Vagon Onarım Fabrikası (VOF) binası ve alanı Türk Kızılay’ına devrine ilişkin süreçte sona yaklaşıldığı bildiriliyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, yapılan ihalede Kızılay’ın teklifini olumlu bularak onaylanması için Özelleştirme Yüksek Kurulu’na gönderdi. Kızılay fabrika ve alanını iki ayrı proje ile değerlendirecek ve afet barınma yapı üretiminin yanında lojistik merkez kuracak ve Malatya sanayicisine de katkı sunacak.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve Türk Kızılayı Genel Başkanı Dr.Kerem Kınık Vagon Onarım Fabrikasında, Kızılay’ın Vagon Onarım Fabrikasında ve alanında yapacağı projelerin ön tanıtımını gerçekleştirdiler.
-İhale ÖYK’da onay bekliyor
Türk Kızılayı'nın Malatyalı olan Genel Başkanı Dr.Kerem Kınık, “Malatya’nın bir Vagon Onarım Fabrikası ile ilgili bir sorunu vardı ve bu sorun yıllardır aşılmaya çalışılıyordu. Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkci’nin önderliği ile onun önümüzü açması ile birlikte Özelleştirme İdaresi Başkanlığında ihalesi yapıldı. Özelleştirme ihalesinde Kızılay olarak verdiğimiz teklif olumlu karşılanarak Özelleştirme Yüksek Kurulu’na gönderildi. Bu teklifimiz Özelleştirme Yüksek Kurulu’nda (ÖYK) onaylanıp resmiyet kazandıktan sonra da ivedi olarak bu yatırıma başlayacağız.” dedi.
-“Hızlı ve ekonomik konutlar üretebilecek bir tesis olacak”
Fabrikada bin 500 kişinin istihdam edileceğini belirten Kınık şunları söyledi:
“Fabrika yaklaşık 52 bin metrekarelik kapalı alanlı fabrika bir onarımdan geçilecek öncelikle, güçlendirilecek. Burada üretmeye çalışacağımız ürünler içinde bir üretim bandı kurulacak. Bu üretim bandı afet dönemlerinde ihtiyaç duyduğumuz barınma sistemlerini üretecek olan prefabrike, konteyner, hafif çelik gibi ürünlerle sadece bir konteyner gibi değil, burası bir sistem üretecek. Birlikte yaşama alanlarını, atık su arıtma tesisleri ile, enerjisini üreten tesisleri ile entegre bir şekilde sağlık ocaklarını, okulları ile beraber planlayacağımız sadece afet temelli değil, kentsel dönüşümlerde belediyelerimize hizmet verebilecek olan hızlı ve ekonomik konutlar üretebilecek bir tesis olacak. Bu tesisin üreteceği sosyal kamplar olacak. Yaklaşık bin 500 kişilik bir istihdam öngörüyoruz. 80 beyaz yaka, fabrika içinde 400 mavi yaka ve bin civarında da sahada montaj personeli istihdam edecek, bin 500 kişiye istihdam oluşturacak. Ayriyeten Malatya'nın coğrafi konumu nedeniyle Çin’den Londra’ya kadar uzanan ipek yolu üzerinde bu tesisin bulunuyor oluşu hem ihracat noktasında bu bölgeyi daha cazip hale getirecek.”
-Malatya’nın ihracatı için Lojistik Merkez kuruluyor
Kınık, alana fabrikanın yanında birde Lojsitik Merkez kuracaklarını ve Malatya ekonomisin ekatkı sunacaklarını ifade ederek şunları kaydetti:
“Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkci uygun görürse bu alanla ilgili ikinci bir yatırımı daha Kızılay olarak düşünüyoruz. Bu da bölgeye genel anlamı ile hizmet edebilecek bir Lojistik Merkez. Bu Lojistik Merkezimizi özellikle bölgemizdeki tarıma dayalı endüstrinin varlığını, kıymetlendirecek, dünyaya ulaştırabilecek ve onun saklama ömrünü uzatacak ve nakil sırasındaki kalitesini koruyabilecek standartlarda olacak bir Lojistik Merkezi yatırımı düşünüyoruz. Bu özellikle Malatya’daki kayısı üreticimizin de çok ihtiyaç duyacağı bir yatırım olacak. Sadece bu anlamda tarıma dayalı endüstrimizin değil tekstilimizin de, küçük sanayicimizin de ihtiyaç duyacağı, tüccarımızın da bu anlamda ihtiyaç duyacağı ve bu bölgenin ticaret ve sanayi ürünlerini sadece Malatya’ya değil, buradan özellikle Ortadoğu’ya hızlı bir şekilde pazarlayabileceği bir Lojistik Merkez anlamında da bir yatırım planlamayı düşünüyoruz. Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkci’den şimdiye kadar olağanüstü bir destek gördük. Ben hem bir Malatyalı olarak, hem de bir Kızılaycı olarak teşekkürlerimizi arz ediyorum. Bürokrasideki süreçleri hızlandırması, siyasi anlamda yapmış olduğu önderlikten dolayı da Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkci’ye şükranlarımı arz ediyorum. “
-“Yer tesliminden 12 ay sonra üretime geçecek”
Kınık, fabrikanın yer tesliminden 12 ya sonra üretime geçecek şekilde planlama yaptıklarını belirterek, “Bu fabrika Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun onaydan sonra, yer teslimi yapıldıktan sonra planlarımız 12 ay içerisinde üretime geçecek bir planlamayı bu anlamda tasarladık. Burası bir ARGE Merkezi’de olacak, yeni patentlerle beraber. Dolayısıyla çok hızlı bir ekonomik hayata katkı verebilecek olan, Malatya’nın ihracat potansiyeline katkı verebilecek olan bir yer olacak.” dedi.
-“Sadece Türkiye’nin değil, bölge ülkelerinde ihtiyacı bir fabrika”
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise, sadece Türkiye’de değil, kendi sektöründe dünyada modern bir fabrikanın Malatya’da kurulacağını anlatarak, “Türk Kızılay’ı gerçekten dünyada mazlumlara, mağdurlara zamanında etkin yardımlarla göz dolduran, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın saygın kuruluşlarından birisi. Bu anlamda hemşerimiz Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık ve bütün ekibine teşekkür ediyoruz. Malatya için önemli olan, esasında Türkiye ekonomisi için önemli gördüğümüz bir yatırımı burada bir başlangıcını yapmış oluyoruz. Yıllarca atıl vaziyette duran ve her Malatyalı hemşerilerimizin de sohbet gündemi olan Malatya Vagon Onarım Fabrikası diye başlanılan bu alanın ne olacağı noktasında, özellikle Malatya’nın Cazibe Merkezleri Programına alınması ve 6.Bölge Teşviklerinden faydalanması ile beraber Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık başkanımızın vizyonu ve Türk Kızılay’ın vizyonu ile beraber bu alanın özellikle Türkiye’nin ihtiyacı olan, yakın coğrafyalarımız da da ihtiyaç duyulan, belki de dünyada bu anlamda modern bir fabrikanın temellerini İnşallah burada yükseltmek istiyoruz. Bu bizim açımızda hem ihracat noktasında, hemde dışa bağımlılık noktasında, aynı zamanda yeni bir modelleme ile de ihtiyaç sahiplerini çok daha modern şartlarda hızlı bir şekilde konut ihtiyaçlarından, barınma ihtiyaçlarına kadar karşılanacak acil çözümlerin üretildiği komplike bir yatırım olmuş olacak. Ben tebrik ediyorum. Malatya’mıza da hayırlı olmasını Cenab-ı Allah’tan temenni ediyorum, ülkemize hayırlı olmasını Cenab-ı Allah’tan temenni ediyorum.” diye konuştu.
-“Burası Lojistik Merkez olacak”
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci şunları söyledi:
“Gerçekten bin 500 kişiye istihdam olanağı sağlayan ve bunun bir kısmının da ARGE yatırımlarına ayırabilecek bir potansiyeli olan, Lojistik anlamda da bir kısım alan gerçekten Demiryollarının hemen yanı başında. Bir tarafı demiryolları, bir tarafı karayolları, biraz hemen ileride havayolu ile beraber İnşallah hızlandırılmış tren projemizin de hayata geçmesi ile beraber limanlara 3-4 saatlik bir mesafede olan bu alanın özellikle Lojistik anlamda da değerlendirilmesi çok önemli. Özellikle Kızılay’ın lojistik performansı bu bölgenin Ulaştırma Bakanlığı’nın katkısı ile, biz onun alt yapılarını yaptık. Burası, biraz ileride Gümrük Bölge Müdürlüğümüz var, bu alan tam lojistiğe de çok uygun bir alan. İnşallah fabrikanın işlenmesi ile beraber bir yandan da bu yatırımın hayata geçmesi noktasında biz elimizden gelen desteği vereceğiz. Kızılay ile beraber burayı bir Lojistik Merkez haline getireceğiz.”
-“Malatya’da olması ayrıca bu işin güzelliği”
Tüfenkci, “Bu Türkiye’nin ihtiyacı olan bir yatırım. Bu bölge ülkelerinin bölgemizin ihtiyacı olan bir yatırım. Bu Kızılay’ımızın ihtiyacı olan bir yatırım. Bu anlamı ile çok doğru bir yatırım. Malatya’da olması ayrıca bu işin güzelliği. Çünkü Malatya 6. Bölge’nin bütün teşviklerinden ve avantajlarından yararlanıyor.” dedi.
Tüfenkci, Vagon Onarım Fabrikası’ndaki Kızılay’ın yatırımı ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım’ın tüm gelişmelerden bilgilendirildiğini belirterek, alanın Kızılay’a kısa sürede devri için Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun da talimatlandırıldığını ve işlemlerin hızlandırıldığını ifade etti. Tüfenkci, “Kısa sürede alanı Kızılay’a teslim etmiş olacağız. Ondan sonrada Kızılay’dan taahhüt ettikleri gibi 12 ayda işler hale getirecekler.” diyerek açıklamasını tamamladı.
Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com