Belediye, vatandaşların kışlık yakacak sağlama dönemi nedeniyle yaptığı açıklamada, "yasak" olan kömür türlerini hatırlattı.
Belediye Basın Bürosu'nun konuya ilişkin açıklaması şöyle:
"..Sonbaharın yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlar kışlık yakacaklarını temin etmeye başlarken, Malatya Belediyesi tarafından bir açıklama yapılarak, vatandaşların mağdur olmamaları ve cezai işleme tabi tutulmamaları için İl Mahalli Çevre Kurulu tarafından belirlenen yakıt kriterlerine uymaları istendi.
Belediye Basın Yayın Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, İl Mahalli Çevre Kurulu kararı gereğince Cizre, Silopi, Gölbaşı ve benzeri kömürlerin Malatya Merkez, Battalgazi, Yeşilyurt İlçeleri ile Dilek, Hanımın Çiftliği, Konak, Orduzu, Topsöğüt, Şahnahan, Hatunsuyu, Hasırcılar, Bostanbaşı, Gündüzbey ve Yakınca beldelerinde satanlar ile alanlar hakkında yasal işlem yapılacağı bildirildi.
Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, yasaklanan kömürlerin alınmasının vatandaşlara mali ve ısınma yönünden hiçbir faydasının olmadığı, tam tersine zararı olduğu belirtilerek şu görüşlere yer verildi:
Önümüzdeki kış mevsiminde ısınmak amacıyla alınan yakıtlarda dikkat edilmesi gereken hususlar 29.06.2005 tarih ve 2005/6 sayılı İl Mahalli Çevre Kurul kararlarıyla belirlendiği vurgulanarak şu bilgilere yer verildi : Bu karara göre Malatya Belediyesi hudutları, Battalgazi ve Yeşilyurt ilçeleri belediye hudutları il merkez ilçe belde belediyelerinden Dilek, Hanımın çiftliği, Konak, Orduzu, Topsöğüt ve Şahnahan, Battalgazi ilçesi belde belediyelerinden Hatunsuyu, Hasırcılar, Yeşilyurt ilçesi belde belediyelerden Bostanbaşı, Gündüzbey ve Yakınca beldelerinden; yakılması ve satılması yasaklanan kömürlerin özelliklerini taşıyan Cizre, Silopi, Gölbaşı isimli veya buna benzer kömürler vatandaşlarımız tarafından alınmamalı. Satılan bu kömürlerin kükürt oranı yüksek olup, kalori değeri çok düşüktür. Bu nedenle aşırı hava kirliliğine neden olduğu gibi ısınma yönünden de bir faydası yoktur.
Kükürt oranı yüksek, kalori değeri düşük olan kömürlerde yanma sonucu oluşan ısı değeri düşük olduğundan ısınmada ve parasal açıdan herhangi bir avantaj olmadığı belirtilen açıklamada, Bacalarda kurum yapma oranı ile kül atığı fazla olan bu kömürler vatandaşa fazladan külfet getirecektir. Diğer bir husus ise bazı kimselerin bu kömürleri torbalayıp linyit kömürü adı altında, sattıkları duyumu alınmaktadır. Vatandaşlarımızın herhangi bir zarara uğramamaları için kömür alırken torbalanmış ve istenilen değerlerinde (kükürt, kalori, kül oranları) belirtilmiş olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir denildi.
Kömür torbaları üzerinde; kömürü üreten ve satışa sunan firmanın ismi ve haberleşme adresi, tel, fax kömürün menşei, cinsi, kömürün fiziksel ve kimyasal özelliği uygunluk ve satış izin belgesi olmasına dikkat edilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, ayrıca kömür torbaları üzerinde yazan ağırlık ile gerçek ağırlıklar bazen birbirini tutmadığından vatandaşların kömür alırken tartarak almasının daha sağlıklı olacağı bildirildi.
Açıklamada son olarak, vatandaşların kömür alırken bu işi yapan ardiyecilerden almayı, yeri ve adresi belli olmayan ayaküstü satıcılardan almamaya özen göstermelerinin kendi çıkarları açısından faydalı olacağı ifade edildi ve bu kurallara uymayan vatandaşlar ile satıcılar hakkında yasal işlemlerin sıkı bir şekilde uygulanacağı belirtildi.
Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyen veya şikayetlerini iletmek isteyenlerin Malatya Belediyesi Çevre Müdürlüğünün 325 10 46 numaralı telefonundan yetkililere ulaşabileceği kaydedildi.."