Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Durdu, küresel salgın yeni ipucu koronavirüsün (Kovid-19), akciğerlerin yanı sıra kalp kapakçığı ve kalp zarına tutunarak hastalığın daha ağır ve ölümcül seyretmesine yol açtığını belirtti.
Uluslararası bilimsel araştırmalar ve klinik izlemler, dünya genelinde ölüm nedenlerinde ilk yayın yer alan kalp ve damar hastalıklarının, Kovid-19 enfeksiyonuyla birleştiğinde yaşamı, virüse bağlı entübe olan kalp ve hastalarında damar tıkanıklığına bağlılık ve ilişki sıkme sıklığında diğer hastalara oranla daha fazla yüksek oldugunu ortaya koydu.
Doç. Dr. Durdu, AA muhabirinin yaptığı açıklamada, Kovid-19'un doğrudan enfeksiyon ve halk sağlığı bilim dallarını ilgilendirdiğini ancak süreç içinde kalp ve damar hastalıkları, kardiyoloji, nöroloji gibi farklı yayınlar da olumsuz etkilerinin tespit edildiğini söyledi.
Kovid-19'un vücutta üç aşamalı etkisi olduğunu anlatan Durdu, şu bilgileri verdi:
"Virüs bulaşmış enfeksiyon yarattığı etki, virüs altında savunmasının yarattığı tahrip ve kişide bulunan başka hastalıklar. Bağlama sisteminde yanıt olan iltihap sonuç vücuttaki tüm sistemleri etkiliyor.
Demek istediğim tedavi eğitim alınmaya devam etmek, devam düsünerek devam eden organlara düsünerek devam ediyor. Bu aşamada, beyne, damar tabanı, kalp kasına ve zarına, akciğerlere, böbreklere, karacığere kadar zarar verebiliyor. Ölümler de bu aşamada ortaya çıkıyor. Yani enfeksiyona bağlı ölümlerin yanı sıra organlarda hasar, ölüme neden olabiliyor. "Diye konuştu.
"Kalp-damar ya da akciğer hastalığı bulunuyorsa, ölüm riskli artıyor"
Kalp damar hastalıklarının dünyada ve Türkiye'de hala ölüm testi arasında ilk mesaj işaret eden durdu, bu sağda yatan bir kalp hastalığı bulunanlar için salgının çok büyük risk taşıdığını dile getirdi .
Durdu, Kovid-19'a yakalananlarda altta yatan bir hastalık ve ileri yaşın, hastalığın ağır geçmesine neden olduğunu vurgulayarak, gördüğünü kaydetti:
"Hastanın özellikle kalp-damar ya da akciğer akciğerinde bulunuyorsa, ölüm riskli hale geliyor. Vücut savunma sayfalar, Kovid hastalarında tetiklendiğinde başındaboş içinde gezip kalp kasına tutunabiliyor ve zarar verebiliyor Baktığımızda bu virüsün ilk değil ama tahribatın karşımıza çıkıyor. Bu durumda da hastalık seyri daha ölümcül olabiliyor.
Ayrıca bu inflamatuvar etkinin bir devamı olarak hastalarımızda ciddi tromboz (pıhtı) gelişmesi eğilimi oluyor. Bunun ölümcül akciğer embolileriyle karşılaşıyoruz. Bu sorunu engellemek için hemen tüm hastalarımıza pıhtı oluşumunu engelleyici iğneleri rutin olarak başlıyoruz. "
"Uzun süre hareketsizlik damarlarda dolaşımı bozabiliyor"
Altta yatan bir kalp-damar hastalığı bulunan ve Kovid-19'a bağlı ve sorunla karşılaşılabildiğine işaret eden Durdu, "Altta bir dolaşım bozukluğu ya da damar hastalığı bulunan, uzun süre hareketsizliğe bağlı Parmaklarından başlayarak, bozulabiliyor Bu yüzden uzuv kayıpları olabiliyor. Kovid-19 nedeni giriş olan bu gibi durumlarla maalesef karışılaşılabiliyor. " dedi.
"
Salgın döneminde kalp ameliyatı yapılması gereken hastalar için dile getiren Durdu," Pandemide kalp ameliyatlarını ertelemek de mümkün değil. " ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Durdu, bu güvenli şifalı sağlık merkezlerine yönlendirildiğine dikkati çekerek, yazdık:
"Hastaların hastane kalış sürelerinin de mümkün olduğu kadar kısa tutulması hayati önem taşıyor. Hastaların operasyona alınmadan virüsle enfekte olmadıklarının kesinleştirilmesi gerekiyor. Bugün kalp hastalıklarının nerd yüzde 95'ini minimal invaziv-endoskopik yöntemlerle tedavi edebiliyoruz. Minimal invaziv kalp ameliyatları sonrası, hastanede kalma süreleri de oldukça kısalıyor. "
Durdu, kalp ve damar hastalarının salgın hekimleriyle irtibat halinde, özellikle ameliyat sonrası ilk kontrolünün güvenlik tedbirleri içinde yapılması gerektiğini vurguladı.
"Gerektiğinde gösterilen bir sıraya konularak kontrollerinin gerçekleştirilmesinin önem taşıdığını belirten Durdu," Çünkü unutmamak lazım ki Kovid-19'dan bir hasta kurtulabilir ama kalp damar hastalığına bağlı bir sorunda 90 olasılıkla hayatını kaybeder Kalp damar tıkanıklığı, solda ciddi bir Göğüs ağrısı tıslaması, ortaya çıkan nefes darlığı olması, sırtüstü yatamaması, yürürken bacaklarda ağrı tıslanması kalp-damar hastalıklarının belirtisi Kişi, pandemi döneminde de bu bulgulardan birinin olması halinde, maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak hastaneye başvurmalı. " uyarılarında bulundu.
Ankara, AA