ortaya çıkacak olan bir manzara arz ediyor. Oralardaki yapılar istiyoruz ki düzgün çıksın. Kimlikli binalar ortaya çıksın. Sonra da çeperlerde yapılacak olan diğer binalar onları örnek alarak yapsınlar. Bunun içindeki burada da biz elimizden geleni inşallah o şehirlerimiz için kullanmaya devam edeceğiz" dedi.

"Bakanlık olarak İstanbul'umuzu depreme hazırlayacağız"
İstanbul depremine de değinen Özhaseki, "Allah korusun herkes İstanbul depreminden bahsediyor. Bütün bilim adamlarımız o konuda çok şiddetli şekilde söylemlerde bulunuyorlar. Doğrudur. Biz de onlara inanıyoruz zaten. Bilim adamlarının söyledikleriyle kavga edecek halimiz yok. Onlara uyarak ve doğadaki kendine has gelişmeleri takip ederek biz önlem almak durumundayız. İnşallah bir taraftan da Bakanlık olarak İstanbul'umuzu depreme hazırlayacağız. Böyle olursa geleceğe güvenle bakabileceğiz. Yoksa her bir iki senede bir dizlerimize vuracağız. Canlarımızı toprağa vereceğiz ve ağlamaya devam edeceğiz. Bunun üç tarafı var. Hiç kimse unutmasın. Bir tarafı elbette ki devlet, Bakanlık. Kanun çıkaracak, destek verecek. Elinden geleni yapacak. Ama bir tarafta da belediye başkanları gayret edecekler. Çöküntü alanı haline gelmiş vatandaşların bulunduğu mahallelerde hesaplar yapacaklar. Onlarla görüşecekler. Hazır hale getirecekler. Sonra dönüp bakanlığa diyecekler ki, biz burada bir yer hazırladık. Hadi gelin bizi destekleyin. Elinizde ne imkân varsa bize verin, kira paralarını ödeyin. Rezerv alanlar verin. Para desteğinde bulunun. Biz burayı dönüştürelim diyecekler. Sonra üçüncü tarafında da bu işin vatandaşımız var. Değerli kardeşlerim, eğer vatandaş istemezse bu memlekete hiçbir şey yapılmaz. Dönüşüm bile yapılamaz. Eğer diyorsa ki vatandaş ben bu evden çıkmam. İçinde ölürüm sana ne, ben zaten nereden size destek olayım, nereye gideceğim. Ben bu yaştan sonra nereye gideyim falan demeye başlarsa yapılamaz ki dönüşüm. Orada da vatandaşımızın yardımcı olması lazım. Biraz anlayışlı davranması lazım. Elbette onları incitmek istemeyiz. Üzmek istemeyiz. Onların üzerine bir yük binsin. Ama vatandaşımızın da burada anlayışlı olması lazım. Hele hele siz binadaki diğer komşularla anlaşın. İş bana kalsın. Ben hallederim ya. Sen merak etme. İş ona kaldığında da gelip konuştuğumuzda ikimiz mislini, 3 mislini istiyor. Biz aynı gemideyiz. Allah korusun bu gemi su alırsa hepimize zarar gelir. O yüzdendir ki bu işin siyaseti olmaz. Deprem işi el birliğiyle çözülebilecek bir iştir. Bunu hep beraber çözeceğiz. Buna yapacak gücümüz var. Kudretimiz var, imkanımız var. Bilgimiz, birikimimiz var ve bu işte de herkesten destek bekliyoruz" diye kaydetti.

Elazığ, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

53 yorum yapılmış

  • Fazilet-ül cehalet (9 ay önce)
    Sayın bakanım,hep beraber göreceğiz.Vatandaş kendi evini yapamıyacak.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • murat (9 ay önce)
    niye dask vermedimi para devlet neden veriyor
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Deniz (9 ay önce)
    Geçmiş iki dönem Malatya mevcut hükümete oy vermeseydi şuan Malatyayı ayağa kaldırmak için canla başla çalışırlardı.Baktılar ki ne olursa olsun Malatya'nın oyu Garanti onlarda umursamadılar ve şuan için hiç umursamıyorlar emin olun. Bana göre 2023 seçimi son seçimleri ve bir daha size ihtiyaçları olmayacak ojun için Malatya kimsenin umurunda değil!! Olay budur..Saygılar
    %92
    %8
    Yanıtla
  • has malatyalı (9 ay önce)
    1.250.000 e nasıl ev yapılacak, keşke ondan da bahsetseniz? Maliyetini kurtarıyor dediniz de müteahhit kar etmeyeceği yere kazma vurur mu, canı mı sıkılıyor ki gelip maliyetine yapsın? Olan vatandaşa oldu siz ne derseniz diyin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Murat (9 ay önce)
    Devlet dediğin zemini sağlamsa ve yerinde yapılması onay almışsa evi yapar teslim eder ve vatandaşa evi verilir borç neyse takside bölünür ödemeye başlanır yani vatandaşı müütahitlere ezdirmeyecek hangi mütahit 1.300 ev yapacak yalan depremin ilk günlerinde devlet kademesi ne konuştu şimdi ne konuşuyor kimse ne bakana nede yerel yöneticilere güveniyor neden bu ülkenin cumhurbaşkanı konuyla ilgili hiç konuşmuyor hep gündem değiştirmek için zam zam haberi ve yurt dışı gezileri bunlar 11 ili iyleştirmez icraat lazım bu 11 il için bakan kalkıp yeterli rezerv alanı yok diyor madem yok yapın yerinde vatandaşın evini biran önce bitsin bu çile Allahtan korkun kuldan utanın yalanla bu iş bir sene değil on sene bile bitmez çünkü her gün inşaat malzeme fiyatı yükseliyor
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Serkan (9 ay önce)
    Anlamadığım nokta neden millete para ve kredi veriyolar ..TOKİ kendi araciligiyla yerinde dönüşüm yapsın .devlete ödesin herkes....neden böyle yapıyorlar ?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bukowski (9 ay önce)
    Ormanlar yok oluyordu; Ama ağaçlar balta’ya oy vermeye devam ettiler. Çünkü sapı tahtadandı ve kendilerinden sandılar.. Charles Bukowski
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Mlx (9 ay önce)
    Kimse şikayet etmesin yorum da.şikayeti burada değil sandıkta gösterecektiniz.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • ahmet (9 ay önce)
    500 lira ile evmi yapılır Bakan efendi. Ben sana 1000 lira verem evimi yap masrafı fazla çıkarsada fazlasınıda ödeyecem. Gelmişsiniz memelekette dolaşıyorsunuz seçime kadar oyalama ziyaretleri yapıyorsunuz hepiniz yalan söylüyorsunuz hergün zamm zammm ne bu ya Afrika ülkesine iltica edecek duruma geldik
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MURATY (9 ay önce)
    yerinde dönüşüm onaylandı ama halen imar açıklanmadı insanlar yine mağdur oldu .
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatyalı mücadelecim (9 ay önce)
    yüzbinlerce ev gitti bunu tekrar betonerme sekilde yapmak on yıllar sürer. halbuki dünyanın dev endüstri ülkeleriyle prefabrik esnek çelik ev vb anlasmaları yapılabilirdi buralara akıtılan yandas müteahitlere verilen paralar coni toni herkel'e verilebilirdi emin onun onlar çok daha güvenilir ve sorumluluk sahibi. hatırlayın çin 15 günde dev hastane kurdu şimdi bu adamlar her ev her site için yüz milyarlarca lira israf edecek halbuki bnunun yarısını vererek bahcesi olanlara prefabrik geniş evler bahcesi olamyanlar içinde yüksek katlı toki daireleri yapılabilirdi
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cero (9 ay önce)
    Malatya Nizyazi Mısri Caddesi'nin de içinde bulunduğu İsmetiye Mahallesi Muhtarlığı, bu bölgedeki hafif hasarlı binaların sakinlerini ağır hasarlıya çevirtmeleri için bayağı bir kulis yapıyorlar ve insanları binalarını ağır hasara çevirtmeleri ve de yıktırtmaları için hafif hasara itiraz dilekçesi yazmaları sağlamaya çok çaba sarf ediyorlar nedense. Bu kişilere bu emri kim veriyor da muhtarlık alenen böyle bir çalışma yapıyor. Sizin bakanlığınız ya da valiliğiniz mi bu şahıslara böyle davranmalarını söylüyor. Bunlar kimlerden cesaret alıyorlar? İnsanların sağlam mallarını yıktırtıp müteahhitlerin avcuna düşürerek onları daha zengin etmek için mi çalışılıyor? Yoksa bu muhtarlıklalar müteahhitlerle ortak mı çalışıyorlar. Az hasarlı binalarımızı yıktırtıp müteahhitlere yeniden yaptırtarak sahip olduğumuzu tekrar satın aldırmakla nasıl bir fayda sağlayabilirler ki. Bu nasıl bir devlet anlayışıdır.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • BEYLERBAŞILI (9 ay önce)Cero isimli kullanıcı yorumuna
    beylerbaşında ikamet ediyoruz evimiz ağır hasar aldı yan mahallemiz şehit fevzi kentsel dönüşüme girdi bir kısmı teslim edildi diğer kısmı içinde 2.etap başladı bizde kentsel dönüşüm istiyoruz muhtar ne hikmetse yerinde dönüşümde ısrar ediyor 260 hane ağır hasarlı burdakilerin hepsi kentsel dönüşüm istiyor muhtar bey işinizi doğru yapın toprağın altı var hesap günü var
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ben Niyazi Mahallesi'nde oturuyorum ..bizim evde dahil İsmetiye mahallesi hemen yanımız afedersiniz ama orda ben sağlam.bina göremedim ..oralar hep hasarlı ...
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Yanılıyorsunuz beyefendi. Siz oraları bir daha ziyaret edin lütfen. Eğer son bir kaç gün içinde aceleyle yıkıp geçmedilerse hepsini ordaki binalara bir daha dikkatlice bakın. İki defa bakanlıkça hafif hasar verilen binamız, muhtarlığın yıkılısa devlet sana bedava yeni dükkan verecek diye kandırdığı bir küçük dükkan sahibi tarafından hafif hasara itiraz ettirilip ağır hasara çevrildiler bütün binayı. Ayrıca binaların talanına göz göre izin verildiğinden sağlam binalar dahi içinde oturan yoksa şimdi ağır hasar gibi görünüyorlar artık.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Hadi (9 ay önce)
    Malatyalılar hadi yine iyisiniz devletimiz vekillerimiz arkanızda.. hibe kredi toplam o parayla 5+3 jakuzili saunalı yüzme havuzlu eviniz olacak :)))
    %69
    %31
    Yanıtla
  • Sami44 (9 ay önce)
    Sayın bakanim, milleti aç, gozu doymayan muteahhitlere mecbur etmeyin. Yine calacaklar, yine çürük çarık yapacaklar.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Carbon (9 ay önce)
    Bakalım nereye kadar dalga geçeceksiniz elbet bu tiyatro bir kaç aya bitecek o zaman ne söyleyeceksiniz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ahrar (9 ay önce)
    Sayın bakan diyorki Elazığda Fay hattı geçen hiç bir yere bina yapılmayacak ama Gariban malatyada fay hattı geçen ikizceye yüzlerce konut yapılıyor vah gariban malatyam vah.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yüzlerce konut değil, binlerce konut
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Şuanda yeşilyurt bel imarlı arsa satıyor. Sattıktan sonra imarı iptalmi edecek
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Battalgazili (9 ay önce)
    Sayın bakan TOKİ yapacağı rezev alan yok diyorsunuz yerinde dönüşümü TOKİ niye yapmıyor binamızın yerine TOKİ yapsın bizi müttahhitin kucağına atmayın.mahalle mahalle ihale edin TOKİ yapsın bizlerin devlete ve TOKİ ye olan güveni boşa çıkarmayın
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Unal (9 ay önce)
    Bakıyorum yorumlara da gerçekten yazık ya,bir kaç yorum dışında herkes herşeyi devlete bırakıyor, bekliyor,bu devlet değilmi kentsel dönüşüm diyen yıllırca,bu ilk defa Esenler de başladı, devlet kira desteği veriyor,taşınma desteği veriyor, emlak vergisi,tapu harcı bilmem vs istemiyor,ben şukadar ev isterim,buradan isterim,bir daireye iki üç iste vs bir sürü hikaye,Hatay'da İstanbul da kentsel dönüşüme protesto et,karşı çık, hükümet yokken ev yapmışsın,yada almışsın sonra da devlet hükümet akp Tayyitep suçlu, öyle mi, lütfen Allah rızası için herkes elini vicdanına koysun, tüyü bitmedik yetimin garibin fakirin hakkı var, herkes herşeyi siyasete partiye kişilere bağlamasın yormasın,50 binden fazla insanımız hayatını kaybetti, milyonlarca insan evsiz barksız işsiz güçsüz kaldı,on binlerce kişi sakat kaldı, uzuvları nı yitirdi, Allah rızası için körü körüne siyaset yapmayın,yeter bu millet ne çektiyse bundan çekti, çekiyor,bir platform Topluluk oluşturun,yönetim olsun,seçilsin Malatya için ne yapılması gerekiyorsa ortak kararlar alınsın, yetkililerle bürokratlar ve siyasiler le onlar görüşsün, nedir bu ya,herkes her kafadan bir ses, yazıktır günahtır ayıptır, devlet hepimizin,bu paralar milletin parası,yitip giden canlar bizim,siyaset ikinci üçüncü değil konuşulması gereken son şey olsun,alaycı dalgacı hakaret içeren üslup ve kişisel düşünceler bitsin bunları kahve sokak ağzıyla oturdukları yerden ahkâm kesen tipler için söylüyorum, lütfen kimse kusura bakmasın, önce birlik beraberlik, bununla birlikte güç ve kuvvet gelir,herkese hayırlı geceler, Rabbim evsiz barksız işsiz kalan, yakınları nı kaybedenlerin yar ve yardımcısı olsun, sabırlar versin,güç kuvvet versin.
    %7
    %93
    Yanıtla
  • boş yapma benim evim 3 yıllıktı ağır hasar aldı imarı verende akp belediyesi denetlemeyende kamu
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Evet haklısın herşeyi devletten beklememek lazım ama devlet, daha doğrusu devlet yetkilileri de herşeyi biz yapıyoruz veya yapacaz algısı yapmasın. Hükümet yokken yaptığınız evler diyorsunuz, gerçekten bunu söylerken ciddimisiniz? Pes diyorum
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Fazile-ül cehalet (9 ay önce)Unal isimli kullanıcı yorumuna
    Körü körüne siyaset yapılmamalı.Hele sorunu olmayanların bunu yapması daha da kötü.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyali (9 ay önce)
    Sen gider ihaleyi daire başı yandaşlarına 2 milyon tl den verirsen yerel müteahhit de vatandaşa 2 milyon liradan fiyat biçer yapım maliyeti. Enflasyon işte sizin gibi ihale fiyatlarını yandaşlara uçuk fiyatlardan peşkeş çeken insanlar yüzünden oluyor. Daire başı ihaleyi 1 milyondan versen Malatya’daki müteahhitler de vatandaşa 1 milyon a yaparım derdi.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Kerevit (9 ay önce)
    Özetle, bedava ev hayalimiz bitti... Siyasiler erdi muradına, biz çıkalım kerevitine...
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Ali (9 ay önce)
    Bakan bey bir evin nekadara mal olduğunu hepimizden iyi biliyorsunuz. Toki size bağlı bir kurum sahi siz kaç paraya ev yaptırıyorsunuz? Ve siz kaç para vereceksiniz? Tabi enflasyonu 0(sıfır) kabul edersek ki çok zor. Bugün 100 liraya mal olan ve en az 18 ayda tamamlanan bir ev maliyetinin 500 liraya çıkabileceği de büyük ihtimql dahilinde
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Serkan (9 ay önce)
    Siz bu milletle eylenmeye devam edin sayın bakan gel malatyada mt2 10000 den yaptirda gorelim 15000 ne de raziyiz gel bi yaptirsana gorelim yapilan basvuruyu bakma nereye bi civi cakilmis ona bakin siz
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Ünal Oktay (9 ay önce)Serkan isimli kullanıcı yorumuna
    Niye Malatya da yapılmaz mış,uzaydanmı geliyor buraya inşaat malzemeleri,siz bu kafayla bir yere varamazsınız hemşehrim, daha devlet neyapsın, bedava ev istiyorsunuz.yazık memleket bu yüzden bu halde ya.
    %9
    %91
    Yanıtla
  • Tabi devlet ne yapsın karnin tok heral o yuzden boyle konusuyosun evime mutahit 2250 ye yapiyor krediyle hibeyle 1250 ediyor kalan 1 milyon hangi asgari ucretlide hangi emeklide varki 1 milyon pesin para versin onlarida gec milletin evi gitmis cani yanmis kimde pesin 1 milyo var aslinda senin gibiler yuzunden bu memleket bi yere varamaz senin cebinde 1 milyon para var belki ac olani kıt kanat gecineni düsündünmü hic gercekten yazik sizin gibi kendini düsünen benciller sayasinde aslinda bu memleket bi yere varamaz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ben senin gibi kendimi düsünmüyorum bencil bi insanda deyilim cok sukur evi yaptiracak paramda var ama ben asgari ucretle calisani emekliyi düsünüyorum senin gibi tok deyiller belki ceblerinde nakit bir milyonlari yok belki belliki sen sartlari okumadan havadan burda kelime oyunu yapiyorsun bu memleket senin gibi kendini dusenen zatlar yuzunden biyerlere varamiyor
    %60
    %40
    Yanıtla
  • vatandaş (9 ay önce)
    1- Sizin hangi yandaş müteahit bize 1 milyona ev yapacak? Madem 100 m evi bir milyona mal edeceğiz, 100 m TOKİ evlerini neden iki milyondan pahalıya yapıyorlar? 2- Evimizin olduğu yerde binadaki tüm hak sahiplerine ev yapmak mümkün olacak mı? 3- Aslında kolaylıkla onarılıp güçlendirilecek binalara ağır hasar raporları verdirdiniz. Şimdi bu binalar neden yıkılsın? 4- Devletimiz bu kadar üstün yeteneklere mi sahip ki, göz kararı ile binaların ağır yada hafif hasarlı olduğuna karar verdi? Neden bütün binalara performans testleri yapıp ona göre yıkılıp yıkılmayacağına karar veremiyorsunuz? Kaçıncı yüzyılda yaşıyorsunuz? 5- Daha 15 bin TL sözünüzü bile tutmadınız, şimdi milyonluk evlerin parasını nasıl vereceksiniz? 6- Bu enflasyon ve aldığımız maaşlarla bir evimizi nasıl yapıp başımızı sokacağız?
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Malatyalı (9 ay önce)
    Yine aynı hikaye sayın bakan 1300 nasıl yapılıyorsa bir yaptırın görek bizde isteriz yerinde yapılmasını siz metre kare 10 bin diyorsunuz müteahitler 18 , 20 binde bahs ediyor o da ortalama 130 mt kare ev 2400 2600 buluyor bizler geri kalan kısmı nerde bulacağız devletin verdiği 700 u mü ödeyek nasıl olacak bankalar kıredi vermiyor verse bile o kadar paranın faizi çok ya bu şehirde bir belediye başkanı var 5 vekili var biri bakana diyemiyor mu bu gidişle kimse altında kalkamaz 180 bin kişide yüzde 10 yaptirir
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Fikret (9 ay önce)
    Sn.Bakan TOKİ evimi 1000000tL ye yapsın bende üste 250000 daha devlete vereyim.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Cevatcobanli444 (9 ay önce)
    Malatyayı bitirdiniz ne çevre yolu kardeşim. Şehre inşaat ve yaşam kalitesi lazım, para lazım. Bu vakte kadar yapılmadı, Malatya nın 5te biri büyüklükteki şehirlere ne çevre yolları yapıldı yazıklar olsun
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Cevatcobanli444 (9 ay önce)
    Adamın bir tanesi evleri bedavaya yapacam dedi oy vermediniz. Gerçekten aklımızı mantığımı kaybettik. Şimdi hadi bakalım bekleyin durun.sizin yüzünüzden biz de evsiz kaldık. Ama halay çekmeye gelince harikayız.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Bedavaya inanmışşın bakıyorum da.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Fazilet-ül cehalet (9 ay önce)Sami44 isimli kullanıcı yorumuna
    Bakıyorumda mevcut duruma kör ve sağır olanlar, olmamışlara yorum yapabilecek yeteneklere kavuşmuşlar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Olmuşa inanmıyorsunda,olmamışa niye inanmıyorsun? Müneccimmisiniz?
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (9 ay önce)
    Sayın bakan nasıl hesap yapıyorsunuz 500 kredinin ödemesi nasıl aylık 3 bin oluyor 10 yıl 120 ay eder 120*3000=360bin yapıyor biride çıkıp demiyor ki bunasil hesap yapıyorsunuz.Allah yardımcımız olsun hep millet ezildi yine millet ezilecek bize hak diyecek bişey yok biz ettik biz çekeceğiz.3 yıldır şehit fevzinin evleri yeni verildi 600 civarı daire şimdi 10binlerce evi 3 yılda bırakın 6 belki daha fazla bızaman da zor yaparsınız.memleket bitti.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Malatyalee (9 ay önce)
    Sn bakan 85m2 net Toki evlerini 2.2 milyon TL ye , 93 m2 net köy evlerini 3.2-3.3 milyon TL ye verdiniz müteahhitlere şimdi vatandaşa 500 bin TL hibe 500-800 bin TL kredi verelim yaptırsın diyorsunuz sadece bir kaç ayda çok ciddi zam geldi malzemeye , Toki işi yapan koca holding mebran bulamıyor inşaatın temeline bir diğeri beton sıkıntısı bir başkası personel sıkıntısı çekiyor , fabrikanın üretimi belli ustanın miktarı belli , verilen para ve kısıtlı kaynaklar ile kimse ev yaptıramaz .
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Malatya lıyım (9 ay önce)
    Sayın bakan, En güzeli müteahhit, elektrikçi, kapıcı sıvacı v.b kişileri bulun anlaşın yaptırın sonra bize gelin 500.000 TL nin senedini yapın zamanı gelince biz ödemeye başlayalım. Bizi kimseyle muhatap etmeyin.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • osman (9 ay önce)
    agamız bizle egleniyi .... diye bir repligi vardı rahmetli kemal sunalın yukardaki sözlerde ilerki tarihlerde anılacak
    %78
    %22
    Yanıtla
  • MECZUP (9 ay önce)
    Sayın bakan varsa metrekare fiyatını 10000 değil 12000 TL den yapan müteahhit hemen başlayalım, bu millet ile dalga geçmeye hakkınız yok, zaten canı malı hayatı gitmiş kalkmış şu kadar para veriyoruz diyorsunuz varsın kalsın bize TOKİ'den verin o dediğiniz fiyattan yeter birde müteahhit peşinden mi koşacağız hangi müteahhite teklif ettiysek bu günkü fiyatları 100 metrekare için 2000000 TL'den başlıyor var devamını sen söyle, yerinde TOKİ yapsın bu kadar laf edeceğinize.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Mehmet Gerçek (9 ay önce)
    180bin başvurudan kaçı yerinde dönüşüm için kazma çakabilmiş?
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Mustafa (9 ay önce)
    Sayın bakanım Malatya da hala enkazlar binalar yıkılmadı çoğu duruyor heryer tozlbulutu insan sağlığı hiçe sayılıyor depremde ölmedik ama böyle yaşayarak öldürecekler insanları ,malesef biz de isteriz yerinde dönüşüm ama hiç bir mutahit daha belinbir şey yokmbekleyin deyip duruyor ve bu paralara mümkün olmadığını söylüyorlar nasıl yaptıracaz bu paralara mutahitler şimdiden yanaşmıyor daha ortada bişey yok daha başlamadan mutahit böyle yaparsa bu iş basladiginda 2 milyona da yaptırmayacaz Malatya da tüm sisyasilerin bu işe biran önce el atmaları lazım hiç birşey yokmuş gibi şehir elimizden kayıp gidiyor her yer berbat durumda o kadar çok belirsizlik varmı malesef daha kim ne yapacağını bilmiyor muhattap yok daha deprem de evim ağır hasar gördü hiç bir yardım almadım ne kira ne taşıma hergun AFAD şehircilik git gel hiç kimse bir açıklama yapmıyor bu konuda Malatya ya sahip çıkması lazım siyasilerin hangi parti olursa olsun mevzu siyaset dışı bir durum Malatya li sahipsiz bırakılmamalı gerçekten şuan ne yapacağımızı bilmiyoruz çaresizce bekliyoruzsadece
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Ali (9 ay önce)
    Yahu abicim bak hala en önemli sorunun cevabı yok. 1 milyon lira ile kim daire yapacak? Tövbe tövbee, sanki böyle havaya soruyorsun da dağdan bayırdan yankısı geri geliyor gibi biz soruyoruz biz dinliyoruz bu nedir. Yine sorayım; 1 milyon lira ile daire yapacak olan müteahhit nerede ve neden biz müteahhitlerle muhatap ediliyoruz? Bul 1 milyon lira ile 100 mt2 daire yapacak olan müteahhitleri, listele, de ki sevgili vatandaşlar bu müteahhitler ile anlaşabilirsiniz, bizim garantimiz altındasınız merak etmeyin bitti gitti ya. Yok ben size para vereceeem siz de evinizi müteahhite yaptıracaaanız bu fırsat kaçmaz diye konuşursan kim nasıl güvensin size. Tövbe tövbe ya.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Ahsaf (9 ay önce)
    İyi olan her şey desteklenmeli ve teşekkür edilmeli.Allah razı olsun yapılan her iyi hizmetten.Ama malum inşaa maliyet sorununun ne kadar vahşileştiğini siz bu işin en tepe noktası olarak, bakanlık olarak siz bilmeyeceksiniz de kim bilecek.verdiginiz yerinde dönüşüm desteğine ek olarak şahısların maddi güçleri varsa çok yerinde ve alâ bir desteklen evler inşaa edilebilir.şahsi maddi güçleri olmayanlar ise verdiğinizi desteklen yerinden dönüşümün döngüsü bile söz konusu olur mu.adil olanı yaptınız,her daim yaşasın sosyal ve özverili devlet anlayışı.yerinde dönüşüm isteyen her kese destek verip adaleti sağladınız.ancak gelin yerinde dönüşümü canı gönülden isteyipte imkanı kısıtlı olanlara desteğinizi artırın.bazen imkanlar daralır bazen genişler.işte bu sarsıcı doğa olaylarından sonra maddi imkanı kısıtlı olarak yakalanan bazılarımızın;depremin evini , işini kısacası hayatını ve ruhunu sarstığı milletimize, devletimizin muazzam bir sosyal destek projesi olarak umut olmaya çalıştığınız bu atılımın hitama ermesi isteniyorsa, ki şüphe etmemeliyiz,bizim için olan maddi zorlukları giderilmezse her şeyin bizim için akamete uğrayacağından da siz devletin yöneticileri olarak şüphe etmeyiniz.ayrica desteğin özellikle imkanı olmayanlar için yetersiz olması sebebiyle, şahsen bazılarımız,orta hasarlı yapılarını güçlendirmekten başka çaremiz yokken, sıkıntı ve buhranla geçirdiğimiz 7 ay gibi geniş bir zaman dilimini kahırla israf edip, sıcak yanından soğuk yanığı olan şiddetli kışa çaresizce kaydığımız bu elemli kavurucu yaz günlerinde hallerimizin siz yetkililere mutluluk vermediği hissine nasıl kapılalım.ayıp değil ya, bazılarımıza konut rezerv alanda daire istemek çeşitli insani nedenlerden uymuyor.bazımıza yerinde dönüşüm desteğiyle, canı gönülden evlerini yenilemek istememize rağmen, şahsi maddiyat olmadığı için bu projede akim kalıyor.geriye varolan orta hasarlı yapıların güçlendirilmesi kalıyor.güçlendirme işleri 3-4 ay önce bu gün ki maliyetin yarısına yapılabilecek iken şimdi iki katı fiyata yapabilecek olmanın maddi kayıpların bedeli kimden istensin.bilim ne derse o diyebilseydik bu gün yıkıma uğrayan dört şehir de olduğu gibi Malatya ilinde de manevi ve maddi kayıplarımız bu kadar korkunç olur muydu.nasıl bir hal içerisindeyiz.inanmanızı temenni ederim ki naçizane imkanı olupta devletin imkanlarını kullanmak istiyorsam namert olayım.çünkü devletin malı düşkünü ve yetime helaldir.İnşallah herkes bu günleri atlatıp aleminde güzelce hayat imtihanına devam eder.
    %71
    %29
    Yanıtla
  • Depremzede (9 ay önce)
    Vatandaş 1 milyona evini yapacakmış en az teklif veren müteahhit metrekareye 20 bin diyor
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Ahmet (9 ay önce)
    Buna sen inanıyorsan sorun yok sayın bakan ama ortada para yok çünkü hazine denen birşey kalmadı
    %73
    %27
    Yanıtla
  • hasan (9 ay önce)
    AKP rozeti olsun yeter. madem torpil yok çürük binalara ruhsat veren belediye yetkililerinden kaç kişi içerde? Malatya da yan yatan 2 yıllık binanın beton kalitesi C12 çıkmış(kayseri mimarlar odası raporu), bu betonu satan, onaylayan içerde mi? diğer hasar alan almayan yeni binalar incelesense kesin onlarında betonu kalitesizdir, ama içerde bir tane beton firması sahibi var mı? bu sadece bir kalem ürün, daha nelerden çalmışlardır, bunlara göz yumsn yetkililerden kaç kişi içerde? kendisi 2 milyona daireyi ihale edip bize de diyorki 1 milyona sen yapardın. sizin tek derdiniz müteahhitleri zenginleştirmek.
    %90
    %10
    Yanıtla