'VATANDAŞ SORUMLULUĞU İLE DAVA AÇTIM.." Malatya İkinci İdare Mahkemesi, Battalgazi Belediyesi’nin talebi üzerine yıkımına başlanan 428 yıllık tarihi Miralay Şah Ali Bey Camii’nin yıkımına dair iş ve işlemler hakkında, “Yürütmenin durdurulması” kararı verdi.
Malatyahaber.com ve Yeni Malatya Gazetesi’nde söz konusu caminin yıkımına ilişkin haberleri okuyan ve yıkımın hem hukuka aykırılık hem de Malatya’nın tarihi-kültürel miras bakımından yoksullaştırılmasının yaratacağı telafisi imkânsız zararları önlemek amacıyla harekete geçen Malatya Barosu avukatlarından Kevser Kazan (aşağıdaki fotoğrafta), Malatya 2. İdare Mahkemesi’ne başvurarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine dava açtı ve yıkımın durdurulmasına yönelik karar alınmasını talep etti.
Avukat Kevser Kazan’ın başvurusunu görüşmek üzere 12 Kasım 2020 tarihinde toplanan Malatya 2. İdare Mahkemesi, işlemin uygulanması halinde, dava konusu uyuşmazlığın hukuki durumunun etkisi tükenecek nitelikte bulunduğundan, yürütmenin durdurulması istemini kabul ederek, dava konusu işlemin (Cami’nin yıkımı) yürütmesinin durdurulmasına oy birliği ile karar verdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yıkıma dair iş ve işlemlere ait dosya istendi
Mahkeme, ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan dava konusu işlemin hukuki ve fiili tesis gerekçelerinin sorulmasına ve Cami’nin yıkım işlemi ile işleme dayanarak teşkil edilen tüm bilgi ve belgelerin onaylı suretinin yer aldığı işlem dosyasının istenmesine karar verdi.
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne “Deprem sonrası inceleme yaptınız mı?” diye sorulacak
Malatya İdare Mahkemesi, 24 Ocak depreminin üzerinden 10 ay geçtikten sonra, depremde hasara aldığı gerekçesiyle yıkımına başlanan Miralay Şah Ali Bey Camii için, deprem sonrası hasar tespit çalışması yapılıp yapılmadığının da sorgulanmasına karar verdi.
Mahkeme bu amaçla, Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden, 24 Ocak 2020 depremi sonrasında dava konusu Cami’de hasar tespiti yapılıp yapılmadığının sorulmasına, hasar tespitine dair bir inceleme yapılmış ise tüm bilgi ve belgelerin birer suretinin istenmesine de karar verdi.
Savunma ve cevap için 30 gün süre verdi
Mahkeme davalı idareye (Kültür ve Turizm Bakanlığı), savunma ve ara kararı için 30 gün süre verdi ve cevap verilmemesi ve savunma yapılmaması durumunda, mevcut belge ve bilgilerle esastan karar verilebileceğini ihtaren bildirdi.
Avukat Kevser Kazan “Vatandaş sorumluluğu ile dava açtım”
Halkın kullandığı adıyla Alacakapı Camii, Camiyi inşa eden vakfın adlandırmasıyla Miralay Şah Ali Bey Camii’nin yıkımının hukuka aykırı olduğu ve Malatya’nın tarih ve kültürel mirasının yok edilmesinin, şehrin kültürel ve tarihsel dokusunu yok edeceği gerekçesiyle, Malatya 2. İdare Mahkemesi’ne başvurarak, “Cami’nin yıkımının durdurulması” yönünde karar alınmasını talep eden Avukat Kevser Kazan, davayı bir vatandaş sorumluluğu ile açtığını söyledi.
Malatya İdare Mahkemesi’nin verdiği karara ilişkin olarak Yeni Malatya Gazetesi Muhabirin ’ne konuşan Avukat Kevser Kazan, “Gazetenizde ve malatyahaber.com’da Cami yıkımına dair bu haberi görünce bir vatandaş olarak, tarihi ve kültürel mirasımızın korunması gerektiği duygusuyla hareket ederek dava açtım. Açtığım bu davada Malatya İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Mahkemenin bu kararı vermesinden, Malatya adına sevinçliyim” dedi.
“Yıkmak yapılacak olan son işlemdir”
Tarihi ve kültürel yapıların zamandan ve olaylardan etkilenerek hasar görmesinin doğal olduğunu vurgulayan Avukat Kevser Kazan, “Tarihi eserlerimiz çeşitli doğa olaylarından etkilenerek muhakkak hasar görecektir, ama öncelikli olan kültürümüzü ve tarihimizi ayakta tutmak için koruyucu ve önleyici tedbirler almak gerekir restore etmek gibi. Yıkmak yapılacak olan son işlemdir” dedi.
Avukat Kevser Kazan, cami yıkımına yönelik iş ve işlemlerinin hukuki süreçlerini sonun kadar takip edeceğini söyledi.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com