Geçen yıl 46 ülkeye 37 bin ton yaş kayısı ihracatının yapıldığı Malatya’dan, bu yıl bu rakamın artması bekleniyor. İç piyasada da yaş kayısı tüketiminin artması bekleniyor.
Kayısı sezonunun açılmasıyla yaş kayısı ihracatı başladı. Malatya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Tahir Macit, Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Abdullah Erdoğan ve TKDK İl Koordinatörü Murat Tunç tarafından yaş kayısı ihraç eden firmalar ziyaret edildi.
-“Yaş kayısı satışı artarsa, kuru kayısı fiyatı da artar"
Ziyaretle ilgili olarak bir değerlendirme yapan Malatya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Tahir Macit, “İlimiz ekonomisinin en önemli kaynağı olan kayısı sezonunun açılmasıyla, gerek iç piyasaya, gerekse dış ülkelere sevkiyatlarımız başladı. Özellikle iç piyasada yaş kayısı tüketimini arttırıp, ülkemizin her noktasına Malatya kayısısını ulaştırmamız lazım. Kayısının yaş olarak pazarlanması kuru kayısının fiyatını da olumlu etkilemektedir. Kayısı yaş olarak değerinde satıldığında üreticimiz işçilikten ve zamandan kazanmış oluyor. İnsan sağlığı açısından çok faydalı olan kayısımızı insanlarımızın taze olarak tüketmelerini istiyoruz." dedi.
-2016’da 46 ülkeye 37 bin ton gitti
Yaş kayısı ihracatı ile ilgili olarak bilgide veren Malatya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Tahir Macit, TÜİK’in 2016 yılı yaş kayısı ihracat rakamlarına da açıkladı. Macit; “TÜİK rakamlarına göre; 2016 yılında Malatya’dan 46 ülkeye yaş kayısı ihracatı gerçekleştirildi. Toplamda 37 bin ton yaş kayısı ihracatı gerçekleştirildi ve karşılığında 71 milyon 270 bin TL gelir elde edildi. 2017 yılı için yaş kayısı ihracatının artmasını bekliyoruz. Aynı zamanda iç piyasadan da bu yıl yoğun bir talep söz konusu. Şuanda iç piyasa çok canlı. Yaş kayısıya iç ve dış piyasadan talebin artması nedeniyle kuru kayısı fiyatlarının artmasını öngörüyoruz.” ifadelerini kaydetti.
Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com