Karayolları 8. Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi, bitirilme ve hizmete giriş tarihleri birkaç defa revize edilen Karahan ve Erkenek tünellerinin yapımındaki gecikmenin tünellerdeki zemin etüdü ve sondaj çalışmalarının yetersiz ve kötü biçimde yapılmasının yarattığı sorunlardan kaynaklandığını söyledi.
Özendi, tünellerin projelendirilmesinden önce yapılması gereken zemin etüd çalışmalarının gerektiği gibi yapılmamasından dolayı ‘Hiç ummadıkları sorunlar’la karşılaştıklarını da söyledi.
Malatya İl Koordinasyon Kurulu toplantısı 2 Nisan Salı günü İl Özel İdare Toplantı Salonu’nda yapıldı. Vali Vasip Şahin başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Karayolları ve DSİ yatırımlarındaki aksamalara yönelik açıklamalar ve tartışmalar damgasını vurdu.
Bu yılın ilk İKK toplantısında (3 Ocak 2013) Vali Vasip Şahin’in ‘Karahan Tüneli 2012 yılının sonunda trafiğe açılacaktı. Açılmadı. Şimdi Ağustos-Eylül ayları diyorsunuz. Bu tempo karayollarına yakışmıyor’ şeklindeki sözleri ile eleştirdiği Karayolları 8. Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi, ocak ayından bu yana yapılan çalışmaların temposunun değişmediğini gösteren açıklamalar yaptı.
Toplantıda Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü’nün Malatya’daki yatırımlarının mevcut durumu hakkında bilgi veren Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi, Vali Vasip Şahin’in Karahan ve Erkenek tünellerindeki gecikmeye ilişkin sorusu üzerine, tünellerdeki gecikmenin projelendirmeden önce yapılan zemin etüdünün, iyin gerektirdiği ciddiyet ve önemde yapılmamasından kaynaklandığını belirtti.
Trafiğe açılma tarihleri birkaç defa revize edilen, AKP Malatya milletvekillerinin açılış için verdiği tarihi birkaç defa değiştirmek zorunda kaldığı Karahan ve Erkenek tünellerindeki gecikme nedeniyle çok zorda kaldıklarını belirten Özendi, tünellerde zemin etüdü ve sondaj çalışmalarının kötü yapıldığını, bunun da hiç ummadıkları sorunlar ürettiğini kaydetti.
Kurumunu Eleştirdi: Bu İşlerin Projelendirmesi Ankara’da Değil Bölgede Yapılmalı
Bu tür yatırımlara ait projelendirme ve ihale işlemlerinin Ankara’da Karayolları Genel Müdürlüğü’nde yapılmasının Karahan ve Erkenek tünellerindeki gibi aksamalara yol açtığını belirten Hüsamettin Özendi, kurumuna yönelik özeleştiri yaptı. Özendi ‘Biliyorsunuz bu işleri Ankara projelendiriyor ve ihalesi de oradan yapılıyor. Genel Müdürlüğümüz keşke bu işleri bölgelere bıraksaydı. Çünkü zeminlerde gerekli etüt ve sondaj yapılmamış. Ben buradan bu özeleştiri yapıyorum. Maalesef bu da bizim kurumumuzun bir zafiyeti’ dedi.
‘Yetersiz Zemin Etüdü Nedeniyle Güçlendirme Çalışması Yaptık’
Karahan ve Erkenek tünellerindeki zemin etüdünün ve sondaj çalışmalarının işin gerektirdiği ciddiyet ve önemde yapılmaması nedeniyle hiç ummadıkları sorunlarla karşılaştıklarını söyleyen Karayolları 8. Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi, trilyonlarca lira kamu kaynağının aktarıldığı tünellerde henüz hizmete girmeden güçlendirme çalışması yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Özendi, ‘Beklemediğimiz zorluklarla karşılaştık. Güçlendirme projeleri yaptık ve ek ödenekler istedik. Buradan bu özeleştiriyi yapıyorum. Maalesef bu da bizim kurumumuzun bir zaafiyeti’ dedi.
Vali Erkenek Tüneli’ndeki Kaymayı Sordu, Müdür ‘Abartılıyor’ Diye Cevap Verdi
Malatya İl Koordinasyon Kurulu 2. Dönem toplantısının gündem maddelerinden bir başkası ise malatyahaber.com’un gündeme taşıdığı, henüz inşaat halindeki Erkenek Tüneli üzerindeki kaymalardı.
Vali Vasip Şahin, konuya ilişkin olarak Karayolları 8. Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi’ye bir soru yönelterek, tünelin üzerindeki kaymanın tünel inşaatını etkileyip etkilemediği hakkında bilgi istedi.
Vali Vasip Şahin’in sorusu üzerine, Erkenek Tüneli’nin üzerinde meydana gelen toprak kayması ile ilgili haberlerin abartıldığını ve herhangi bir tehlikenin sözkonusu olmadığını ileri süren Özendi, ‘Basında yer aldığı gibi korkulacak birsey yok. Bu bizim için çok basit bir işlem. Eriyen karın toprağı yumuşatmasından kaynaklanan bir durum var. Havaların ısınmasıyla birlikte oraya müdahale edeceğiz ve sorunu gidermiş olacağız’ diye konuştu.
Karayollarında da Deneme Yanılma Yöntemi
İl Koordinasyon Kurulu toplantısında ayrıca Karayolları'nın A’dan Z’ye her alanda özelleştirme sürecine girmesi de gündeme geldi.
Karayolları teşkilatının 19 milyon TL ile yaptığı hizmetlerin 43,5 milyon TL’ye özelleştirilmesi, ilave olarak da devletin tüm karayolları ekipmanının ihaleyi kazanan firmaya verilecek olması İl Genel Meclisi’nin CHP’li üyesi Vahap Altınok’un tepkisine yol açtı.
Vahap Altınok, geçtiğimiz hafta 8. Bölge Müdürlüğü uhdesindeki yol yapım, bakım ve onarım işlerinin 43.5 milyon TL’ye özelleştirilmesinin yaratacağı sorunları dile getirmesine karşılık Karayolları 8. Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi, ihalenin 1 yıllık süreyi kapsadığın ve deneme-yanılma yöntemi ile işlerin nasıl yürüdüğüne bakacaklarını, geleceği de deneme-yanılma yöntemi ile yürüttükleri işlerin sonucuna göre planlayacaklarını söyledi.
Karayollarındaki özelleştirmeyi bölge müdürlüğü olarak kendilerinin yapmadığını, bu nedenle tartışmasını yapmaya yetkili olmadıklarını ifade eden Özendi ‘Karayolları olarak işçimiz yok, makine ve ekipmanımız yok diye sürekli bahane buluyorduk. İşte bu özelleştirme ile bu bahaneler artık ortadan kaldırılmış olacak. Bu ihale bir yıllık bir ihale. Bir yıl boyunca deneyeceğiz. İşlerin nasıl yürüdüğüne bakacağız. Çünkü bu sistem Türkiye’de yeni ama dünyada yaygın. Deneme yanılma yoluyla bakıp göreceğiz’ diye konuştu.