SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Yanan Trambüse Jet Rapor!

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:13:38
Yanan Trambüse Jet Rapor!
A- A+ PAYLAŞ

Geçtiğimiz Pazar günü akşam saatlerinde test sürüşü yapılırken, içinde 20 yolcu taşıyan trambüsün (resmi adıyla troleybüs) İnönü Üniversitesi kampüsünde yanmasıyla başlatılan kazaya ilişkin teknik incelemelerin sonucu, belediye tarafından basın kuruluşlarına ulaştırıldı.  Belediye yetkililerince derlenen kısa bilgilerin paylaşıldığı açıklamada, raporların orijinal tam metinlerinin gönderilmemesi dikkatlerden kaçmadı.

Olayın hemen ardından Malatya Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı olay yeri inceleme ekipleri tarafından çalışmalar yapılırken, olaydan bir gün sonra yapılan açıklamada; "Emniyet Müdürlüğümüze bağlı Olay Yeri İnceleme Ekipleri tarafından yangın mahallinde gerekli incelemeler özenle yapılmıştır. Adli ve İdari soruşturma süreci devam etmekte olup, her türlü ihtimal titizlikle değerlendirilmektedir." denilmişti.  Gerek olay yeri inceleme ekiplerinin gerekse itfaiye tarafından tutulan tutanağın komisyon tarafından incelenip incelenmediği konusuna ise açıklık getirilmedi.

İlk açıklamada, "Yapılmaya başlanan inceleme ve soruşturmaların sonucu oluşacak teknik rapor, şeffaflık çerçevesinde saygıdeğer kamuoyu ile paylaşılacaktır." ifadelerine yer verilirken, uzmanların Malatya'ya gelme süreleri de hesaba katıldığında çok kısa bir sürede hazırlandığı anlaşılan inceleme duyurusunda, detaya girilmediği görüldü. Uzmanlardan bazılarının isimleri ve çalıştıkları kurumlar yer alırken, bazılarının ise sadece isim ve ünvanları verilmekle yetinildi.

Bakanlık Uzmanları Gelmedi mi?

Belediyenin 16 Mart Pazartesi günü yaptığı açıklamada "Komisyonumuz, Uluslararası Bağımsız Kuruluşlardan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığımız Uzmanlarından, saygın ve alanlarında otorite olan Bilim Adamlarımızdan teknik destek alarak olayın aydınlatılması için yoğun bir çalışma başlatmıştır." denilmişti. Olayın araştırılması için sayılan uzmanların arasında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı uzmanlarından da bahsedilirken, son yapılan açıklamada bakanlık yetkililerinden bahsedilmediği görüldü.

Basının Önüne Neden Çıkmadılar?

Trambüs projesinden vazgeçilmesi yönünde kamuoyunda yaygın kanaatin oluştuğu bir dönemde, her aşamasını anlatmak için detaylı basın toplantıları düzenleyen Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin, yangına ilişkin teknik incelemelerin sonucunu basının önünde açıklamaması ise eleştirilere neden oldu. Aracın yandığı gün kısa bir açıklama yapan belediye yetkilileri, sonrasında ise incelemelerin yapılacağını duyurmuştu. Belediye yetkililerin basın karşısına çıkarak açıklama yapmayı tercih etmemesinin,  gelecek sorulara cevap veremeyecekleri endişesinden kaynaklandı şeklinde yorumlanıyor.

Belediye Komisyonunda Kimler Var?

Teknik inceleme roparlarına göre trambüslerin tekrar kullanılmasına karar veren 'Belediyenin Teknik İnceleme Komisyonu'nda hangi isimlerin yer aldığı, bu isimler arasında trambüs alım  projesine olur veren kişilerin olup olmadığı da cevap bekleyen sorular arasında.

Hâlâ Neyin Testini Yapıyorsunuz?

Belediye tarafından 19 Mart'ta yapılan açıklamanın sonunda; "Toplu ulaşım alanında Türkiye’ye örnek olacak Trambüs hizmetimiz için test sürüşlerine devam edilecektir." ifadelerine yer verildi. Aynı açıklamada belediye tarafından trambüslerde sorun olmadığı kesin bir dille belirtilirken, testlere niçin devam edildiği konusu da şüphe uyandırdı. Bu testlerin insanlı mı yoksa kum torbalarıyla mı yapılacağı konusu da açıklık kazanmadı.

Belediyenin Son Açıklaması..

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından basın kuruluşlarına gönderilen yazı şöyle;

"762 bin hemşerimizin sorumluluğunu görevine giren tüm alanlarda taşıyan Büyükşehir Belediyemiz, ulaşım alanında da bu sorumluluk bilinciyle, toplu taşımada Türkiye içinde örnek model olacak Trambüs hizmetini Malatya halkının hizmetine hazır hale getirmeye devam edecektir.

Türkiye’de benzer iller için örnek bir model olan Trambüs hizmetinin başlangıcı öncesinde 10 Trambüs aracımızdan 1 tanesi 15.03.2015 tarihinde saat 22.26’da İnönü Üniversitesi kampüs alanı içerisinde meydana gelen yangın nedeniyle hizmetten çekilmiştir.

Sorumluluğunu taşıdığımız hemşerilerimizin en başta can sonra mal emniyeti için ve akabinde ise hizmetin daha kaliteli sunumunun gerçekleşmesi için tüm Trambüslerimizde ve hatlarımızda bir kez daha kontrol ve incelemeler yapılması için yurt dışı ve yurt içinde bu alanda uzman bağımsız bilirkişilerden müteşekkil bir komisyon oluşturulmuştur.

Olay ile ilgili tüm teknik ve teknolojik incelemelerin yapılması amacıyla Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından oluşturulan Araştırma Komisyonu incelemelerini tamamlamıştır. İncelemeler neticesinde aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır:

1.ABB Elektrik Türkiye Güç Sistemleri Müdürü Atilla Köken, Proje Müdürü Tayfun Aydın gözetiminde teknik ekiplerce Trambüs aracının yanması ile ilgili DC Güç Besleme Sisteminin davranışı incelenmiştir. DC güç besleme sisteminin arıza öncesi ve sonrası davranışının açıklamaları detaylı olarak raporlanmıştır. Sonuç olarak hat koruma fonksiyonlarının işletme senaryosuna uygun olarak çalıştığı ve trafo tarafında her hangi bir sorun olmadığı tespit edilmiştir.

2. Elektrik Elektronik Kontrol Sistemleri Uzmanı İbrahim Serhan Aslan, Havai Hat ve Güç Sistemleri Uzmanı Dr. Süleyman Açıkbaş ve ekiplerince SCADA ve güç sistemleri üzerinde yapılan incelemeler sonucu bu sistemlerin doğru çalıştığı, hat üzerinde, trafolarda ve araçlarda meydana gelen değişimleri merkezi olarak kayıt altına aldıkları görülmüştür.

3.  Bağımsız Alman kuruluşu olan TÜV Thüringen şirketinde Uzman Bilirkişi olarak çalışan Mr. Ralf Kleebusch ve Dr. Stephan Rudolf tarafından araç üzerinde yapılan incelemelerde; aracın kontaktör kutusundaki kontaktörün arktan dolayı aşırı derecede ısındığı ve kutuda oluşan yüksek basınçtan yangın meydana geldiği belirtilmiştir.

4. Bağımsız kuruluşların hazırladığı raporlar, Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan Teknik İnceleme Komisyonu tarafından detaylı olarak incelenmiş, meydana gelen menfi olayın yanan araçtaki kontaktör arızasından kaynaklandığı ve diğer tüm araçlar üzerinde yapılan kapsamlı inceleme sonucunda bu arızanın sadece ilgili araca özgü olduğu tespit edilmiştir.

5.Tüm havai hat sistemi, trafo ve Trambüs araçları iki yıl boyunca her türlü sorun ve arızaya karşı yüklenici firma garantisinde olup meydana gelen hasarın tamamı yüklenici firma sorumluluğundadır. Yanan aracın yerine yeni araç üretimi ile ilgili çalışmalar ivedilikle başlatılmış olup en kısa sürede araç teslim edilecektir. 

Sonuç olarak olay dolayısı ile kopan havai hattın onarımı tamamlanmış ve enerji verilerek testleri yapılmıştır. Havai hatta araçların çalışmasına engel bir durum kalmadığından, toplu ulaşım alanında Türkiye’ye örnek olacak Trambüs hizmetimiz için test sürüşlerine devam edilecektir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız