SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Veteriner Hekim Uzun'dan Evcil Hayvan Sahiplerine Mikroçip Uyarısı

Veteriner Hekim Uzun'dan Evcil Hayvan Sahiplerine Mikroçip Uyarısı
A- A+ PAYLAŞ

Sahipli kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takma zorunluluğunun 2022 yılı sonuna kadar yerine getirilmesi gerekiyor. Hayvanların sokağa atılmasının önüne geçilmesi, çalınan hayvanların bulunabilmesi ve hayvan hastalıklarının kontrol altına alınmasını amaçlayan Mikroçip Takma Uygulaması, aynı zamanda takıldığı sahipli hayvanın dijital kimlik kartını oluşturuyor.

Serbest Veteriner Hekim İbrahim Uzun, mikroçiplerin derinin altına acısız bir şekilde uygulandığını aktararak, “Kedi ve köpeklerin derilerinin en yumuşak olduğu yer boyunları ve sırtları arasındaki nokta, yani omuz kemiklerinin tam ortasıdır. Bu sebeple veterinerler, hem işlemin kolay bir şekilde uygulanması hem de tüylü dostların canlarının yanmaması için mikroçip implantını tam olarak bu noktaya uygularlar. Mikroçip, çok küçük pirinç tanesi kadar büyüklüğünde dijital kimliklendirme. Vatandaşlık numarası gibi mikroçiplerin de bir seri numarası var. Mikroçip takılan evcil hayvanlar kişilerin üzerine kaydediliyor ve kayıt altına alınmış oluyor. Mikroçip takıldığında bu hayvanlar bakanlığın sistemine kayıt oluyor. Bu sayede bilinçsiz hayvan sahiplenmenin de önüne geçilecektir. Mikroçip sayesinde Malatya’daki hayvan popülasyonu da ortaya çıkmış olacak. Öte yandan bu uygulamayla hayvan sahibin e-devletinde de bu işlem görünecek. Kimse bu hayvanla ilgili herhangi bir işlem yapamayacak” dedi.

Evde bakılan kedi ve köpeklerin mutlaka bir veterinere götürülerek mikroçipinin takılması gerektiğini belirten Veteriner Hekim İbrahim Uzun, “Kedi ya da köpeğe takılan mikroçipin okuyucularıyla beraber hayvanın ensesine tuttuğunuzda hayvanın insanlardaki TC kimlik numarası gibi, bir kimlik numarası çıkıyor.  Mikroçipte hayvan sahibinin TC kimlik numarası, telefonu, evinin adresine kadar tüm bilgiler ekrana yansıyor. Çok yerinde bir uygulama. Bu uygulama hayvanların çalınmasını ve  hayvanların sokağa bırakılmasını engelliyor.  Hayvanlar kayıt altına alınıyor ve aşıları takip ediliyor.” ifadelerini kaydetti.

Uzun şu bilgileri paylaştı:  

“Bazı vatandaşlarımız mikroçip uygulaması ile GPS uygulamasını karıştırıyor. Mikroçip takıldığında hayvanların nereye gittiğinin takip edileceğini düşünüyorlar. Bu uygulamada öyle bir durum söz konusu değil.  Hayvana takılan mikroçip sadece bir kimliklendirme. Kedi ve köpeklere mikroçip uygulaması tüm Avrupa ülkelerinde var. Türkiye’de daha yeni yeni oluşuyor. Avrupa’da çipi olmayan hayvanları kesinlikle araçlara almazlar, otobüsle, uçakla seyahat etmesine izin vermezler. Bizden de Avrupa ülkeleri bunu istemeye başladılar. Mikroçipli köpek bir başkasını ısırırsa, bunun sorumlusu hayvan sahibi olacak. Çünkü mikroçiple birlikte hayvan sahibinin üzerine zimmetlenmiş oluyor. Bu sokak hayvanları için de geçerli. Bunu da belediyelerin üstlenmesi gerekiyor.  Ayrıca mikroçipin devri de yapılıyor. ‘Ben artık köpeğime bakamıyorum, ben köpeğimi sahiplendirmek istiyorum.’ dediğinizde, o mikroçip köpeğin yeni sahibine devredilebiliniyor ve sahibi ile ilgili bilgiler değiştirilebiliniyor. “ 

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Erol (2 yıl önce)
    Para tuzagı. Kaybolunca bulunmazsa ne işe yarar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kübra (2 yıl önce)
    Tanıdığım en dürüst ve cana yakın veteriner hekim
    %57
    %43
    Yanıtla