SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Veteriner Hekimler Hep Mağdur Edildi"

0
Güncellendi - 2016-04-29 18:26:15
A- A+ PAYLAŞ

Her yıl Nisan ayının son cumartesi günü kutlanan ‘Dünya Veteriner Hekimler Günü’ dolayısıyla basın açıklaması yapan Malatya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ertuğrul Özdemir, meslek sorunlarına dikkat çekti.

Oda binasında gerçekleştirilen basın toplantısında 2001 yılından itibaren Dünya Veteriner Hekimler Günü'nün kutlanmaya başlandığını belirten Malatya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ertuğrul Özdemir, her yıl farklı bir tema ile kutlanan Veteriner Günü'nün 2016 yılı temasının ‘Tek sağlık yaklaşımı ve sürekli eğitim’ olarak belirlendiğini söyledi. Özellikle son yıllarda ortaya çıkan yeni zoonotik hastalıkların insan, hayvan ve çevre sağlığı ile uluslararası ticaret ve ekonomi üzerine oluşturduğu küresel etkilere bağlı olarak bu yılki temanın seçildiğini aktaran Özdemir, “Tek dünya tek sağlık yaklaşımı; İnsan,hayvan ve çevrenin optimal sağlığı ile yerel,ülkesel ve küresel olarak çalışan değişik disiplinlerin işbirliği faaliyetleri olarak önem kazanmıştır” diye konuştu.

Gerekli araştırma ve altyapı çalışmalarının yapılmadan kurulan fakülteler ile hesaplanmadan arttırılan öğrenci kontenjanları sonucu veteriner hekimlik mesleğinin görev alanlarına müdahale eden meslek gruplarının karmaşası gibi sorunlar yaşandığını belirten Özdemir, “Veteriner hekimlik saygın ve stratejik bir meslektir. Her geçen gün sorumluluklarımız artmakta ve değişmektedir. Bu nedenle veteriner hekimliği mesleğine hizmet eden başta üniversitelerimiz olmak üzere tüm kurumların dünyadaki değişen şartlara ve yeniliklere uyum sağlamaları, biz veteriner hekimlerin de birey olarak yaşam boyu eğitim kuralını kabullenmemiz de kaçınılmaz bir ihtiyaçtır” ifadelerine yer verdi. Gelişmiş dünyada, insan ve hayvan sağlığı alanında ortak çalışmaların artarak devam ettiğini kaydeden Özdemir, Türkiye’de ise ayrıştırma çabaları sergilendiğini vurguladı.

Sağlıkla ilgili yapılan çalışmalarda sağlık çalışanlarının özlük hakları ile ilgili iyileştirmeler yapılırken, hayvan sağlığı alanı ve veteriner hekimlerin bu düzenlemelerden hariç tutulduğunu dile getiren Özdemir, “Oysa insanlarda görülen hastalıkların yüzde 61 hayvan kökenlidir. Yeni ortaya çıkan hastalıklarda bu oran yüzde 75’dir. Bu nedenle, insan sağlığı ve hayvan sağlığı alanlarındaki çalışmaların ayrı ele alınması mümkün değildir. Gelişmiş dünya bunun farkındadır ve bizler de bunun farkına varmalıyız” şeklinde konuştu.

Tıp, diş hekimliği ve eczacılıkta uzmanlık eğitiminin yapıldığını ancak sağlık sınıfı içerisinde yer alan veteriner hekimlikte uzmanlık eğitimin halen başlatılamadığını kaydeden Özdemir, YÖK yasasında yapılan değişikliğe rağmen 2 yıldır Veteriner Hekimlikte Uzmanlık Yönetmeliğinin hala yayımlanamadığını söyledi. 30 yıldır yapılamayan Veteriner Hekimlikte Uzmanlık Eğitimi ile ilgili hazırlanmış olan yönetmeliğin vakit geçirmeden yayımlanması gerektiğini vurgulayan Özdemir, “AB uyum çerçevesi kapsamında yürütülen ‘Mesleklerin Tanınması’ ve ‘Mesleklerin Serbest Dolaşımı’ konulu çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmalar, AB katılım öncesinde, sürekli eğitimi ve bu konudaki yasal düzenlemelerin yapılmasını daha da önemli hale getirmektedir” sözlerini kaydetti.

Özdemir, Sağlık Bakanlığı bünyesinde veteriner hekim sayısının da her geçen gün azaldığını ve var olan veteriner halk sağlığı ile ilgili birimlerinde kapatıldığını belirtti. Özdemir, “Bunların yanında sağlık çalışanlarının özlük hakları ile ilgili düzenlemelerde, her nedense anlaşılmaz bir tavırla veteriner hekimler hep mağdur edilmiştir. Gelişmiş dünya ülkelerinde veteriner hekimlere verilen değerin, ülkemizde de verileceği günlerin gelmesi umuduyla, Dünya Veteriner Hekimleri Günü kutlu olsun” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız