KENTLERE 'YATAY YAPILAŞMA' ÖNERİP DURUYORLAR AMA.. Tekstil atölyesi olarak kullanılan Yakınca Mahallesindeki Eski TEKEL Depolarının bulunduğu 2 arsadan biri olan 55 bin 480 metrekare büyüklüğündeki arsa konut ve ticaret alanı ilan edilerek, yeniden özelleştirme ihalesine çıkartılması için imar değişikliğine gidildi ve 11 kat izni verildi.
Malatya Tekel Yaprak Tütün İşletme Müdürlüğü’ne ait iken bu kurumun özelleştirilmesi nedeniyle Hazine’ye devrolan Yakınca Mahallesi’nde Malatya E Tipi Cezaevi’nin yanında bulunan, halen tekstil atölyeleri olarak kullanılan Yaprak Tütün Depoları’nın üzerinde yer aldığı arsalardan biri olan 477 Ada ve Parsel 3 nolu parsel (görseldeki kırmızı zeminli alan) yeniden özelleştirme ihalesine çıkartılması için imar değişikliğine gidildi.
TEKEL depolarının bulunduğu alanın mülkiyeti, 2013 yılında özelleştirme kapsamına alınarak kamu kuruluşu olan TTA Gayrimenkul A.Ş.’ye devredilen arsaların üzerindeki Tekel Tütün Depoları, 2010 yılında Malatya Valiliği tarafından istihdam ve üretim için konfeksiyon atölyelerine kiraya verilmişti. Atölyelerde çalışan toplam işçi sayısı bini geçiyordu.
Söz konusu arsa, özelleştirme İdaresi tarafından 22 Aralık 2016 tarihli ilk özelleştirme ihalesine çıkartılmış ve kamuoyundaki tepkiler üzerine iptal edilmişti. Arsalar için ikinci kez düzenlenen 4 Ocak 2019 tarihli özelleştirme ihalesi de yine iptal edilmişti.
Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre; mülkiyeti kamu şirketi olan TTA Gayrimenkul A.Ş.’de bulunan ve özelleştirme programında yer alan ve kamuoyunda Tekel Tütün Deposu olarak bilinen arsalardan 477 ada ve 3 nolu parsele ilişkin, “Ticaret+Konut, Yençok=11 kat” kullanım kararı getirilmesine yönelik Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca hazırlanan imar planı onaylandı. Söz konusu arsa yeniden özelleştirme ihalesine bu imar planına göre çıkılacak.
Özelleştirme ihalesinin önümüzdeki günlerde çıkması bekleniyor.
Kamuoyundaki 'Buranın tekstil atölyeler olarak kalması" konusundaki beklenti ve talebinin bir kez daha dikkate alınmadığı ve milletvekillerini konuyu takip etmediği görüldü.
Bu arada, kentlerde yüksek katlı binaların oluşturduğu 'dikey' yapılaşmanın yerine sürekli 'yatay' yapılaşmanın önerildiği bir dönemle, Malatya gibi 1. derece deprem bölgesi olan ilde 11 kata izin verilmesi çelişki olarak değerlendirildi.
Burhan KARADUMAN, SG- malatyahaber.com