Küçükbaş hayvan yetiştiricileri, Akçadağ Şed, Karadağ ve Karacadağ yaylalarında gerek mermer ocakları gerekse meraların büyük şirketlere kiralanması gibi sorunlarla boğuşurken, 50 bin dönümde 20 bine yakın küçükbaş hayvanın bulunduğu Yama Dağı’ndaki yaylacılar ise su, elektrik, sağlık hizmetleri ve yol sorunu nedeniyle büyük sıkıntılar yaşıyorlar.
50 BİN DÖNÜMLÜK ALANDA YOL YOK
Malatya İl Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin yaylarda hayvanlara yönelik sağlık hizmetleri kapsamında Yama Dağı’na yaptığı ziyarette, yetiştiriciler sorunlarını aktardı.
Yolun zamanında açılmaması nedeniyle yaylalara bir ay gecikmeli taşındıklarını söyleyen yetiştiriciler, devletin, Yama Dağı’na yapılacak kayak merkezine trilyonlar aktarmasına karşın, 20 bin civarındaki hayvanla adeta fabrika gibi çalışan bölgeye yol iyileştirmesini çok gördüğünü belirterek ‘20 bin hayvan Türkiye’nin üretimi demek. Fabrika demek ama biz hayvan yetiştiricilerine üvey evlat muamelesi yapılıyor’ diye konuştular.
Malatya’nın küçükbaş hayvan varlığının 1/4'ünü barındıran Yazıhan, Hekimhan ve Arguvan ilçelerinin yanı sıra bu ilçelere bağlı belde ve köylerinin yaylak ihtiyacını karşılayan Yama Dağı’nda yolun bozuk olması nedeniyle süt ve süt ürünleri alıcılarının yaylalara gelemediğini aktaran yetiştiriciler, ‘Su, elektrik, sağlık, çocuklarımızın eğitimi gibi sorunlarımızdan vazgeçtik. Girdi maliyetleri her yıl artıyor. Buna karşılık elde ettiğimiz süt ve süt ürünleri fiyatları geçen yıllarla aynı düzeyde. Yolun bozuk olmasından dolayı alıcılar gelmiyor. Alıcı olmayınca da süt üretiminden hemen hemen vazgeçmiş durumdayız. 5 Km. yolumuzun iyileştirmesini zamanında yapamayan yöneticilerimiz, hemen yanı başımızda ki alana kayak pisti yapmak için trilyonlar aktarıyor. Yani devleti yönetenler, ‘üreticilik yapmayın, yetiştiricilik yapmayın’ demek istiyor. Bu da bizi kahrediyor. Psikolojik çöküntüye giren insanlarımız yetiştiricilikten vazgeçme noktasına geldiler.” diye konuştular.