SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yarın Gelip Biri Bize Birşey Söylemesin!"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi, 2022 yılı Haziran ayı II. birleşimi Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan Başkanlığında, Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirdi. Mecliste gündem maddeleri arasında yer alan bazı maddeler görüşülerek karara bağlandı. Mecliste, Malatya’nın hemem hemen tüm ilçelerinde bulunan mera alanlarının teker teker yapılaşmaya (betonlaşmaya) açılmasına son örnek de Akçadağ Altunlu Mahallesindeki 50 dönümlük alanın yapılaşmaya açılması için işlemlerin başlatılmasına onay verildi.  

GÖRÜŞÜLEREK KARARA BAĞLANAN MADDELER VE TARTIŞMALAR..
Meclis toplantısında gündem maddeleri şunlar:

-Battalgazi Bahçebaşı Mahallesi 3712 parsel ile 578 ada 5 ve 8 nolu parsellerde bulun eğitim tesislerini (Bahçebaş Anadolu Lisesi- Malatyaspor liseleri) arasındaki 15 metrelik yolun kaldırılarak okul alanına dahil edilmesi

-Yerleşim alanının yeterli olmaması nedeniyle 50 dönümlük mera vasıflı Akçadağ Altunlu Mahallesi 563 nolu parselin yerleşim alanı olarak dğerlendirilmesi amacıyla “mera vasfının” değiştirilmesi için işlemlerin başlatılması.

Maddeyle ilgili İmar Komisyonu Başkanı Süleyman Bayram’ın “Başkanım burası Akçadağ Altunlu Mahallesi. Bölgede yerleşim alanı yetersizliği nedeniyle köy gelişme alanı olarak belirlenmesi için talep edilen yaklaşık 19 hektarlık bir alandı. 19 hektarın fazla olacağını düşünerek, Mera Komisyonundan uygun görülmesi için 5 hektarın uygun gördük” diye maddeyle ilgili  bilgi vermesinden sonra konuşan Başkan Gürkan; “Pandemi ile birlikte herkes kendi tarlasına, bahçesine ev yapma gibi girişimlerde bulunuyorlar. Ama böyle bir uygulama olamaz. Bir yerin yerleşim planı hazırlanır, yerleşim planı dışında da hiçbir şekilde ne su ne kanalizasyon, telefon, elektik gibi hizmetler gitmez. Köy yerleşim birimleri dışında yapılaşmalara hiçbir şekilde müsaade etmeyelim. Bu işleri meşru hale getirmeyelim. O nedenle bizim bir an evvel kırsal mahalleler talebinde bulunanlarla ilgili yoğun bir çalışma yapmamız gerekiyor. Kırsal mahalleler ile ilgili ayrı bir komisyon kurun ve çalışmalara da hemen başlayın” diyerek yerleşim alanı olarak planlanan alanların dışında yapılaşmaya izin verilmemesini ve kırsal kesimlerdeki yapılaşmayla ilgili ayrı bir komisyon kurularak çalışmalara başlanılmasını istedi.

-Darende ilçesi Hacıderviş, Kaldırım ve Sungur Mahalleleri için hazırlanan ve askı süresi içinde vatandaşlarca yapılan 30 civarında itirazın Darende Belediye Meclisinin aldığı ret kararının aynen kabulüne,

-Yeşilyurt Konak Mahallesi 350-351 nolu parseller ile  4623 nolu ve 4624 nolu parseller için talep edilen değişiklikler imar komisyonunca  kısmi olarak değiştirierek kabul edilmesi,

Maddenin oylanmasından önce konu  ile ilgili olarak Meclis üyelerini bilgilendiren Komisyon Başkanı Bayram; “Başkanım burası 70 dönüme yakın bir alan ve TOKİ’nin üst tarafında Karagaöz Mahallesi üzerinde eskiden depolama alanıymış, vatandaşın talebi doğrultusunda bir kısmını akaryakıt alanı, bir kısmını ticaret alanı bir kısmını da özel eğitim tesis alanı olarak kullanıma açılması istendi. Biz  komisyon olarak bunu kabul etmedik, yeşil alan, belediye hizmet alanı ve düşük yoğunluklu konut alanı olarak planlanmasını uygun gördük. Akaryakıt ve özel tesisi alanı ile ilgili kısmı uygun görmedik” sözleriyle meclis üyelerini bilgilendirdi.

İmar Komisyonu üyelerine seslenen Başkan Gürkan;  “Şimdi İmar Komisyonu’ndaki arkadaşlara söylüyorum. Malatya’daki imar uygulamalarına gerekli hassasiyeti göstermemiz lazım. Normalde eğitim tesisi alanlarının belirli bir standartlarının olması gerekiyor. Eğitim tesis alanlarımız çok çirkin yapılaşma içerisinde böyle bir şey olmaz. Bakacaksınız otopark alanı, yeşil alan, sosyal tesis alanı, çocukların oynayabileceği yer var mı? diye burayla ilgili İmar Komisyonundaki arkadaşlarıma soruyorum gidip yerinde inceleme yaptınız mı? Görmediniz. Biz Meclisimiz ilk açıldığında şu standartları verdik ve dedik ki ‘yeşil alanların konut ve ticari alanlara çevrilmemesi gerekir’ dedik. Yine ‘kamu alanlarının ticari ve konut alanlarına çevrilmemesi gerekir’ dedik. Burada da uygulamaları nasıl yapıyorsunuz bilmiyorum ama inşallah doğru yapılıyordur diye düşünüyorum. Yarın öbür gün biri gelip bize bir şey demesin. İmar uygulamalarının sürdürülebilir olabilmesi için kesinlikle yerinde incelenmesi gerekir.

Ben burada bazı şeyleri söylemek istemiyorum ama bunlara dikkat edeceksiniz. İmar Komisyonu’nun bu konularda daha hassas davranması gerekiyor. İmar Komisyonu’na ne için görev verilir, gidip yerinde incelemeniz için verilir. Ona göre uygulamalar yapılır. İlgili maddedeki talepler de bana biraz tuhaf geldi. Benim mantığım almıyor 1/5000’te bu kadar detaya gerek yok. Bu işleri takip edip sonra karara almanız lazım. Bu şekilde olunca bu sefer farklı bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Onun için hepimiz görevimizi en iyi şekilde yapacağız. İlgili arkadaşlarımız da ‘ben yaptım oldu’ anlayışıyla bir uygulama içerisine girmesin. Ben bunu size ilk toplantıda da söyledim ama bunun yeteri kadar takip edilmediği kanaatindeyim.” ifadeleriyle İmar Komisyonu üyelerinin “ben yaptım oldu” anlayışında olmamaları gerektiğini vurguladı.

-Yeni plana göre 350 nolu parselde imar yolu ağaçlandırılacak alan, ticaret alan, ticaret + konut alanı ve düşük yoğunluklu konut alanı, 351 nolu parselde park alanı ve düşük yoğunluklu konut alanı, 4623 nolu parselde imar yolu , park alanı, belediye hizmet alanı ( bha ) , ticaret + konut alamı ve düşük yoğunluklu konut alanı, 4624 nolu parselde imar yolu , park alanı , belediye hizmet alanı ( bha ) ve düşük yoğunluklu konut alanı , tarım alanı şeklinde değiştirilerek kabul edimesi,

-MASKİ Genel Müdürlüğünün yatırım ve cari harcamaları için faiz hariç 150 milyon lira nakit kredi kaynak temini için Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’a yetki verilmesi,

-Yaka Mahallesi ile Su Deposu  Hidroelektrik Santrali (HES) yapımında ve MASKİ adına tahakkuk etmiş borçların ödenmesinde kullanılmak üzere faiz hariç 150 milyon lira kaynak temini için Genel Müdür Mehmet Mert’e yetki verilmesi kabul edildi.

Büyükşehir Belediye Meclisi Haziran ayı III. birleşiminin ise 14 Haziran 2022 Salı günü saat 14.00’de yapılmasına karar verildi.

malatyahaber.com- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız