Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, ilaç alanında yatırım yapmak isteyen yerli sanayicileri teşvik edeceklerini söyledi.
Acar, Malatya Eczacılar Odası tarafından İnönü Üniversitesi'nde düzenlenen ''Gelişen ve Değişen Eczacılığa Farklı Bakış Açıları'' konulu sempozyumda yaptığı konuşmada, genel sağlık sigortası programının kademeli olarak uygulamaya konulması, kişi başına düşen yıllık gelirin artması ve sağlık konusundaki genel bilinç düzeyinin yükselmesine paralel olarak nüfusun, ortalama yaşam süresinin ve yaşlı nüfusun sürekli artmasının gelecekte sağlık harcamalarının kaçınılmaz olarak yükselmesine neden olacağını vurguladı.
Kamu sağlık harcamalarının 2002 yılında yaklaşık 10 milyar lira iken, 2011 yılında 45,1 milyar lira olarak gerçekleştiğine değinen Acar, tedavi harcamalarının ise 2011 yılında 2002 yılına göre yüzde 155 artış kaydederek 25,5 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirtti.
Türkiye'nin Avrupa ülkelerine göre daha genç bir nüfusa sahip olduğunu kaydeden Acar, toplam sağlık harcamalarının gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payının yüzde 6,1 olduğunu, buna karşılık OECD ortalamasının yüzde 9,6 olarak gerçekleştiğini ifade ederek, ''OECD ortalaması yüksek olduğu için daha fazla sağlık harcaması yapmamız gerekiyor denilebilir. Halbuki bu argümanın nüfusumuzun yapısıyla birlikte değerlendirilmesinin daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Türkiye genç bir nüfusa sahip. Sağlık harcamaları açısından bakıldığı zaman gerçekten şanslı bir ülke konumunda'' diye konuştu.
Fatih Acar, Türkiye'nin ilaç harcamalarına dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:
''2011 yılında 2002 yılına göre nominal yüzde 203 oranında artış gerçekleşmişken, reel anlamdaki artış yüzde 33 olmuştur. Kamu ilaç harcamalarının gayrisafi yurt içindeki oranına bakıldığında, 2002-2009 yılları arasında yüzde 1,49-1,32 arasında gidiş geliş göstermiştir. İlaç fiyatlarında çok önemli indirimler yapılmasına rağmen gayrisafi milli hasıla içerisinde ilacın aldığı payda önemli bir azalma olmamıştır.''
-''Türkiye ilaç pazarı büyüyecek''-
Türkiye'nin dünya ile kıyasladığında ilaç harcamalarının fazla olduğuna vurgu yapan Acar, ''Dünyadaki en büyük ilaç takip firması olan IMS, 2011 raporunda 2010-2015 yılları arasında Türkiye ilaç pazarının tüm dünyadan daha hızlı büyüyeceğini, büyümenin yaklaşık 5 yıllık ortalama yüzde 8,1 olacağını tahmin etmektedir'' diye konuştu.
2010 yılında IMS Global tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye'nin dünyadaki 15. büyük ilaç pazarına sahip bir ülke konumunda kalacağını kaydeden Acar, ''Biz ilacın stratejik bir alan olduğunu kabul ediyoruz. Önümüzdeki süreçte bu alanda yatırım yapacak yerli sanayicileri teşvik edeceğimizi net bir şekilde ifade ediyoruz'' dedi.
Acar, Türkiye'nin ilaç ithalatının 5,2 milyar dolar olduğunu açıklayarak, ''Bu benim gece uykularımı kaçıran bir durumdur. Biz Türkiye'de ilaç, tıbbi malzeme konusunda mutlaka yerli üreticilerimizi teşvik etmek ve Türkiye'nin bu dışa bağımlılığını ortadan kaldırmak mecburiyetindeyiz'' ifadelerini kullandı.
Türkiye Eczacılar Birliği Genel Başkanı Erdoğan Çolak da, hastane eczacılığı, üniversiteler, kamu ve ilaç üretim merkezleri bağlamında eczacıların istihdam edilmediğini savundu.
Türkiye'de plansız bir biçimde eczacılık fakülteleri açıldığını ileri süren Çolak, ''10 yıl önce 7 fakülde varken, bugün 23 fakülte var. 19 fakültede öğretim var. 10 yıl önce 400-450 kişi mezun olurken, bin 600 civarında eczacı mezun oluyor. Her yıl alana binin üzerinde meslektaşımız giriyor. Eczane eczacılığında yığılma var. Avrupa'nın nüfusa göre en çok eczanesi olan ülkelerden birisiyiz. 24 bin 360 eczanemiz oldu'' dedi.
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.