SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yaş Kayısı İhracatında da Çok Umutluyuz"

A- A+ PAYLAŞ

Dünya kuru kayısı üretiminin büyük bir kısmının karşılandığı Malatya'da, hasadına devam eden yaş kayısılar başta Avrupa ülkeleri olmak üzere çok sayıda ülkede ağızları tatlandırıyor.

Türkiye'deki 22 milyon kayısı ağacının yaklaşık 9 milyonunun bulunduğu, "Hasanbey", "Kabaaşı", "Hacıhaliloğlu" ve "Alyanak" gibi 32 çeşit irilik ve lezzette kayısının yetiştiği kentte hasat devam ediyor.

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) nezdinde tescilli coğrafi işaretlerinden olan ve yörede "mişmiş" olarak adlandırılan Malatya kayısısında dış satım, yeni hasat sezonuyla başladı.

Mevsimlik tarım işçileri tarafından binbir zahmetle toplanan kayısılar, sanayi bölgesindeki entegre tesislerde boylama ve seçme işlemlerinin ardından paketlenerek soğuk hava depolarında muhafaza ediliyor. Daha sonra ürünler soğuk zincirle yurt dışına gönderiliyor.

- "İlk sevkiyatlarımızı gerçekleştirdik"

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, AA muhabirine, hasadı yapılan bölgelerden yaş kayısı ihracatı için ayrılan ürünlerin organize sanayi bölgesindeki işletmelerde dış satıma hazır hale getirildiğini anlattı.

Özcan, "AB coğrafi işaret belgeli Malatya kayısımız buradaki işletmelerimizde yurt dışındaki marketlerde tüketilecek hale getirilerek, paketleniyor. İlk sevkiyatlarımızı gerçekleştirdik. AB'de özelikle Almanya'da yaş kayısı raflarda yerini aldı." dedi.

- "Yaş kayısı ihracatında da çok umutluyuz"

Avrupa ülkelerinin yaş kayısı tüketimine başladığını aktaran Özcan, "Özellikle Batı Avrupa, Almanya, Danimarka, Hollanda ve Avustralya'ya ürünlerimizin sevkiyatı sürüyor. İnşallah bu yıl yaş kayısı ihracatından da çok umutluyuz. Bu yıl 20 bin ton yaş kayısı ihracatı hedefliyoruz. Bu rakamları yakalamak içi yoğun şekilde mücadele ediyoruz. Temmuz ayının sonu ağustosun ilk bir haftası da yaş kayısı ihracatımız yoğun şekilde devam edecek." diye konuştu.

- "İlk etapta 10 ülkeye ihracat yaptık"

Yaş kayısıda şu an en önemli alıcılarının Almanya olduğunu dile getiren Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle Almanya'da çok sayıda Türk vatandaşının yaşıyor olması da etkili. Bunun yanı sıra özellikle Danimarka'da, Hollanda'da kayısı alıcı buluyor. Uzak Doğu bizim için önemli bir pazar ama şu anda kısıtlı. O bölgelere lojistik önemli bir problem çünkü bu ürünün soğuk zincirle gitmesi gerekiyor. Bizim için Avrupa yaş kayısıda da önemli bir pazar. İlk etapta 10 ülkeye ihracat yaptık ancak 40 gün içinde değişik ülkelere, Avrupa'ya ve önemli lokasyonlara ihracatımız sürecek."

- "Uzak Doğu'dan da talepler geliyor"

İhracat yapan firmanın sahibi İlkem Vural ise ağustosun ikinci haftasına kadar 2 veya 3 bin ton yaş kayısı göndereceklerini söyledi.

Kayısının toplandıktan sonra fabrikalarında işlenerek 350'şer gramlık paketler haline getirildiğini anlatan Vural, "Yaş kayısıları küçük paketler halinde Avrupa'daki büyük marketlere gönderiyoruz. Özellikle son yıllarda Uzak Doğu'dan Singapur ve Malezya'dan da talepler geliyor. Biz de paketler halinde ürünleri ihraç ediyoruz. Şu an talep iyi." diye konuştu.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • ALPEREN (2 yıl önce)
    Bakıyorum yaş kaysı tüccarlarının tirolleri kuru kaysının 30-40 TL olacağından bahsediyorki millet kaysıyı yaşcıya versin. O günler geçti geçen yıldan stok yok ürün sadece bu senenin ürünü ,şu an biraz düşmüş olabilir ama 10. aydan sonra yine Yüz TL ve üzerinde olacaktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Başkan (2 yıl önce)
    Avrupa'ya ihracat yapan fabrikanın işçilerinde ne bone ne de iş kıyafeti yok. Çok daha kaliteli üretim yapan firmalar var. Oralara gidin sayın Ramazan Bey.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Murat (2 yıl önce)
    Yaş kayısıyı halde kilosu 40 TL ye satarken, fırsatçılık yapmaya çalışırken iyi, fiyat düşünce kötü. En iyisi siz hergün halay çekin. 40 TL ye kayısı mı olur, hiç mi utanmanız da kalmadı
    %67
    %33
    Yanıtla
  • festivale (2 yıl önce)
    Konserlere ve festivale harcanan paralar kayısı üreticilerine hibe edilseydi daha iyi olurdu. Çünkü bu yıl kayısı para etmiyecek ve üretici borç batağında...
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Kaysı (2 yıl önce)
    Kayısıda bir panik havası var.. Gerçekten malatya için üzücü bir olay, fiyatların düşecek olması.. Tüm şehrin beklentisi kayısı, başka da bir geliri üretimi yok...
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Avrupada şu an kayısının kilosu 1 ile 2 euro arasında değişiyor.. yani 18 ile 36 tl arasında. Bu fiyatı görünce şok oldum. Meğerse hindistan kayısısı ithal ediyormuş avrupa hem ucuz hem kaliteli.. Yani anlayacağınız bu yıl kayısı ayvayı yedi... Dalından toplamaya bile değmez, çünkü fiyatı en fazla 30 tl olur..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Avrupa da 250gr en asagi 2,49 euro kilosu en az 10 euro.
    0
    0
    Yanıtla
  • Raif (2 yıl önce)
    Dünyada bir ekonomik kriz var, yani anlayacağınız ihracatta fiyat yerlerde sürünür. O nedenle, yurtiçinde tüketimine yönelik festivaller tanıtımlar yapılıyor... Ancak bu yıl kuru kayısı fiyatı 30 tlyi geçmez, istedikleri kadar fiyatı şişirsinler bir malın ederi bellidir. Çünkü halkın temel ihtiyaçları daha önemli... Kaysı yemese de olur.. Zaten bu meyve kurutulmuş hediye olarak satılıyor, ancak insanların biryere hediye götürecek maddi imkanı da kalmamış... Ucuz olarak kamu kurumlarına hoşaf için satılabilir mesala askeriye, öğrenci yurtları, kamu yemekhaneleri... yani anlayacağınız bunca festival tantanası bu durumun bir özetiydi... bu yılın kaybeden meyvesi kaysı olacak...
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Ensar Güneş (2 yıl önce)
    Fabrikanın ismini,sahibinin kim olduğunu,bu kadar işçinin çalıştirmasina vesile olduğunu niye söylemediniz
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Ali Aslan (2 yıl önce)
    Doğru söylüsün Abuzer gardaş
    %67
    %33
    Yanıtla
  • abuzer (2 yıl önce)
    sizler ihracat rakanlarıyla sevnirken gari gureba fak,ir fukara evine kaysı alamaz durumu geldi.gün kurusu çekirdek alıp ikram etmek artık bir hayal oldu
    %53
    %47
    Yanıtla