2. Ordu ve 7. Ana Jet Üssü’ndeki Darbe Girişimi davasında 15 yıl cezaya çarptırılan dönemin 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti ve ile birlikte yargılanan 3’ü general 14 subaya ağırlaştırılmış müebbet, 2 subaya da müebbet hapis veren Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını Yargıtay 16. Ceza Dairesi onayladı.
Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin kararına göre; darbe girişimine yardım suçundan 15 yıl hapis cezası 2. Ordu eski Komutanı Orgeneral Adem Huduti ile birlikte 2. Ordu Eski İdari Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Mustafa Serdar Sevgili, 2. Ordu Eski Harekat Destek Yarbaşkanı Tuğgeneral Zeki Karataş, 7. Ana Jet Üs Eski Komutanı Tuğgeneral Emin Ayık, 2.Ordu Eski Plan Hareket Şube Müdürü Albay Bahadır Erdemli, 2. Ordu Eski Harekat Başkanı Albay Erkan Varol, 2.Kara Havacılık Alay eski Komutanı Albay Mustafa Özkan, 7. Ana Jet Üs Eski Harekat Başkanı Albay Tayfun Tuna, 2. Ordu Eski İcra Subayı Binbaşı Eyüp Kök, 2. Ordu’da görevli Binbaşı İbrahim Dede, 7.Ana Jet Üs 171. Filo Eski Komutanı- Pilot Binbaşı Metin Çivilibal, 7 Ana Jet Üs 171. Filo’da görevli Pilot Binbaşı Tuncay Öztürk, 2. Ordu İstihkam Alayı Tabur Eski Komutanı Yarbay Ahmet Üçbudak, 2. Ordu İstihkam Alayı Eski Komutan Vekili- Yarbay İsmail Akın hakkında verilmiş ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarını onayladı.
Yargıtay 16. Ceza Dairesi Kararına göre; haklarında beraat kararı verilen dönemin 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti’nin 2 koruma astsubayının da bulunduğu 4 sanığın beraat kararlarını da bozarken, aralarında eski 2. Ordu Kurmay Başkanı tümgeneral Avni Angun ile o dönem er olan bazı sanıklar hakkındaki beraat kararının da onanmasını kararlaştırdı.
Huduti'nin eski emir astsubayları Fatih Gürcan ile Eyüp Özcan hakkında verilen beraat kararını bozan Dairenin kararında, her iki sanıkla ilgili eylemlerin, "Anayasa'yı ihlale yardım" suçunu oluşturup oluşturmadığının, sanıkların FETÖ ile bağlantılarının bulunup bulunmadığının araştırılması gerektiği belirtildi.
Huduti ile ilgili değerlendirme
Yargıtay 16. Ceza Dairesinin gerekçesinde, örgütsel bağı kesin şekilde ortaya konamayan Huduti'nin, icra hareketlerinden önce örgütsel organizasyon içinde yer alarak darbe girişiminden haberdar olduğunun, suç işleme karar ve iradesine katıldığının ispat edilemediği belirtildi.
Sanığın darbeye teşebbüs suçunun müşterek faili olmadığına ilişkin yerel mahkemenin kabul ve uygulamasında isabetsizlik bulunmadığı aktarılan kararda, Huduti'nin, valiyle telefon görüşmesinde devletin yanında olduğunu belirtmesine rağmen adli ve idari makamlara karargahtaki kalkışmaya ilişkin fiil ve failler hakkında ayrıntılı bilgi vermediğine işaret edildi.
Gerekçede koruma subayının teklifine rağmen darbeci subayların etkisiz hale getirilmesi teklifini kabullenmeyen sanığın, darbe karşıtı subaylar aracılığıyla karargahın güvenliğini sağlama yoluna gitmediği kaydedildi.
Yargıtay 16. Ceza Dairesinin kararında Huduti ile ilgili şu değerlendirmelerde bulunuldu:
"Komutan sorumluluğu çerçevesinde darbecilere karşı net tavır ortaya konulmaması ve bu tavrın vaktinde kamuoyu ile paylaşılmaması, valilik ve diğer güvenlik güçleri ile iş birliği yapmada gecikme, karargahta darbecilere karşı güç olarak üstün olmalarına, bir ara silahsızlandırılmalarına rağmen darbecilerin derdest edilmemesi neticesinde çatışma yaşanmasına, bu ihmali davranış sonucunda darbeye teşebbüs edenlerin fiiline doğrudan iştirak edilmemekle birlikte eylemleri kolaylaştırıldığından bahisle suça yardım eden olarak kabulünde isabetsizlik bulunmamaktadır."
Pistlerin açılması için sivil görevlilerle tartışmış
Gerekçede, ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen eski 7. Ana Jet Üs Komutanı tuğgeneral Emin Ayık'ın, Akıncı Üssü'nden arandığı ve darbenin planlayıcıları ile görüştüğü, daha sonra hava üssüne geldiği bildirildi.
Genelkurmay Başkanlığınca uçuşların yasaklanmasına rağmen 4 silahlı F-16'nın uçuşa hazırlanma emrinin verildiği kaydedilen gerekçede, Ayık'ın darbe girişimine ilişkin mesajın iletilmesinden önce üste güvenlik tedbiri aldırdığı, eski albay Tayfun Tuna'nın ise uçakları uçuşa hazırladığı anlatıldı.
Gerekçede, sanık Ayık'ın pistlerin açılması için sivil görevlilerle tartıştığı kaydedildi.
Erlerle ilgili beraat kararı
Darbeciler tarafından silahlandırılan, o dönem askerlik hizmetini yapan erlere, kışlaya yönelik terör saldırısı olduğu gerekçesiyle içeri girmek isteyenlere ateş açmaları emrinin verildiği ifade edilen gerekçede, erlerin ateş açması nedeniyle halk ve güvenlik güçlerinden yaralanan kimsenin bulunmadığı, ayrıca erlerin emirlerin suç işleme amacıyla verildiğini bilebilecek durumda olmadıkları belirtildi.
Gerekçede, söz konusu sanıklar hakkındaki beraate ilişkin hükümde isabetsizlik görülmediği bildirildi.
malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi- AA