SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ve 'Sanık' Çakır Mahkemede..

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:17:40
Ve 'Sanık' Çakır Mahkemede..
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın Malatyapark AVM binası için İmar Yasası’na aykırı biçimde yapı kullanma izin belgesi düzenlemek, Malatya İdare Mahkemesi’nin AVM’nin faaliyetinin durdurulmasına yönelik kararını uygulamamak, hukuki hiçbir geçerliliği olmayan yapı kullanma belgesi ile AVM’nin açılışına onay vermek, mahkemenin aksi yöndeki kararına karşın halen AVM’nin faaliyetlerine devam etmesine izin vermek gerekçesiyle hakkında başlatılan soruşturma kapsamında Malatya 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaya başlandığı öğrenildi.

Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile birlikte Cemal Akın’ın belediye başkanlığı döneminde belediye meclis üyesi olarak görev yapan ve yasa dışı biçimde Malatya Park AVM arsasının sanayi alanından çıkarılarak ticaret, konut ve sağlık tesisi alanına çevrilmesine olumlu oy vermekle suçlanan 22 belediye meclis üyesi de yargılanıyor. 

İsnat edilen suç tarihinde belediye başkanı olan H. Cemal Akın hakkında ise halen milletvekili olması nedeniyle fezleke düzenlenerek Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü aracılığı ile TBMM’ne gönderildiği bildirildi.

Soruşturma Süreci Nasıl Gelişti? 

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın eski belediye meclisi üyeleri Recep Ülkü ve Coşkun Parlak’ın yaptığı suç duyurusu üzerine, 2008 yılında ‘Özelleştirilen arsa ve arazilerin imar fonksiyonları 5 yıl süre ile değiştirilemez’ şeklindeki 3194 sayılı İmar Kanunu’nun Ek-3 Maddesi’ne aykırı biçimde Malatya Park AVM’nın inşa edildiği arsa için cins değişikliği yapılmasını öngören belediye meclis kararına olumlu oy veren dönemin 22 belediye meclis üyesi hakkında başlattığı soruşturmaya 29 Mart 2009’dan sonraki işlemler nedeniyle Belediye Başkanı Ahmet Çakır da dahil edildi. 

Cumhuriyet Başsavcılığı başlatılan soruşturma kapsamında, isnat edilen suç tarihinde memur sayılan şüpheliler hakkında yasal işlem yapılabilmesi için İçişleri Bakanlığı’na başvurarak soruşturma izni istemişti. Ancak bakanlık 9 Ağustos 2010 tarihli kararı ile savcılığın soruşturma talebini reddetmişti. 

Bakanlığın soruşturma izni vermemesi üzerine Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı ve eski belediye meclis üyesi Recep Ülkü Danıştay 1. Dairesi’ne itiraz başvurusunda bulunmuştu.  İtirazı değerlendiren Danıştay 1. Dairesi 1 Mart 2011 tarihinde verdiği karar ile İçişleri Bakanlığı’nın ‘Soruşturma izni verilmemesine dair kararı’nın kaldırılmasına karar vermişti.

Duruşmalar Başladı 

Danıştay’ın Cemal Akın döneminde görev yapan 22 belediye meclis üyesi ve mevcut belediye başkanı Ahmet Çakır hakkında soruşturma yapılmasına yönelik tüm engelleri ortadan kaldırmasından sonra düğmeye basan Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame mahkeme tarafından kabul edilerek yargılama süreci başlatıldı. 

Malatya 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde ‘Görevi kötüye kullanmak’ suçlamasıyla açılan davada  Belediye Başkanı Ahmet Çakır geçtiğimiz günlerde avukatları ile birlikte Malatya Adliyesi’nde hakim karşısına çıkıp ifade verdi. 

Ahmet Çakır’a Ağır Suçlamalar 

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a Malatyapark AVM binası konusundaki işlemlerde İmar Kanunu’nu ihlal etmek eksenli ağır suçlamalar yöneltiliyor. 

Malatyapark AVM 2. bodrum katında fazladan yapılmış dükkanlar ve 1. bodrum katındaki ortak alandan işyerine katılan kısımlar olmasına, ısıtma sistemi ile ilgili işletme ruhsatı olmamasına, Malatyapark AVM’deki asansörlerin işletme ruhsatı bulunmamasına, ayrıca mekanik tesisat projeleri ve elektrik tesisat projelerinde onay olmamasına karşın, Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın bu bina için İmar Kanunu’nun 32 ve 42. maddelerine aykırı olarak Yapı Kullanma İzin Belgesi düzenleme talimatı verdiği, böylece İmar Kanunu’nun 42. maddesini uygulamayarak Malatya Belediyesi’ni zarara uğrattığı vurgulanan iddianamede, Başkan Çakır ayrıca şu suçlamalara muhatap oldu: 

- ACT 4 Ticaret A.Ş. adlı firmanın açtığı Malatya Belediye Meclisi’nin 4 Şubat 2009 tarih ve 32 sayılı kararının iptali için Malatya İdare Mahkemesi’nde açtığı Yapı Ruhsatlarının İptali ve Yürütmenin Durdurulması talepli davanın görülmesi sonucunda Malatya İdare Mahkemesi’nin verdiği Yürütmenin Durdurulması Kararı’nın uygulanmayarak Malatyapark AVM’nin faaliyetinin devamına izin vermek. 

- İmar Kanunu’nun 42. Maddesi’ndeki mali ve idari yaptırım kararlarını almadan Malatyapark AVM’nin hukuken geçerliliği olmayan Yapı Kullanma Belgesi ile açılmasına izin vermek. 

- Malatya İdare Mahkemesi’nin Malatyapark AVM’nin faaliyetine izin veren ruhsat hakkında verdiği yürütmeyi durdurma kararına karşın halen Malatyapark AVM’nin faaliyetine göz yummak. 

Belediye Meclis Üyeleri Olumlu Oy Vererek İmar Kanunu’nu İhlal Etti 

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın iddianamesinde 2004-2009 döneminin 22 belediye meclis üyesi ise İmar Kanunu’na aykırı biçimde Malatya Park AVM arsasının sanayi alanından çıkarılarak ticaret, konut ve sağlık tesisi alanına çevrilmesine olumlu oy vermekle suçlanıyor. 

Malatya 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaya başlanan Cemal Akın döneminin 22 belediye meclis üyesi arasında şu isimler bulunuyor: Muharrem Çamurlu, Alaaddin Acun, Osman Bayram, Ramazan Özdemir, Niyazi Artan, Sedat Alpkıray, Serdar Kayagül, Selahattin Aşan, Muammer Özpolat, Ahmet Ergül, Nurettin Karaaslan, Metin Mandal, Yusuf Geleri, Haşim Oskaloğlu, Bekir Akça, Bayram Eken, Vahap Ergün, Ayşe Kaya, Süleyman Erkuş, Basri Akatay, Abdurrahman Karaca. 

İddianamede adı geçen meclis üyeleri 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 9. maddesine eklenen fıkraya göre, ‘Özelleştirme kapsamında olan ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca onaylanarak yürürlüğe giren imar planlarında ilgili belediyeler bu arsa ve arazi üzerilerin imar fonksiyonlarını değiştiremez’ hükmünü ihlal eden belediye meclisi kararına olumlu oy verdiği vurgulanıyor. 

Belediye meclis üyelerinin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın ‘Sanayi alanı’ olarak kullanılması şartıyla özelleştirdiği bir alanı ‘Ticaret + Konut + Özel sağlık Tesisi’ olarak düzenleyen belediye meclisi kararına olumlu oy vermesinin ‘Görevi kötüye kullanmak’ suçunu oluşturduğu belirtilen iddianamede sanıkların Türk Ceza Kanunu’nda bu suçu düzenleyen 237 / 1 maddesine göre cezalandırılması talep ediliyor.

Cemal Akın İçin Hazırlanan Fezleke TBMM’ye Gönderildi

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın iddianamesinde isnat edilen suç tarihinde belediye başkanı olan H. Cemal Akın hakkında ise halen milletvekili olması nedeniyle fezleke düzenlenerek Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü aracılığı ile TBMM’ne gönderildiği belirtildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız